Τετάρτη 2 Μαρτίου 2022

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ Α'ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΕΩΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

-

Σήμερα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας «Αλέξανδρος Δελμούζος» πραγματοποίησε παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Φωκίδας (με βάση την απόφαση 17/25-02-2022), την ίδια ώρα που Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης απ’ όλη την Ελλάδα πραγματοποιούσαν κινητοποίηση μπροστά στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και σε κατά τόπους Διευθύνσεις. Συμμετείχαν μέλη του Συλλόγου μας καθώς και μέλη άλλων σωματείων της περιοχής. Τα αιτήματά, όπως καταγράφηκαν στο πλαίσιο που κοινοποιήθηκε τις προηγούμενες μέρες και κατατέθηκε ως υπόμνημα στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αφορούν στην ουσιαστική στήριξη του παιδαγωγικού μας έργου στα Νηπιαγωγεία μέσα από τη διεκδίκηση των παρακάτω:

Α) Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις σε όλη την Ελλάδα.

Β) Στήριξη της διαπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικής διαδικασίας, με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών της Προσχολικής ηλικίας.

Γ) Ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και της εργασίας των Νηπιαγωγών, επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση.

Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων μας! Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω!


Το πλαίσιο μας, όπως κατατέθηκε, παρουσιάζεται αναλυτικά ακολούθως:

«Φορτωνόμαστε τις ανεπάρκειες ενός συστήματος που βλέπει το παιδί και τις ανάγκες του σαν κόστος και τον εκπαιδευτικό σαν πολυεργαλείο. Το δημόσιο Νηπιαγωγείο στηρίζεται, το 2022, στο φιλότιμο και την αυταπάρνηση των Νηπιαγωγών. 

Η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα στα Νηπιαγωγεία δεν μπορεί να συνεχιστεί:

  • 25άρια τμήματα με νήπια στοιβαγμένα σε χώρους, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι ακατάλληλοι για αίθουσες διδασκαλίας, εκατοντάδες τα τσίγκινα κουτιά σε όλη την επικράτεια. Στον τόπο μας, στη Φωκίδα (π.χ. Ιτέα, Κίρρα) νηπιαγωγεία στεγάζονται σε ακατάλληλους, συχνά ενοικιαζόμενους χώρους, που προορίζονταν για επαγγελματικοί χώροι (μαγαζιά). Είναι προκλητικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση της ΝΔ, εν μέσω πανδημίας, αύξησε τον αριθμό των τμημάτων από 22 σε 25!

  • Η πολυδιαφημιζόμενη «ψηφιοποίηση» του Νηπιαγωγείου εξαντλείται στην αντικατάσταση των «fax», ενώ σε πολλές περιπτώσεις λείπει ακόμα και ο απολύτως απαραίτητος εξοπλισμός για μια στοιχειώδη εκπαιδευτική διαδικασία.

  • Ταυτόχρονα, η χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών μειώνεται τα τελευταία χρόνια αισθητά σε όλες τις βαθμίδες.

  • Επειδή το Νηπιαγωγείο αποτελεί το πρώτο και πιο κρίσιμο κομμάτι τη εκπαίδευσης, ο/η Νηπιαγωγός καλείται να εντοπίσει ειδικές μαθησιακές ανάγκες και άλλα προβλήματα, να παραπέμψει και στην καλύτερη των περιπτώσεων να υπάρξει την ίδια χρονιά διάγνωση και τη δεύτερη χρονιά παράλληλη στήριξη.

  • Μέσα σε μια νύχτα  η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το 2016, αύξησε το ωράριο των Νηπιαγωγών κατά ένα 45λεπτο τη μέρα, αυξάνοντας συνολικά τον διδακτικό χρόνο σε 30 ώρες τουλάχιστον. Με τον ίδιο νόμο το ολοήμερο έγινε προαιρετικό και άνοιξε ο δρόμος για να μείνουν στον αέρα το 1/3 των οργανικών θέσεων. Είναι γνωστό επίσης ότι το εργασιακό ωράριο των Νηπιαγωγών ταυτίζεται με το διδακτικό, αφού σε κάθε δραστηριότητα της μέρας η ηλικία των παιδιών επιβάλλει διδακτική προσέγγιση και μάλιστα χωρίς διάλειμμα.

  • Ακόμα πιο ασφυκτικό είναι το πλαίσιο για τις Προϊσταμένες των Νηπιαγωγείων, που μετά το πέρας της εκπαιδευτικής διαδικασίας καλούνται να διεκπεραιώσουν έναν απίστευτο όγκο διοικητικής εργασίας, αφού χρόνο με τον χρόνο μετακυλίονται οι διοικητικές ευθύνες από τις Διευθύνσεις προς τα Νηπιαγωγεία.

  • Μέσα στην πανδημία, με τα ανύπαρκτα μέτρα και πρωτόκολλα λάστιχο, με τις οδηγίες και τις εγκυκλίους που αγνοούν τις ανάγκες των παιδιών της προσχολικής ηλικίας, με τα συσσωρευμένα ελλείμματα λόγω της τηλεκπαίδευσης, η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Ως εδώ!   Δεν πάει άλλο με την απαξίωση και την κοροϊδία!

Είμαστε πάνω απ’ όλα παιδαγωγοί που θέλουμε να έχουμε το κατάλληλο πλαίσιο για να στηρίξουμε την επιστήμη μας. Χρειαζόμαστε κατάλληλους χώρους για παιδιά, με τον απαραίτητο παιδαγωγικό και τεχνολογικό εξοπλισμό. Θέλουμε ο χρόνος που έχουμε με τα παιδιά να είναι παραγωγικός και όχι να διακόπτουμε κάθε λίγο την εκπαιδευτική διαδικασία για να απαντάμε σε τηλέφωνα και e-mail. Θέλουμε να μειώνονται οι ώρες εργασίας μας ανάλογα με τα χρόνια προϋπηρεσίας μας. Μέσα από τους Συλλόγους μας παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας! Μόνο ο συλλογικός αγώνας και η διεκδίκηση μπορεί να φέρει αποτελέσματα, να δώσει λύσεις!

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ:

Α) Εφαρμογή της Δίχρονης Υποχρεωτικής  Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις σε όλη την Ελλάδα

  • Δημιουργία σύγχρονων κτηρίων, αιθουσών και υποδομών, όπου θα εξασφαλίζονται οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, η δυνατότητα σίτισης και χαλάρωσης των νηπίων, οι αύλειοι και βοηθητικοί χώροι που θα καλύπτουν το σύνολο των παιδαγωγικών αναγκών. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα (από ΥΠΑΙΘ και Δήμους) αντικατάστασης όλων των τσίγκινων κλουβιών από σύγχρονα κτήρια.

  • Μαζικούς μόνιμους διορισμούς και μονιμοποίηση όλων των Νηπιαγωγών που έχουν εργαστεί τα τελευταία χρόνια στην εκπαίδευση, για την  κάλυψη των πραγματικών κενών.

  • Γενναία χρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων χωρίς επιβάρυνση των οικογενειών.

Β) Στήριξη της διαπαιδαγωγικής, εκπαιδευτικής διαδικασίας, με επίκεντρο τις ανάγκες των παιδιών της Προσχολικής ηλικίας

  • Τμήματα μέχρι 15 νήπια, ώστε να επιτελείται η παιδαγωγική πράξη με τους απαραίτητους όρους. Στα τμήματα που λειτουργούν με 15 μαθητές και άνω να τοποθετηθεί και δεύτερη/ος Νηπιαγωγός.

  • Στελέχωση των Νηπιαγωγείων με προσωπικό Ειδικής Αγωγής, Τμήματα Ένταξης και Παράλληλη Στήριξη όπου χρειάζεται, για να καλυφτούν οι ανάγκες.

  • Σύγχρονο και παιδαγωγικά αναβαθμισμένο αναλυτικό πρόγραμμα, που θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες αναπτυξιακές ανάγκες των νηπίων, με ευθύνη του κράτους, χωρίς καμία εμπλοκή δήμων, ΜΚΟ και επιχειρήσεων. Όχι στον βομβαρδισμό των δεξιοτήτων και τον κατακερματισμό της παιδαγωγικής πράξης. Ουσιαστική, περιοδική επιμόρφωση των Νηπιαγωγών στα Π.Τ. με απόσπαση από την εργασία τους.

Γ) Ενίσχυση της καθημερινής λειτουργίας των Νηπιαγωγείων και της εργασίας των Νηπιαγωγών, επιστημονική, οικονομική και εργασιακή αναβάθμιση

  • Εδώ και τώρα, πραγματική νομοθετική κατοχύρωση του ωραρίου των Νηπιαγωγών, δηλαδή  εξίσωση του διδακτικού ωραρίου των Νηπιαγωγών και όλων των Εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε ολιγοθέσια Δημοτικά (1/θ, 2/θ, 3/θ κ.τ.λ.), με αυτό των υπόλοιπων εκπαιδευτικών της Πρωτοβάθμιας (24 ώρες εισαγωγικό και μείωση ωραρίου ανάλογα με τα χρόνια υπηρεσίας για όλες/ους τους συναδέλφους).

  • Η ώρα 10:00 - 10:45 του ωρολογίου προγράμματος να προσμετράται ως διδακτική ώρα. Δηλαδή το πρωινό ωράριο 8:00 – 13:00 να λογίζεται ως διδακτικό 6ωρο, όπως αντίστοιχα και στο Δημοτικό. Με βάση αυτό να υπολογίζεται και η μείωση ωραρίου ή η υπερωριακή αποζημίωση. Καμία ώρα υπερωρίας απλήρωτη. Να εφαρμοστεί εδώ και τώρα η μείωση του ωραρίου στα 4/θ Νηπιαγωγεία.

  • Επιπλέον μία ώρα μείωση του διδακτικού ωραρίου των Προϊσταμένων καθημερινά, προκειμένου να μπορούν να ανταπεξέρχονται στον καθημερινό φόρτο εργασίας. Ανάληψη από τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης μιας σειράς διοικητικών καθηκόντων των σχολικών μονάδων, προκειμένου να απελευθερωθούν από την αφόρητη γραφειοκρατία.

  • Σε κάθε 2/θ Νηπιαγωγείο και άνω τοποθέτηση επιπλέον Νηπιαγωγού, για να γίνει πράξη η μείωση ωραρίου.

  • Αυξήσεις στους μισθούς μας. Ξεπάγωμα στα Μ.Κ. της διετίας 2015 -2017. Άμεση επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. 12.000€ αφορολόγητο.»

Άμφισσα, 01-03-2022


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου