Πέμπτη 9 Μαΐου 2019

ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΧΟΙΝΑΣ : ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ, ΤΗΣ ΕΝΤΙΜΟΤΗΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΤΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ - σχόλιον


Στέλιος Σχοινάς 
Διπλ. Πολιτικός Μηχανικός 
Ιτέα Δήμου Δελφών 

ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΕΠΙΛΕΞΟΥΜΕ ΝΕΟΥΣ ΤΟΠΙΚΟΥΣ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΧΟΝΤΑΣ ΥΠΟΨΗ ΜΑΣ ΟΤΙ: 
ΕΛΛΕΙΨΗ ΕΥΘΙΞΙΑΣ, ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ, ΠΑΡΑΣΙΩΠΗΣΗΣ ΑΡΝΗΤΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΕΓΚΛΗΜΑΤΩΝ, ΣΥΓΚΑΛΥΨΗΣ

 Από τους πολιτικά υπεύθυνους Στοιχειοθετούν το τέλειο έγκλημα κατά του κοινωνικού συνόλου

 «Η μη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τους αξιωματούχους που διέπραξαν κακουργήματα, έστω και χωρίς ΔΟΛΟ και η παρασιώπηση των εγκλημάτων αυτών από τους διαδόχους τους, αποδεικνύει καθολική έλλειψη ευθιξίας από το σύνολο των πολιτικών που ανέλαβαν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, με δραματικές κοινωνικές συνέπειες.
Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ανωριμότητα του συνόλου των πολιτικών (π.χ. του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων ενός Δήμου) αλλά και την ανευθυνότητά τους να αποδείξουν ότι διαθέτουν το ψυχικό σθένος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους για τα γεγονότα που αποδείχθηκαν επιζήμια για την κοινωνία. Ας σταματήσουν να μας εμπαίζουν θεωρώντας μας πολίτες μηδενικής νοημοσύνης όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα υπηρετώντας το, κατεστημένο στη χώρα μας, πελατειακό πολιτικό σύστημα. Τούτο διότι σε κάθε τόπο της χώρας μας τα αρνητικά κοινωνικά γεγονότα ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι ΓΝΩΣΤΑ και δεν ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ»

**************************** 
Ο βαθμός εξυπηρέτησης των πολιτών του κάθε τόπου από τις δημόσιες – δημοτικές υπηρεσίες βασίζεται στην υπευθυνότητα των αξιωματούχων που επέλεξαν. Ο βαθμός αυτός κυρίως εξαρτάται από: 
1. Την με διαφάνεια χρηστή διαχείριση των οικονομικών. 
2. Την μη κατάτμηση των χρηματοδοτήσεων για παράνομες αναθέσεις που εξυπηρετούν, ΚΥΡΙΩΣ, μικροπολιτικά συμφέροντα, ακόμη και τη διαφθορά μέσω της διαπλοκής. 
3. Τον βαθμό διαφάνειας με τον οποίο γίνεται η οικονομική και τεχνική διαχείριση των σημαντικών κοινωνικών έργων που έχουν άμεση επίπτωση στην ποιότητα ζωής των πολιτών (Βιολογικοί Καθαρισμοί, υδραγωγεία, παραλίες κλπ). 
4. Τον τρόπο παρεμβάσεων στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον (Κατακρεούργηση δασών, κλείσιμο αιγιαλών - χειμάρρων και ρεμάτων από ημετέρους, έλλειψη σεβασμού αρχαιολογικών χώρων και στοιχείων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς). 
5. Την χρηστή οικονομική διαχείριση των κληροδοτημάτων, με θρησκευτική ευλάβεια στις επιθυμίες των δωρητών. 

Ο Δήμος Δελφών με τους ανεκτίμητης ομορφιάς ορεινούς του όγκους, τις μοναδικές του παραλίες, τον παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς αρχαιολογικό χώρο των Δελφών στα σπλάχνα του, είναι αυτονόητο ότι έχει πολλαπλάσια ευθύνη σεβασμού των όσων αναφέρθηκαν παραπάνω. Μιας και βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο οι διατελέσαντες δημοτικοί άρχοντες (Δήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι) και οι σημερινοί απερχόμενοι, οφείλουν να απολογηθούν δημόσια για τα επιτεύγματά τους στους παραπάνω τομείς, υπενθυμίζοντάς τους ότι φέρουν και την ηθική ευθύνη των πράξεων των υπαλλήλων του Δήμου και, αναμφισβήτητα, των συνεργατών τους που οι ίδιοι επέλεξαν (Σύμβουλοι, Αντιδήμαρχοι κλπ). Οι δε φιλόδοξοι μελλοντικοί άρχοντες που θα ανακηρυχθούν από τις προσεχείς εκλογές, ελπίζουμε να μην προσπαθήσουν στο μέλλον, ΑΝΕΥΘΥΝΑ, να ισχυριστούν άγνοια των σοβαρών προβλημάτων που ταλανίζουν τον Δήμο, όταν απέφυγαν να καταβάλλουν την στοιχειωδέστερη προσπάθεια ενημέρωσης και κατανόησης των προβλημάτων αυτών. Ο θεσμός της πολιτικής ευθύνης είναι ανεξάρτητος από τον αντίστοιχο της ποινικής, διότι είναι διαφορετικός ο σκοπός που επιδιώκεται και γι αυτό ακολουθούνται διαφορετικές και ανεξάρτητες διαδικασίες. Όταν ένας αξιωματούχος διαπράξει ένα σημαντικό λάθος με σοβαρό κοινωνικό αντίκτυπο, ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΠΕΙ τη δημόσια θέση του, ζητώντας συγγνώμη από τους πολίτες που του εμπιστεύτηκαν να υπηρετήσει το δημόσιο συμφέρον. Πολύ χειρότερα όταν το όνομά του εμπλέκεται σε σκάνδαλο διαφθοράς ή σε διαπλεκόμενα συμφέροντα που είδαν το φως της δημοσιότητας, δεν κρύβεται δια της σιωπής του αλλά αναλαμβάνει την ευθύνη χωρίς καθυστερήσεις ή εξαναγκασμούς για να το πράξει. Την συμπεριφορά αυτή επιβάλει η στοιχειώδης πολιτική ευθιξία που αποδεικνύει την κουλτούρα και την νοοτροπία που τον διακρίνει στην αντιμετώπιση του δημόσιου συμφέροντος, φανερώνοντας και τις κοινωνικές του ευαισθησίες. 
Το πρόβλημα είναι δραματικό για την κοινωνία όταν δεν αναλαμβάνεται η πολιτική ευθύνη από τους υπεύθυνους Πολιτικούς Άρχοντες και αποκτά ΕΚΡΗΚΤΙΚΕΣ κοινωνικές διαστάσεις όταν συγκαλύπτεται, μέσω της ΠΑΡΑΣΙΩΠΗΣΗΣ του από τους πολιτικούς διαδόχους τους. Η μη ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από τους αξιωματούχους που διέπραξαν κακουργήματα, έστω και χωρίς ΔΟΛΟ, και η παρασιώπηση των εγκλημάτων αυτών από τους διαδόχους τους, αποδεικνύει καθολική έλλειψη ευθιξίας από το σύνολο των πολιτικών που ανέλαβαν να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον, με δραματικές κοινωνικές συνέπειες. Το γεγονός αυτό αποδεικνύει την ανωριμότητα του συνόλου των πολιτικών (π.χ. του συνόλου των Δημοτικών Συμβούλων ενός Δήμου) αλλά και την ανευθυνότητά τους να αποδείξουν ότι διαθέτουν το ψυχικό σθένος να αναγνωρίσουν τα λάθη τους για τα γεγονότα που αποδείχθηκαν επιζήμια για την κοινωνία. 
Ας σταματήσουν να μας εμπαίζουν θεωρώντας μας πολίτες μηδενικής νοημοσύνης όλοι όσοι κατέχουν δημόσια αξιώματα υπηρετώντας το, κατεστημένο στη χώρα μας, πελατειακό πολιτικό σύστημα. Τούτο διότι σε κάθε τόπο της χώρας μας τα αρνητικά κοινωνικά γεγονότα ΥΠΑΡΧΟΥΝ, είναι ΓΝΩΣΤΑ και δεν ΑΜΦΙΣΒΗΤΟΥΝΤΑΙ.

Ιτέα 08/05/2019 
Στέλιος Σχοινάς


4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΠΟΣΟ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ..ΚΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΤΥΦΛΟΣ !!!ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΟΥΝ ΣΗΜΕΡΙΝΟΙ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΠΟΥ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΜΙΣΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΦΗΣΕ ΠΙΣΩ ΤΟΥ Ο ΣΤΑΘΗΣ...

      Διαγραφή
  2. Τριχιά...Τον "ΑΡΑΠΗ" κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς. Τοπιασες το υπονοούμενο ετσι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ότι του φανεί του λολοστεφανη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή