Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013

ΜΙΑ ''ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ'' ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ.


Μια ξεχωριστή ομάδα

    Όλοι οι Φίλοι της αποτύπωσης στιγμών, όλοι οι ''χομπίστες'' της περιοχής μας οι οποίοι αρέσκονται στο να εγκλωβίζουν τον χρόνο, τα πρόσωπα και τα τοπία και να τα αποτυπώνουν επάνω σε επιφάνειες, είτε χάρτινες είτε ηλεκτρονικές, εκθέτουν από σήμερα στην Άμφισσα, την άποψή τους για την ''καθημερινότητα''.  Εκθέτουν φωτογραφίες τους, όπου ο καθένας τους, θα μας δείξει τον τρόπο με τον οποίον το δικό του το ''μάτι'' συνέλαβε μια καθημερινή σκηνή και την μετέτρεψε σε άποψή του, για αυτό το οποίο καθημερινά μας περιβάλλει.
   Μια ξεχωριστή ομάδα, μια ολιγομελής ομάδα φίλων, με ψυχισμό στο ''κλίκ'' του εγκλωβισμού τοπίων, χρόνου, χρωμάτων και κίνησης.  Μα πάνω απ' όλα με αρέσκεια, στον στιγμιαίο εγκλωβισμό της συναισθηματικής  φόρτισης, η οποία ''εκπέμπεται'' από την οποιαδήποτε εικόνα.
   Έκθεση φωτογραφίας λοιπόν, με ένα λεπτό και ευαίσθητο θέμα.  Την καθημερινότητα.
Πρέπει να πάμε.  Αξίζει σε αυτούς τους ανθρώπους και σε εμάς τους ίδιους να πάμε σε αυτήν την έκθεση.  Πρέπει να πάμε.

*********************************************************************************




Έκθεση φωτογραφίας της φωτογραφικής ομάδας F9 - photographers e.t.c.

διάρκεια: 4-10 Οκτωβρίου 2013
ωράριο: 11.00 - 13.30 και 18.30 - 21.30
στο Πνευματικό Κέντρο της Άμφισσας
εγκαίνια Παρασκευή 4 Οκτωβρίου 2013 στις 19.00
χορηγός: Σύλλογος των Απανταχού Αμφισσέων "Τα Σάλωνα" 

Καθημερινότητα

Μιλώντας για την καθημερινότητα αναφερόμαστε σε μια βεβαιότητα ότι αυτή η καθημερινή δράση των ανθρώπων υπάρχει και είναι η μόνη αληθινή κίνηση που άμεσα μας προσανατολίζει- θεωρητικά με ασφάλεια-μέσα στο χώρο/χρόνο. Αυτός ο αυτοκαθορισμός μας ή ετεροκαθορισμός μας από την αίσθηση μιας δεδομένης πραγματικότητας εμφανίζει μια διαρκή –σε μεγάλο βαθμό ασυνείδητη-πρακτική καταστάσεων ζωής, δημιουργώντας την αίσθηση της αμεσότητας και της οικειότητας με ένα κόσμο όπου πραγματικότητα και αλήθεια ταυτίζονται.

Εξυπακούεται ότι η καθημερινότητα δεν αποτελείται μόνο από πράξεις και πρακτικές, αλλά και από αντίστοιχες μορφές συνείδησης ,σκέψεις, ιδέες, επιθυμίες φαντασιώσεις. Εάν ,ωστόσο, υπάρχει ένα σημείο περατότητας σ’αυτή τη συνήθη κατάσταση της ζωή μας, που όλοι μας εμπλεκόμαστε, αυτός είναι ο θάνατος, που αν και γεγονός ανοίκειο και άρα μη καθημερινό, εισέρχεται και λαμβάνει τη θέση του στην καθημερινότητα της μνήμης και της επόμενης ημέρας.

Πολλές φορές ή και συνέχεια σκεφτόμαστε την υπέρβαση και τη διαφυγή μας από την επανάληψη σχεδιάζοντας μια άλλη διαχείριση της καθημερινότητας ίσως και τη ριζική ανατροπή της.

Η φωτογραφική αποτύπωση παγώνει διάτρητα και αδιάκριτα πολλές φορές τη ροή του καθημερινού χρόνου, αποκαλύπτοντας ή έντεχνα σιωπώντας δεδομένα της τροχιάς όλων μας. Όμως η φωτογραφική κάμερα παρά την τεχνολογική της εξέλιξη σήμερα αδυνατεί να καταγράψει όλες τις εικόνες, τον ρυθμό και την ταχύτητα της καθημερινής ζωής που αρκετές φορές μοιάζει να ‘ναι ακίνητη προσπαθώντας να μας επιβάλλει το ίδιο κάδρο. Αδυνατεί να εστιάσει στο φαντασιακό της καθημερινότητας ,και να αναιρέσει το απαγορευτικό όριο που εμείς οι ίδιοι συχνά θέτουμε.

Η εικόνα μοιάζει πάντα αρχικά να ΄ναι μία ρεαλιστική απεικόνιση, δηλαδή εμπλέκεται με την καθημερινότητα παραμένοντας μια μοναχική γραφή. Η φωτογραφία γίνεται σημαντική με την παρέμβαση του φωτογράφου, όταν αντιληφθεί και αναζητήσει τα σημεία που υπερβατικά ή αφαιρετικά δημιουργούν τη φωτογραφία-γεγονός, αποδεσμεύοντας νοήματα και συναισθήματα, χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που του παρέχει η φωτογραφία ως εκφραστικό μέσο.

ΟΚΤΩΒΡΗΣ 2013
Τα ονόματα όσων δηλώσαν συμμετοχή για την έκθεση φωτογραφίας που θα πραγματοποιήσει η ομάδα μας τον Οκτώβριο είναι:

Αγγελόπουλος ΕυθύμιοςΚανέλλος Δημήτριος
Καραμπέτσου Νίκη
Κόκκινος Ασημάκης
Κουλελής Γιάννης
Λαλάς Παναγιώτης
Μπότη Λίτσα
Σπέντζος Ευθύμιος
Τζαμτζή Αγγελική
Τραχανάς Γιώργος
Τσάκαλος Φάνης
Χριστόπουλος Κώστας
Ανδρέου Δημήτρης
Αρτινός Αποστόλης
Βουγιουκλής Νίκος
Βούλγαρης Χρήστος
Δημητρίου Βασιλική
Δρόλαπας Ανάργυρος
Ζωγράφος Γιώργος
Ζωμένου Βασιλική
Καλογήρου Σύνη
Καμπεράκη Ρούλα
Κανέλλος Δημήτριος
Καραμπέτσου Νίκη
Κόκκινος Ασημάκης
Κουλελής Γιάννης
Λαλάς Παναγιώτης
Μπότη Λίτσα
Σπέντζος Ευθύμιος
Τζαμτζή Αγγελική
Τραχανάς Γιώργος
Τσάκαλος Φάνης
Χριστόπουλος Κώστας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου