Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Η ΠΡΩΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΙΤΕΑΣ


11 Ιουλίου 1965





   (α' φωτογραφία)

     Ήταν καλοκαίρι του 1965, όταν η νεοσύστατη Φιλαρμονική Ιτέας, αποτελούμενη από παιδιά ηλικίας από 9 έως 16 ετών, έκανε την πρώτη της Δημόσια εμφάνιση στην Ιτέα.  Το Σωματείο είχε μετακομίσει στο ισόγειο ακινήτου, επί της οδού Καραϊσκάκη, ιδιοκτησίας της Οικογένειας Παπαδήμα, στο ύψος της Λαϊκής αγοράς.  Η μάθηση είχε προχωρήσει, υπήρχαν 4-5 μουσικά κομμάτια στο ρεπερτόριο της Μπάντας  και όλα ήσαν έτοιμα για την ''επίδειξη'', περί του τι είχε δημιουργηθεί στην διάρκεια των προηγουμένων 8-9 μηνών.  
Η Φιλαρμονική, έπαιρνε σάρκα και οστά!
   Με λευκό παντελόνι όπως φαίνεται και στην φωτογραφία, λευκό υποκάμισο και μπλέ παπιγιόν, ξεκίνησαν τα παιδιά από εκείνο το σημείο και με βηματισμό έφτασαν στην παραλία της Ιτέας, όπου είχε προβλεφθεί ένας κυκλικός χώρος, για να δώσουν την πρώτη τους ''συναυλία''.  Η α' φωτογραφία είναι από την εκκίνηση της Μπάντας στην χωμάτινη οδό Καραϊσκάκη, στο ύψος της πλατείας Θεάτρου (Λαϊκή αγορά). Το σημείο όπου και έγινε το πρώτο δημόσιο παίξιμο της Φιλαρμονικής ήταν, ο παραλιακός χώρος ανάμεσα στα τότε καφενεία των Καραλίβανου και Βούλγαρη.  Από εκεί είναι και η β' φωτογραφία.






   (β' φωτογραφία)

      Η όλη εμφάνιση είχε αποτελέσει το αντικείμενο των συζητήσεων, πρό και μετά την πραγματοποίησή της και η μικρή κοινωνία της Ιτέας, είχε αγκαλιάσει με πολλή αγάπη και ενθουσιασμό την Φιλαρμονική της, την ''Μουσική'' της, όπως την αποκαλούσαν οι Ιτιώτες.  Κατά μήκος της διαδρομής, υπήρχε πλήθος παιδιών τα οποία ακολουθούσαν την Μπάντα, η δε παραλία της Ιτέας, είχε γεμίσει από ενωρίς, από οικογένειες οι οποίες είχαν πάρει θέσεις, για να 'δουν την Φιλαρμονική.
   Παίχτηκαν τότε 4 μουσικά κομμάτια, μεταξύ των οποίων και ο Εθνικός μας Ύμνος.  Διηύθυνε ο ''Μαέστρος'' Γεώργιος Κεφάλας, το δε χειροκρότημα μετά το τέλος, ήταν ζεστό και παρατεταμένο.  Η ιστορία της Φιλαρμονικής ξεκινούσε!

Υ.Γ.  Στο άρθρο μας της 29-10-2013 με θέμα το Καταστατικό Ιδρύσεως του Σωματείου της Φιλαρμονικής Ιτέας και στην παράγραφο της παραινέσεώς μας για την βράβευση των εν ζωή 4 (τεσσάρων) ιδρυτικών μελών του Σωματείου, κάναμε ένα λάθος.  Τα εν ζωή ιδρυτικά μέλη είναι 5 (πέντε).  Παραλείψαμε λόγω παρεξήγησης τον κο Τουραπή Σιτέ του Ανδρέα, αγνοώντας το ότι, το ''Τουραπής'', είναι το μικρό του, το βαπτιστικό του όνομα.  Και θεωρήσαμε ότι επρόκειτο για τον αείμνηστο πατέρα του ονόματι Ανδρέα.  Η διόρθωση γίνεται μετά από παρέμβαση του υιού του, Χρήστου Σιτέ και επιβεβαίωση και του ίδιου του κου Τουραπή Σιτέ, ευτυχώς, δια ζώσης.
Πέντε(5)  οι εν ζωή λοιπόν.  Και ζητούμε συγνώμην για το λάθος μας.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου