Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Cine Itea : ''SUSANNE''



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Παρασκευή 13/2/2015 στις 9.15μμ
η ταινία «SUSANNE» 
της Κατέλ Κιγιεβερέ
********************
                          Διακρίσεις:
- 4 υποψηφιότητες στα Βραβεία Σεζάρ 2014 (τα γαλλικά Όσκαρ)
-  Βραβείο Σεζάρ β’ Γυναικείου Ρόλου στην Αντέλ Ενέλ
- 54ο Φεστιβάλ Θεσ/κης: Βραβείο καλύτερης ηθοποιού στη Σάρα Φορεστιέ
-  Βραβείο Σκηνοθεσίας στην Κατέλ Κιγιεβερέ
-  Ειδικό Καλλιτεχνικό Βραβείο στο Φρανσουά Νταμιάν
Μια από τις γαλλικές εκπλήξεις: ταινία έναρξης του 66ου Φεστιβάλ Καννών, Αργυρός Αλέξανδρος στο 54ο Φεστιβάλ Θεσ/κης για την 33χρονη σκηνοθέτρια Κατέλ Κιγιεβερέ, Σεζάρ β’ γυναικείου ρόλου.
Ένας νεαρός πατέρας μεγαλώνει τα δυο του κορίτσια. Στη διάρκεια 25 χρόνων τούς βλέπουμε να μεγαλώνουν μαζί και ακολουθούμε τη μεγάλη κόρη σε μια σειρά από αποφάσεις που μπορεί να είναι λάθος, μα δεν είναι ικανές να κάνουν την αγάπη τους να σβήσει. Ένα ρεαλιστικό πορτραίτο και μια συγκινητική ιστορία ενηλικίωσης.
Η σκηνοθεσία διακριτική και χωρίς περιττές φιοριτούρες, το σενάριο των Μαριέτ Ντεζέρ και Κατέλ Κιγιεβερέ καλοδουλεμένο και μεστό, με το χρονικό της ενηλικίωσης να αποδίδεται ακριβέστατα και αναλυτικά. Η Κιγιεβερέ κινηματογραφεί φρέσκα, φυσικά, άμεσα και μας παραδίδει με τη δεύτερη αυτή ταινία της ένα καλοδουλεμένο μικρό αριστούργημα. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη της ταινία βραβεύτηκε με το βραβείο Ζαν Βιγκό (για νέους σκηνοθέτες).
Η νευρώδης κινηματογράφηση και το γρήγορο μοντάζ στην αφήγηση, εξισορροπούνται, ηρεμούν και πλημμυρίζουν ζεστασιά μέσα από τις πραγματικά εξαιρετικές ερμηνείες πρωταγωνιστών και δευτεραγωνιστών. Ειδικά η 28χρονη Σάρα Φορεστιέ, έχοντας ήδη δύο βραβεία Σεζάρ από προηγούμενες ταινίες, μπαίνει στη πρώτη γραμμή της επόμενης γενιάς των σπουδαίων γάλλων ηθοποιών.
Η ταινία είναι χτισμένη στο μοτίβο «τύχη ή επιλογή». Το αν φτιάχνουμε μόνοι μας τη μοίρα μας ή αν αυτή είναι αποτέλεσμα τυχαίων γεγονότων, είναι ο καταλύτης για την προβληματική της ταινίας. Η Κατέλ Κιγιεβερέ δεν δίνει απαντήσεις. Δεν θέλει να κρίνει ή να προβάλλει πρότυπα. Αρκείται στο να περιγράφει πρόσωπα, καταστάσεις, συναισθήματα.
Η φωνή της Νίνα Σιμόν τραγουδά το «Susanne» του Λέοναρντ Κοέν και συνοδεύει τα τελευταία πλάνα της ταινίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου