Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2015

S&B (ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ) : ΠΩΛΕΙΤΑΙ ή ΕΠΩΛΗΘΗ;


             Μάλλον η τελευταία...

   Αρκετές φορές κατά το πρόσφατο παρελθόν, έχουμε πληροφορηθεί για συμφωνίες, για εκτιμήσεις, για απογραφές και για προσύμφωνα πώλησης της εταιρείας S&B.
Μέχρι στιγμής το μόνον το οποίο έχει προκύψει είναι η μεταβίβαση του κλάδου βωξίτου στην 100% θυγατρική της εταιρεία ''Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.''.

  Προέκυψε όμως η Γαλλική ''Kerneos'' και κατά τα φαινόμενα, αυτή θα είναι η τελευταία προσπάθεια ...εξόδου του Οδυσσέα Κυριακόπουλου, από την μέγκενη των αποκαταστάσεων.   Σύμφωνα δε με ασφαλείς (αλλά όχι επιβεβαιωμένες ακόμη) πληροφορίες, ο συμπαθέστατος κατά τα άλλα, εδώ Διευθυντής της εταιρείας κος Ιωάννης Σανούδος, παρέδωσε, ακόμη και το Γραφείο του στους νέους ιδιοκτήτες.
    
   Βεβαίως εκκρεμεί η έγκριση ανανεώσεως της άδεια χρήσεως αιγιαλού και παραλίας, αλλά αυτά είναι δευτερεύοντα θέματα. Όπως και το περιβάλλον.  Όπως και οι εργαζόμενοι.  Όπως και οι εγκαταλελειμμένοι πλέον ''φίλοι'' της περιοχής...

******************************************

Νέο deal Κυριακόπουλου με πολυεθνική


Του Νίκου Χρυσικόπουλου

Σε συμφωνία για την πώληση των δραστηριοτήτων στον κλάδο του βωξίτη της S&B στη γαλλική πολυεθνική εταιρεία Kerneos κατέληξε, σύμφωνα με πληροφορίες, η οικογένεια Κυριακόπουλου, τέσσερις σχεδόν μήνες μετά την ανακοίνωση πώλησης της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, στον καναδο-βελγικών συμφερόντων όμιλο Imerys.

Η δραστηριότητα του ομίλου S&B στους βωξίτες (υπό την “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.”) είχε εξαιρεθεί από το deal με την Imerys, καθώς το συγκεκριμένο πέτρωμα (συνδυασμός ορυκτών με κυριότερο το μετάλλευμα αργιλίου) απευθύνεται σε μια αγορά με πολύ περιορισμένους πελάτες, μεταξύ των οποίων τις τσιμεντοβιομηχανίες.

Ο κλάδος βωξίτη της S&B Βιομηχανικά Ορυκτά είχε αποσχιστεί από τον όμιλο στα τέλη 2013 και είχε εισφερθεί στην “Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε”, κατά 100% θυγατρική εταιρεία της S&B.

Αρχικά πρόθεση ήταν να παραμείνει υπό το πρότερο καθεστώς, στην πορεία, ωστόσο, εκδηλώθηκε εκ νέου, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, έμπρακτο ενδιαφέρον για την απόκτηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας από το γαλλικό βιομηχανικό συγκρότημα Kerneos, καθώς το συγκεκριμένο μετάλλευμα αποτελεί απαραίτητο συστατικό στα ειδικευμένα προϊόντα που παράγει.

H Kerneos αποτελεί έναν πολυσχιδή βιομηχανικό όμιλο με δραστηριότητα στους κλάδους των πυρίμαχων υλικών, στις εξορύξεις, τους εξειδικευμένου σκυροδέματος και τη μεταλλουργία. Διαθέτει 11 παραγωγικές μονάδες, παρουσία σε 120 χώρες και το 2013 εμφάνισε πωλήσεις 366 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του 2014 το Materis Group στον οποίο μέχρι τότε ανήκε η Kerneos αποφάσισε να πουλήσει την εταιρεία στο γαλλικό επενδυτικό σχήμα Astorg Partners. Στην Ελλάδα η Kerneos από το 2012 ελέγχει το 53% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας εξόρυξης βωξίτη ΕΛΜΙΝ - Ελληνικές Μεταλλευτικές Επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το 2011 είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον για τη δραστηριότητα της S&B στον βωξίτη από τον όμιλο Μυτιληναίος (Αλουμίνιον), αλλά η διαδικασία δεν κατέληξε σε συμφωνία.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως οι συζητήσεις των δύο πλευρών πραγματοποιήθηκαν επί μακρόν και η συμφωνία κατέστη δυνατή μόλις πριν από λίγα 24ωρα.

Ο σχεδιασμός του γαλλικού ομίλου προβλέπει την ενοποίηση των ΕΛΜΙΝ και Ευρωπαικοί Βωξίτες, ώστε να δημιουργηθεί ένα ενιαίο σχήμα που θα αξιοποιήσει περαιτέρω στην ανάπτυξη της δραστηριότητας στην εξόρυξη και εμπορία βωξίτη στην Ελλάδα.

nikos.chrissikopoulos@capital.gr


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου