Παρασκευή 20 Φεβρουαρίου 2015

ΕΝΑΣ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΝΕΥΡΟΓΕΝΕΤΙΚΗΣ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΠΙΚΟΥΡΟ.


«Επικούρεια Φιλοσοφία & Σύγχρονη Επιστήμη» στο Εργαστήρι Σκέψης & Τέχνης

Ομιλία με θέμα «Επικούρεια Φιλοσοφία και Σύγχρονη Επιστήμη» θα πραγματοποιήσει ο καθηγητής Νευρογενετικής του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστος Γιαπιτζάκης, σήμερα (Παρασκευή) στις 19.00 στο χώρο του «Εργαστήριου Σκέψης και Τέχνης» (Φερών 3, Πατήσια, μετρό Βικτώρια).

Ο Χρήστος Γιαπιτζάκης είναι Επίκουρος Καθηγητής Νευρογενετικής στο τμήμα Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, και ιδρυτικό μέλος των Φίλων της Επικούρειας Φιλοσοφίας «Κήπος των Αθηνών». Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με κληρονομικά νευρολογικά νοσήματα και σύνδρομα της κεφαλής, και έχει ιδρύσει δύο εργαστηριακές μονάδες (Νευρογενετικής και Γναθοπροσωπικής Έρευνας) στο τμήμα Ιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 άρθρα σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά με κριτές και σε διεθνή επιστημονικά βιβλία. Για ερευνητικές του εργασίες έχει τιμηθεί με βραβεία σε ένα Παγκόσμιο, ένα Πανευρωπαϊκό και δύο Πανελλήνια Συνέδρια. Υπήρξε ο πρώτος επιστήμονας που πραγματοποίησε στην Ελλάδα έρευνα DNA από αρχαίο σκελετικό υλικό και ταυτοποίησε τον υπεύθυνο μικροβιακό παράγοντα του Λοιμού των Αθηνών κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Είναι συγγραφέας δεκάδων φιλοσοφικών δοκιμίων και ενός φιλοσοφικού βιβλίου με τίτλο «Επικουρείων Δόξαι, Η τέχνη της ευδαιμονίας» (τρίτη έκδοση, εκδόσεις Παπασωτηρίου).
Λίγα λόγια για το θέμα
Ο φιλόσοφος Επίκουρος ο Αθηναίος (341-270 πΧ) δημιούργησε τον Κανόνα, μια εμπειρική μεθοδολογία ελέγχου κάθε άποψης που βασιζόταν σε συγκεκριμένα κριτήρια αλήθειας. Με τον Κανόνα, την παρατήρηση και την αναλογική σκέψη, ο Επίκουρος κατάφερε να γεφυρώσει την πραγματικότητα των ατόμων και του κενού (την Δημοκρίτεια Φυσική) με την πραγματικότητα του αισθητού κόσμου (την Αριστοτελική Βιολογία), δημιουργώντας την γέφυρα των σύνθετων σωμάτων (των μορίων) με νέες λειτουργίες και νέες ιδιότητες, και θεμελιώνοντας ταυτόχρονα τις βασικές έννοιες της Χημείας.
Μια σειρά απόψεων του φιλοσόφου επιβεβαιώθηκαν από την σύγχρονη επιστήμη, όπως είναι το ατομικό βάρος και η σταθερή ταχύτητα των ατόμων στο διαστημικό κενό, η διατήρηση της συνολικής ποσότητας ύλης, η αέναη γένεση, ύπαρξη και καταστροφή αμέτρητων κόσμων στο σύμπαν, η εξέλιξη των έμβιων όντων με φυσική επιλογή, η κληρονομικότητα των  βιολογικών χαρακτηριστικών, η πλειότιμη λογική, το τυχαίο και το συστηματικό σφάλμα, ενώ η ύπαρξη του τυχαίου στην φύση (αρχή κβαντικής απροσδιοριστίας) επιτρέπει την ύπαρξη της ελεύθερης βούλησης του ανθρώπου. Ο Επίκουρος ήταν ο πρώτος ανθρωπιστής φιλόσοφος καθώς  δίδαξε  άνδρες και γυναίκες όλων των κοινωνικών τάξεων. Ο Αθηναίος φιλόσοφος υπήρξε ο πρώτος διαφωτιστής, αφού αντιλήφθηκε ότι η απελευθέρωση των ανθρώπων από τους ανυπόστατους φόβους και η ανάδειξη της ψυχολογικής μεθόδου για την ευτυχία τους είναι εφικτές μόνο με την αντικειμενική παρατήρηση και την επιστημονική γνώση της Φύσης. Ο Επίκουρος οικοδόμησε μια εξαιρετικά συνεκτική κοσμοθεωρία χωρίς εννοιολογικές αντιφάσεις, που αποτέλεσε την βάση της σύγχρονης πειραματικής επιστήμης, του κοινωνικού συμβολαίου, της υπαρξιακής ψυχοθεραπείας με στόχο την ευτυχία, και του σύγχρονου κοσμικού Ανθρωπισμού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου