Πέμπτη 3 Μαρτίου 2022

ΔΥΟ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ (π.σ.) ΔΡΟΣΟΥ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ

 


Από: Παρασκευάς Δρόσος

Προς: Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας

Άμφισσα 2 Μαρτίου 2022

Παρακαλώ όπως μου απαντήσετε στις από 13-10-21 κ 15-11-21 ερωτήσεις που υπέβαλα στο Περιφερειακό Συμβούλιο, διότι μέχρι σήμερα δεν έλαβα καμία απάντηση.

Επισυνάπτω φωτογραφικό υλικό από τον υποτιθέμενο κόμβο Μαραθιά καθώς και τις ερωτήσεις μου.

ΕΡΩΤΗΣΗ 

του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου. 

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ 

ΘΕΜΑ: Κατασκευή κόμβου Μαραθιά Φωκίδας. 

     Με αφορμή την επιστολή κατοίκων της περιοχής Μαραθιά που απεστάλη με  216 υπογραφές  την 13η Σεπτεμβρίου 2021 στο Περιφερειακό Συμβούλιο Στ. Ελλάδας και σε άλλους αποδέκτες, οι όποιοι διαμαρτύρονται για την απαράδεκτη κατάσταση της εισόδου - εξόδου του χωριού τους από την Ε.Ο. Ιτέας – Ναυπάκτου, ήρθε η ώρα να δώσετε δεσμευτική απάντηση.  

     Πολλές δεκαετίες από την ολοκλήρωση του E.O. (αρχές δεκαετίας ’70) και με έτοιμες υποδομές (π.χ. τούνελ) αναγκάζονται κάτοικοι και χιλιάδες επισκέπτες κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, να παραβιάζουν τον Κ.Ο.Κ. με κίνδυνο δυστυχήματος. Η απαράδεκτη αυτή κατάσταση πρέπει να πάρει σύντομα ένα τέλος τόσο για την ασφάλεια ανθρώπων, αλλά και την δυσφήμηση της περιοχής.  

     Η τοποθέτηση πινακίδων σήμανσης δεν έλυσε το πρόβλημα. Αντιθέτως το διόγκωσε στέλνοντας τους οδηγούς σε χωματόδρομους και χωράφια.  Αντί, δηλαδή, να ενεργήσετε για ασφαλή κίνηση των οχημάτων, ενημέρωση και προσανατολισμό, προκαλέσατε πλήρη σύγχυση. 

Τώρα που η Αντιπεριφέρεια Φωκίδας “πήρε το κολάι” με την κατασκευή του κόμβου Τριταίας (ή Αντίπαλης Εταιρίας μεταλλευτικής δραστηριότητας όπως δήλωσε και ο κος Αντιπεριφερειάρχης σε παλαιότερο Περιφερειακό Συμβούλιο) προτίθεται να ασχοληθεί με το σοβαρό πρόβλημα του κόμβου Μαραθιά;  

Θα διαμορφώσει την υπάρχουσα πρόχειρη είσοδο – έξοδο που οδηγεί σε χωματόδρομους;  Ή θα  προχωρήσει στην κατασκευή κόμβου με σύγχρονες προδιαγραφές οδικής ασφάλειας;  

Η Οδύσσεια κράτησε 10 χρόνια. Η υπομονή των κατοίκων του Μαραθιά, ξεπέρασε τα 50 έτη.  

-------------------------------------------------------

Άμφισσα, 15/11/2021


ΕΡΩΤΗΣΗ: του Περιφερειακού Συμβούλου Φωκίδας, Παρασκευά Δρόσου.

ΠΡΟΣ: ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ


Θέμα: Προσφυγή του Τ.Ο.Ε.Β Τσότρας, Τροιζηνίκος κατά της απόφασης της περιφέρειας για ένταξη στο Π.Δ.Ε της μελέτης παροχή υπηρεσιών συμβούλου για την ωρίμανση του έργου δημιουργίας ταμιευτήρα στο λιβάδι Καλυβίων Αράχωβας μετά από αίτημα του ΔΗΜΟΥ, ΔΙΣΤΌΜΟΥ-ΑΡΆΧΩΒΑΣ-ΑΝΤΊΚΥΡΑΣ .


Στο προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο εξέφρασα επανειλημμένα βάσιμες επιφυλάξεις για την νομιμότητα του συγκεκριμένου έργου διότι όπως αποδείχθηκε κατά την συνεδρίασή ουδείς από την Περιφερειακή αρχή γνώριζε το τεχνικό αντικείμενο του. Θα έπρεπε να σας έχουν ενημερώσει οι αόρατοι εκπρόσωποι της πολύπαθης Φωκίδας ότι δεν ήταν κάποια αδέσποτα ύδατα στην μέση του πουθενά. Από το 1950 υπάρχει οργανισμός (Τ.Ο.Ε.Β Τσότρας - Τροιζηνίκος) που διαχειρίζεται αυτό το αγαθό προς όφελος χιλιάδων αγροτών. Και οφείλατε να είχατε ενημερώσει τον νόμιμο διαχειριστή.

Δεν παρουσιάστηκαν ποτέ εγγυήσεις όσων αφορά τη διασφάλιση της διαχείρισης των υδάτων τού ΤΟΕΒ, των συμφερόντων και των οφελειμάτων από το προς ψήφιση έργο για τους αγρότες της περιοχής μας όπου η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια. Αν δεν δοθούν αυτά τα εχέγγυα απειλείται η βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της περιοχής μας με δραματικές επιπτώσεις σε κοινωνικό οικονομικό πολιτικό κ πολιτιστικό επίπεδο της περιοχής μας. Αρδεύονται άνω των 120000 ελαιοδένδρων κατά μέσο όρο ετησίως και ζουν από αυτό χιλιάδες οικογένειες.


Ερωτάται ο περιφερειάρχης και ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης σε ποιες ενέργειες

προτίθεται να προβεί ώστε όχι μόνο να διατηρηθεί η υπάρχουσα κατάσταση αλλά να

βελτιωθεί ακόμα περισσότερο.

Με εκτίμηση

Δρόσος Παρασκευάς.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου