Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

ΑΝΤ.ΑΡ.ΣΥ.Α. ΦΩΚΙΔΟΣ : ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΛΛΕΙΩΝ ΒΩΞΙΤΟΥ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ



ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
             Δευτέρα, 2 Φεβρουαρίου 2015

Για τα μεταλλεία βωξίτη στη Φωκίδα


ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑΙ Ή ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΜΕΤΑΛΛΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΡΥΞΗ ΒΩΞΙΤΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΠΟΙΟΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ ΠΟΙΟΥ

Στην επένδυση της εταιρείας ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΥ (ΑΕΜ ΒΩΞΙΤΑΙ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ,S&B, ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ ή όπως θα ονομάζονται κάθε φορά προς εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους) καθρεφτίζεται πεντακάθαρα όλη η βαρβαρότητα της προσπάθειας των κυβερνήσεων, με την υποστήριξη και τοπικών παραγόντων, να ξεπουλήσουν το φυσικό μας πλούτο και να υποθηκεύσουν το μέλλον των τοπικών κοινωνιών, έναντι πινακίου φακής. Στην πόλη της Ιτέας και για την περιοχή "Λαρνάκι-Κεφαλή-Καμιώτισα" η παραχώρηση σκάλας φόρτωσης έφερε όλες τις άλλες δραστηριότητες δηλ. τη λειτουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας, εµπλουτισµού, αποθήκευσης και αποβάθρων φόρτωσης – εκφόρτωσης βωξίτη σε χώρους συνολικής έκτασης 667 στρεμμάτων χωρίς να έχουν εφαρμοστεί ποτέ οι σχετικοί παραχωρητικοί και περιβαλλοντικοί όροι. Αυτό το γνωρίζουν οι κάτοικοι του ∆ήµου ∆ελφών και ειδικά της Ιτέας που το ζουν καθηµερινά. Οι αρµόδιες υπηρεσίες για την εφαρµογή των όρων και τη λήψη µέτρων αλλά και οι δηµοτικές αρχές είναι άφαντες και εντελώς ανύπαρκτες. Έτσι τα συµφέροντα του τόπου αγνοούνται επιδεικτικά προς όφελος των συµφερόντων της συγκεκριµένης εταιρείας και αντί να έχει ανακληθεί προ πολλού η άδεια (σύμφωνα με τον όρο παραχώρησης), η εταιρεία συνεχίζει να λειτουργεί ακάθεκτη.
Με ποιες αρχές και με ποιούς νόμους ο παραβάτης αποκτά δικαίωμα να συνεχίζει να παραβιάζει ανενόχλητος επειδή παραβίασε τους νόμους πολλές φορές και για δεκαετίες;
Ο δίκαιος αγώνας των κατοίκων ενάντια σε αυτές τις μεθοδεύσεις κρατάει χρόνια, γιατί, πέρα από το ξεπούλημα, η ίδια η δραστηριότητα εξόρυξης βωξίτη είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία. Αφήνει πίσω της κρανίου τόπο και φτωχούς κατοίκους. Γι αυτό η εταιρεία με βοηθό της το κράτος, και τις τοπικές αρχές, έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα συκοφάντησης και κατάπνιξης όποιας φωνής αμφισβητεί την παρουσία της εκεί, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο, προκειμένου να την επιβάλλει.
Σήμερα, σε συνθήκες μνημονιακής ισοπέδωσης, οι μεταλλευτικές δραστηριότητες στη Φωκίδα και στην υπόλοιπη Ελλάδα είναι ένα μέρος μόνο μιας γενικευμένης επίθεσης των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ενός διεφθαρμένου και υποταγμένου σε αυτά συμπλέγματος πολιτικών δυνάμεων, που επιχειρούν να εκποιήσουν τους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες υποδομές της χώρας, υποθηκεύοντας το μέλλον ολόκληρης της κοινωνίας και αδιαφορώντας για τους ανθρώπους, τη ζωή τους και τις ελπίδες τους.
Οι ηθικοί αυτουργοί της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή μας είναι αυτοί που ξεπούλησαν τα βουνά της στο κεφάλαιο, αυτοί που έδωσαν έγκριση εδώ και εβδομήντα περίπου χρόνια και δεν έλεγξαν ποτέ και τίποτα στις δραστηριότητες της εταιρείας, οι ίδιοι που έδωσαν τις άδειες για τα φωτοβολτάικα και τις ανεμογεννήτριες στις βουνοπλαγιές της Γκιώνας, οι ίδιοι αυτοί που τρομοκρατούν τους κατοίκους, αυτοί που τάζουν ελάχιστες θέσεις εργασίας με συνθήκες γαλέρας για να καταστρέψουν χιλιάδες άλλες (ελαιώνας, κτηνοτροφία, τουρισμός). Όπως όλος ο πλουτοπαραγωγικός ιστός και ο ορυκτός πλούτος της χώρας εκχωρείται στο κεφάλαιο για ένα κομμάτι ψωμί έτσι και ολόκληρη η Φωκίδα παραδίδεται στο βωμό του κέρδους. Στο κεφάλαιο που δεν έχει πατρίδα και κάθε φορά πάει εκεί όπου βγάζει περισσότερα και δίνει λιγότερα (γι' αυτό άλλωστε και τα γραφεία της εταιρείας μεταφέρθηκαν εκτός Ελλάδας). Πίσω μένουμε εμείς ,τα προβλήματά μας και ο ρημαγμένος τόπος μας. Οι θέσεις εργασίας(2% στο σύνολο του πληθυσμού της Φωκίδας) που υπεριφανεύεται ότι άνοιξε η εταιρεία , με τον τρόπο που κινείται τόσα χρόνια στο νομό η ίδια, κλείνουν χιλιάδες άλλες στην ευρύτερη περιοχή (κτηνοτροφία, αγροτική καλλιέργεια- ελαιοκαλλιέργεια, τουρισμός) αλλά και η ίδια η περιβαλλοντική ερήμωση καταστρέφει κυριολεκτικά τις ζωές των κατοίκων. Είμαστε μαζί με τους εργαζόμενους στην εξόρυξη του βωξίτη, που απειλούνται και εκβιάζονται, και όχι ενάντιά τους. Δεν προσπαθούμε για να χάσουν αλλά για να έχουν αυτοί και τα παιδιά τους μία σταθερή , ασφαλή και καλά αμοιβώμενη εργασία σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον. Ας μην ξεχνούν ότι από τα δικά τους χέρια κινείται όλη η εξορυκτική διαδικασία. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας ώστε ο ορυκτός μας πλούτος να αξιοποιείται από μας και για όλους μας.

Άμεσα προτείνουμε:
1) να ελεγχθεί η νομιμότητα της πράξεως ( έχουν τηρηθεί οι όροι και προϋποθέσεις σύμφωνα με τους οποίους είχε παραχωρηθεί κατά το παρελθόν, η άδεια χρήσεως αιγιαλού και παραλίας στην εταιρεία ''ΑΕΜ Βωξίται Παρνασσού'';).
2) να ελεγχθεί η νομιμοποίηση της εταιρείας. H σημερινή εταιρεία ''Ευρωπαϊκοί Βωξίτες Α.Ε.'' δεν έχει το δικαίωμα εκ του νόμου να προβεί στην ανανέωση γιατί εκτός των αλλαγών των ονομάτων της, έχει ήδη πραγματοποιήσει και πράξη εξαγοράς, μετά την τελευταία παράταση της αδείας.  Αυτό αφαιρεί την δυνατότητα της εκ νέου ανανεώσεως της αδείας από το Λιμενικό Ταμείο και αυτό γίνεται μόνο από το Υπουργείο Οικονομικών με εξ αρχής υποβολή φακέλου.
-  Ήδη έχει μεσολαβήσει αλλαγή στην νομοθεσία περί της διαχειρίσεως αιγιαλών και παραλίας και το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, είναι αναρμόδιο πλέον για την παραχώρηση χρήσεώς των.
 Η έγκριση της αδείας λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας στην περιοχή ''Κεφαλή-Λαρνάκι'' η οποία εδόθη στις 14-10-2013 από το ΥΠΕΚΑ, αλλά δεν έχει εξασφαλισθεί η (νόμιμη) ενοικίαση του χώρου της εγκαταστάσεώς της!...
3) να δοθεί άδεια λειτουργίας αφού κατατεθεί από την εταιρεία εγκεκριμένο χρονοδιάγραµµα άμεσης κατασκευής απαιτούμενων έργων και εφαρμογής των σχετικών όρων και προϋποθέσεων παραχώρησης που θα αφορούν μόνο την σκάλα φόρτωση του μεταλλεύματος στα πλοία.
4) Οι υπόλοιπες δραστηριότητες (επεξεργασίας, εµπλουτισµού, αποθήκευσης) να μεταφερθούν από την εταιρεία σε άλλο χώρο.
5) Να συσταθεί τοπική επιτροπή από το Τοπικό Συµβούλιο Ιτέας , τοπικούς φορείς και συλλόγους που να αναλάβει τον έλεγχο και την πρόοδο εφαρμογής του χρονοδιαγράμματος και την εφαρµογή όλων των γενικών-περιβαλλοντικών όρων µε αυστηρότητα.
Σε κάθε άλλη περίπτωση θα πρέπει να σταματήσει κάθε δραστηριότητα από την πλευρά της εταιρείας στο χώρο.

  Η πολιτική ΕΕ-ΔΝΤ θέλει να διαγράψει ολόκληρες γενιές φτωχοποιώντας και υποβαθμίζοντας τις ζωές τους. Η απάντηση στην πολιτική του κεφαλαίου και τους απολογητές της θα είναι η αγωνιστική ενότητα όλων των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων και των αγωνιζόμενων κατοίκων στην κατεύθυνση της ανατροπής. Η εργατική τάξη μπορεί να αυτοπροσδιοριστεί και να ανοίξει το δρόμο της χειραφέτησης της, μόνο σε ρήξη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου και των αφεντικών.
ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ
  • Εθνικοποίηση του ορυκτού πλούτου με κοινωνικό έλεγχο.
  • Η παραγωγή και τα κέρδη από εμάς για εμάς, Για το νοσοκομείο , τα σχολεία, τις νέες θέσεις εργασίας, την ποιότητα ζωής ,το περιβάλλον, το μέλλον το δικό μας , των παιδιών μας, της Φωκίδας.
  • Έξω οι "ΚΥΡΙΑΚΌΠΟΥΛΟΙ" από τη Φωκίδα..
  • Κατάργηση του χουντικού μεταλλευτικού κώδικα – Αποχαρακτηρισμός της περιοχής από μεταλλευτική.
  • Άμεση αποκατάσταση της περιοχής από τις ζημιές που έχει προκαλέσει η ανεξέλεγκτη δράση της εταιρίας και κατάργηση του ν. 3220/2004 που απαλλάσει τους υπαίτιους από τις ευθύνες για τα περιβαλλοντικά προβλήματα των δραστηριοτήτων που προηγήθηκαν.
  • Απόδοση ευθυνών σε όλους όσους εμπλέκονται όλα αυτά τα χρόνια στην εκποίηση του τόπου και της ζωής μας.
  • Όχι στην βίαιη επιβολή τριτοκοσμικών μοντέλων «ανάπτυξης» - Αυτοδιάθεση των τοπικών κοινωνιών.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΦΩΚΙΔΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου