Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΟΣ : ΑΦΥΠΝΗΣΗ!

                         (Παροτρύνσεις...)

Κάτι αλλάζει,
Κάτι θα αλλάξει...

   Με αφορμή την σημερινή (από τα ξημερώματα) βροχή, η οποία έπεφτε στην Φωκική γη με αργούς ρυθμούς και σαν ευλογία Θεού και ενώ ο ''λόγγος γιόρταζε'' και τα ''ξινά μοσχοβολούσαν'', η δόλια η θάλασσα μόνο δεινοπαθούσε κι άλλαζε χρώματα ανάλογα με τις ''κατεβασιές'' του ευλογημένου υετού.  Και ετούτο εσυνέβαινε μόνον στο ταλαίπωρο ''Λαρνάκι''.  Εκεί όπου η φύση εβιάσθη κι η ''κοκκινίλα'' εστέφθη βασίλισσα με το ''έτσι θέλω'', ανάμεσα από τα πρασινόπευκα, τα αθώα πουρνάρια και τους γκρίζους ασβεστόλιθους.  Με μια θάλασσα, να λυπάται για την μοίρα της, εκεί όπου την έταξε η μνα κι από γαλαζοπράσινο χαλί στο πορτόνι του Απόλλωνα, να είναι τώρα κουρελού στην είσοδο του Πλούτωνα.
Εργατικό Κέντρο Φωκίδος : Ανησυχία...  Τώρα;

********************************************
                                                                                         27/02/2015
                                   ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
                                            ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΟ ΜΑΣ ΒΩΞΙΤΗ !

Εργαζόμενοι, άνεργοι, επαγγελματίες,

Κκ Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας, Δήμαρχε Δ Δελφών,

Την εβδομάδα που μας πέρασε ολοκληρώθηκε η πώληση της εταιρίας «ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ Α.Ε.» (συμφερόντων οικογένειας Κυριακόπουλου) στην Γαλλικών συμφερόντων πολυεθνική εταιρεία ΚΕRΝΕΟS. Πρόκειται για την αλλαγή σκυτάλης στην εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου του Νομού μας καθώς επίσης και των εργαζομένων στα μεταλλεία (άλλαξε ο θύτης όχι όμως και τα θύματα της εκμετάλλευσης).
Το παλιό «αφεντικό», για πάνω από μισόν αιώνα, του νομού , αφού ρήμαξε τον τόπο, ξεζούμισε τα βουνά, άφησε πίσω του νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, πήρε τον ομματιών του και έφυγε, πολλαπλασιάζοντας τα χρήματά του στα θησαυροφυλάκια των Ευρωπαϊκών τραπεζών. Πούλησε το μεταλλείο, δηλ. τα δικαιώματα της μεταλλειοκτησίας, δηλ, την Άμφισσα, την Ιτέα, την Γραβιά ή σχεδόν όλο το Δήμο Δελφών, τον δικό μας πλούτο, σαν να ήταν δικό του οικόπεδο, σε έναν επενδυτικό Γαλλικό κολοσσό, μαζί με την τεχνογνωσία των εργαζομένων της, γιατί έτσι επέβαλλε η λογική του κεφαλαίου, η λογική ενός «καλού deal» (όπως λένε οι κεφαλαιοκράτες στη γλώσσα τους).
Πριν καλά καλά αναλάβει το νέο «αφεντικό», έδειξε τις προθέσεις του. Προφανώς, θέλοντας να κάνει απόσβεση της αγοράς όσο το δυνατόν γρηγορότερα, μετέφερε ένα μεγάλο όγκο εργαζομένων από άλλη θυγατρική εταιρεία δίπλα σε κάθε τμήμα, σε κάθε εργαζόμενο, για να παρακολουθήσουν, να καταγράψουν την κάθε δραστηριότητα προκειμένου να υλοποιήσει τον παραπάνω στόχο. Καλεί δε όλους τους εργαζομένους της, με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, σε συγκέντρωση την Κυριακή 1/3, κάνοντας καθαρό ότι δεν υπάρχουν αργίες, δεν χρειάζεται οι εργαζόμενοι να ξεκουραστούν ή να καθίσουν σαν άνθρωποι με τις οικογένειές τους. Αυτές τις λογικές που υλοποιεί η ΚΕΡΝΕΟΣ, θα πρέπει να τις καταδικάσει σύσσωμος ο λαός της Φωκίδας καθώς και τα εκλεγμένα  τοπικά συμβούλια όλης της περιοχής. Θεωρούμε ότι δεν θα σταματήσουν εδώ. Ήδη με την τρομοκρατία που προσπαθεί να επιβάλλει, ακριβώς με αυτές τις μεθόδους, θα προχωρήσει στην υλοποίηση μιας πολιτικής σαν αυτής που μόλις προχθές ανακοίνωσε ο ΣΕΒ, το όργανο των βιομηχάνων δίνοντας συγχαρητήρια στη συγκυβέρνηση. Πιο συγκεκριμένα η ανακοίνωση του ΣΕΒ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, όπως αυτή καταγράφεται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών, δημιουργεί προσδοκίες για την πολυπόθητη κοινωνική και οικονομική ανάκαμψη. Άλλωστε εμπεριέχει αρκετά από όσα δεν έγιναν και πολλά από αυτά που πρέπει να γίνουν. Αρκεί να υποστηριχθεί με σθεναρότητα και πίστη από το πολιτικό σύστημα, τους κοινωνικούς εταίρους και τους πολίτες. Ο ΣΕΒ υποστηρίζει ενεργά όλες τις μεταρρυθμίσεις που εμπεδώνουν ελκυστικό επενδυτικό περιβάλλον, απελευθερώνουν δημιουργικές δυνάμεις, στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα, βάζοντας τα θεμέλια για τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό με άξονες την παραγωγικότητα, τη γνώση, την εξωστρέφεια, την ποιότητα και την καινοτομία».
Απ' ό,τι φαίνεται, οι βιομήχανοι, δεν βλέπουν καμιά «ασάφεια» στη συμφωνία της συγκυβέρνησης αντιθέτως, ότι είναι σαφέστατη στη στήριξη των δικών τους αντιλαϊκών συμφερόντων. Και είναι λογική αυτή η στάση του ΣΕΒ. Γιατί, ανεξάρτητα αν η συμφωνία ονομάζεται μνημόνιο ή όχι, η ουσία της παραμένει η ίδια. Τι όμως εξασφαλίζει η νέα συμφωνία της κυβέρνηση με τους «εταίρους»; Εξασφαλίζει πρώτα απ' όλα ότι το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο που χτίσθηκε τα προηγούμενα χρόνια θα μείνει απείραχτο, αδιατάραχτο, δεν πρόκειται να αλλάξει ή να αμφισβητηθεί. Εξασφαλίζει επίσης ότι μια σειρά από αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν με στόχο τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλίων, του κεφαλαίου, από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Όλα τα παραπάνω αναδεικνύουν με σαφή τρόπο το που θα το πάει η ΚΕΡΝΕΟΣ! Θα επιχειρήσει να επιβάλλει μέσα από την τρομοκράτηση των εργαζομένων και των σωματείων τους, αλλά και συνολικά του λαού, μειώσεις μισθών και προσωπικού,  όπως γίνεται σε τέτοιες περιπτώσεις που μία εταιρεία εξαγοράζει μία άλλη.
Το Εργατικό Κέντρο, καλεί τα σωματεία, τους συλλόγους, τους φορείς, σύσσωμο το λαό της περιοχής να πάρει σαφή θέση υπέρ των εργαζομένων. Ένα πρέπει όλοι μας να ξέρουμε. Σε τούτον τον τόπο θα μείνουμε πίσω εμείς και οι απόγονοί μας. Πρέπει λοιπόν γι' αυτόν τον τόπο και το λαό του όλοι να αγωνιστούμε.
Κάτω τα χέρια λοιπόν από τους εργαζόμενους του μεταλλείου, καμιά περικοπή σε μισθούς ή επιδόματα, διατήρηση και επέκταση των συγκροτημένων δικαιωμάτων των εργαζομένων στα μεταλλεία. 

                                    Απόφαση Γενικού Συμβουλίου
                                     Εργατικού Κέντρου Φωκίδας

5 σχόλια:

  1. Θέλουν να αποκτήσουν"σχέση" και με τους καινούργιους ιδιοκτήτες. Παμπάλαια τακτική και αναμενόμενη,αρκεί να δείς το "έργο" τους τα τελευταία 30 χρόνια που είναι πάντα οι ίδιοι.Μά τόση διάθεση για προσφορά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όποιος αντιστέκεται είναι πράκτορας. Όποιος αντιστρατεύεται κάποιες επιλογές είναι τσιράκι. Όποιος αγωνίζεται είναι μ......ς. Εσύ ποιο έργο έχεις δει τα τελευταία χρόνια και δεν σου άρεσε; Επειδή σε καλούσανε σε απεργίες και σε κινητοποιήσεις; Σου χαλούσαν την ησυχία και δε βολευόσουν στον καναπέ σου εεεε!!!! Μα καλά δεν έχεις ούτε ιερό ούτε όσιο!

      Διαγραφή
    2. Mε ποιον δε θα καθόταν ο Δίκαιος
      αν ήτανε να βοηθήσει έτσι το Δίκιο;
      Ποιο γιατρικό θα ‘ταν πολύ πικρό
      για τον ετοιμοθάνατο;
      Tι βρωμιά δε θα ‘κανες
      τη βρωμιά για να τσακίσεις;
      Aν επιτέλους μπορούσες τον κόσμο ν’ αλλάξεις, δεν θα
      καταδεχόσουν να το κάνεις;
      Ποιος είσαι;
      Bυθίσου στο βούρκο
      αγκάλιασε το φονιά, όμως
      άλλαξε τον κόσμο: το ‘χει ανάγκη.
      Xρειάζονται πολλά, τον κόσμο για ν’ αλλάξεις:
      Oργή κι επιμονή. Γνώση κι αγανάχτηση.
      Γρήγορη απόφαση, στόχαση βαθιά.
      Ψυχρή υπομονή, κι ατέλειωτη καρτερία.
      Kατανόηση της λεπτομέρειας και κατανόηση του συνόλου.
      Mονάχα η πραγματικότητα μπορεί να μας μάθει πώς
      την πραγματικότητα ν’ αλλάξουμε.
      ΜΠ. ΜΠΡΕΧΤ (Είναι σίγουρο. Δεν τον ξέρεις.Εσύ μορφώνεσαι είτε με το ΓΑΥΡΟ είτε με την ΠΡΑΣΙΝΗ.)

      Διαγραφή
  2. Απο το 51χλμ προς Άμφισσα ο δρόμος είναι έτοιμος να χαλάσει-κοπεί σε δέκα μεριές, σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι,εξ αιτιας κυρίως των υπερφορτωμένων φορτηγών. και θαναγκαστεί το κράτος να διαθέσειμπορεί και ένα εκατ. για την αποκατάσταση αφαιρώντας απο αλλού. Ούτε το Ε.Κ. ούτε οι Ενεργοί Πολίτες αλλά και κανείς δεν το θίγει. Καλό είναι νασχολούμαστε με τον Τσίπρα τον Βαρουφάκη,που όπως διαπιστώνουμε τόχουμε ξαναδεί το στημένο παιχνίδι τους,αλλά έχουμε και τοπικά θέματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάνε μια βόλτα και από Ξενία πλευρά να δεις τη θάλασσα... τα μεταλλεία σας βγάλανε τα μάτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή