Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

ΠΕΝΤΑΓΙΟΙ : ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΜΕ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΣΜΟ


Από τις εργασίες του Συνεδρίου (Πηγή:distomo218.blogspot.gr)

Μια επιστολή από τους Πενταγιούς, την άλλη Ελλάδα

 

Αναδημοσιεύουμε μετάφραση τμήματος από την επιστολή του καθηγητού Αστικής Γεωγραφίας στο Παν/μιο Paris-Nanterre της Γαλλίας κυρίου Guy Burgel, η οποία  εγράφη με αφορμή το 15ο Αναπτυξακό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Β/Δ Δωρίδας στην Πενταγιού στις 3 & 4 Αυγούστου 2013.

***************************************
''...Η λίμνη αποτελεί ταυτόχρονα το καμάρι αλλά και το παράπονο των ντόπιων διότι η κατασκευή του φράγματος εκτός από το γεγονός ότι προκάλεσε την πλημμύρα πολλών εγκαταστάσεων εμποδίζει κάθε οικονομική δραστηριότητα στη γύρω από τη λίμνη περιοχή ενώ παράλληλα οι κάτοικοι δεν λαμβάνουν, ως αντάλλαγμα, καμιά οικονομική αποζημίωση. Γεγονός που αποτελεί την αφορμή μιας ατέρμονας διαμάχης μεταξύ της κεντρικής εξουσίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε μια χώρα όπου τόσο το Κράτος όσο και οι τοπικές αρχές που προήλθαν από πρόσφατες αποκεντρώσεις στερούνται πόρων...''

****************************************
Επισημάνσεις-Διαπιστώσεις από το Συνέδριο

**********************************

   ...Στο συνέδριο ακούστηκαν και πιο μετριοπαθείς αλλά αρκετά εποικοδομητικές φωνές, όπως το σχέδιο δημιουργίας ενός διεθνούς ινστιτούτου, κάτι ανάμεσα σε ερευνητικό κέντρο και μουσείο τέχνης και τοπικής παράδοσης. Επίσης, ενδιαφέρον παρουσιάζει το σχέδιο που αποσκοπεί στη βελτίωση των επιδοτούμενων μετακινήσεων των ντόπιων με μικρά ευέλικτα οχήματα (τύπου ταξί), ανάλογα με τη ζήτηση, αντί για τακτικές γραμμές λεωφορείων, συχνά χωρίς επιβάτες λόγω του αραιοκατοικημένου των ορεινών χωριών και της μεγάλης διασποράς των λιγοστών κατοίκων. Προς την ίδια κατεύθυνση, μια κινητή μονάδα υγείας, στελεχωμένη με γιατρούς και νοσηλευτές, εφοδιασμένη ενδεχομένως με ειδικό σύστημα τηλεδιάγνωσης, θα αποτελούσε θείο δώρο ιδίως για τα ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα υγείας. Τέλος, ένας βοτανολόγος αφού προέβη σε μια αναλυτική περιγραφή των αρωματικών φυτών και βοτάνων των βουνών, υπέβαλε την ενδιαφέρουσα πρόταση για τη δημιουργία ενός είδους παιδαγωγικού μονοπατιού για την ανάδειξη της φαρμακευτικής χλωρίδας....

   ...Ο “έξυπνος” τουρισμός σε συνδυασμό με την αρχιτεκτονική και περιβαλλοντική κουλτούρα μπορούν να αποτελέσουν στοιχείο της τοπικής ανάπτυξης, έτσι ώστε να προκύψουν θέσεις εργασίας για αντικείμενα συντήρησης που μπορεί να προσελκύσουν πεφωτισμένους επισκέπτες, όπως άτομα από τη μεσαία τάξη, τα οποία, με αφορμή την κρίση, θα έχουν έτσι τη δυνατότητα να ανακαλύψουν πιο φιλικούς και χαμηλότερου κόστους προορισμούς. Είναι σίγουρο ότι τα μειονεκτήματα αλλά και τα πλεονεκτήματα της “άλλης” Ελλάδος δεν διαφέρουν καθόλου από εκείνα των αντίστοιχων περιοχών της Γαλλίας.

********************************************

  σ.σ. : Οι Πενταγιοί, διεκδικούν το δικαίωμά τους στην Ανάπτυξη, στην Πρόοδο και στην Έξοδό τους από την Απομόνωση.  Και θεωρούν ότι ο Τουρισμός, όπως και να ονομάζεται και σε οποιανδήποτε μορφή του, είναι ο κινητήριος μοχλός και η ενεργός δύναμη για την επίτευξη των στόχων τους.
Έχει αντίρρηση κανείς;...
Μήπως θα έπρεπε να βοηθήσει κανείς;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου