Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2014

Ε.Κ.ΦΩΚΙΔΟΣ : ΠΕΡΙ ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ



ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΠΟΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΡΓΙΑ, ΠΟΙΟ ΩΡΑΡΙΟ, ΠΟΙΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ, ΠΟΙΑ ΞΕΚΟΥΡΑΣΗ;;;
ή «Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά»
Το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας καταγγέλλει την αυθαίρετη (χωρίς υπογραφή και χωρίς ευθύνη) ανάρτηση σε κάποια μαγαζιά της Άμφισσας, ενός «εορταστικού» ωραρίου που κυρίως κάποιοι εργοδότες ανάρτησαν στα μαγαζιά τους οδηγώντας στην απόγνωση, τόσο τους υπαλλήλους τους όσο και τους αυτοαπασχολούμενους στα υπόλοιπα καταστήματα, που με τα εξοντωτικά ωράρια δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν. Με εννιάμιση ώρες τη μέρα , με εντεκάμιση ώρες την παραμονή των Χριστουγέννων, 8 μέρες συνεχούς εργασίας, θεωρούν ότι θα πουλήσουν την πραμάτειά τους παραβλέποντας εσκεμμένα ότι η αγορά δεν κινείτε όχι λόγο ωραρίου αλλά ελλείψει χρημάτων λόγο της πολιτικής που οι ίδιοι υιοθετούν, με τις συνεχείς μειώσεις μισθών και συντάξεων, με τα ανοίγματα αλυσίδων πολυκαταστημάτων κλπ.
Ακόμα μια Κυριακή προστίθεται στις εφτά Κυριακές κατά τις οποίες προβλέπεται (ν. 4177/2013) η λειτουργία όλων των εμπορικών καταστημάτων. Με τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε η κυβέρνηση αποφάσισε κατ' απαίτηση των επιχειρηματιών του κλάδου οι εφτά Κυριακές να γίνουν οκτώ, με το άνοιγμα των καταστημάτων και την τελευταία Κυριακή του έτους, δηλαδή στις 28 Δεκέμβρη. Η συγκεκριμένη ρύθμιση είχε προαναγγελθεί από την προηγούμενη βδομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι τα συγκεκριμένα εμπορικά καταστήματα είχαν ήδη ανακοινώσει στους εργαζόμενους πρόγραμμα και εορταστικό ωράριο, στο οποίο υπολόγιζαν και την τελευταία Κυριακή του έτους, πριν την κατάθεση και την ψήφιση της τροπολογίας.
Η επίθεση στην κυριακάτικη αργία συνεχίζεται και, όπως φαίνεται, οι εφτά Κυριακές φέρνουν και τις επόμενες και η πρόσφατη τροπολογία αποδεικνύει και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο «ξήλωμα» της Κυριακής - αργίας και την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου των εμποροϋπαλλήλων. Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας οδηγεί τους εργαζόμενους στην εξαθλίωση, με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των εργαζομένων, στην οικογενειακή, προσωπική, κοινωνική ζωή, στο δικαίωμα για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση. Δεν έχει αυξήσει το εισόδημα των εργαζομένων, αντίθετα είναι χιλιάδες οι απλήρωτοι εμποροϋπάλληλοι, όσοι έχουν δουλέψει ατέλειωτες απλήρωτες υπερωρίες και ρεπό.
Δεν έχουν δημιουργηθεί νέες θέσεις εργασίας, οι άνεργοι στον κλάδο του εμπορίου (εργαζόμενοι ή επαγκελματίες) είναι χιλιάδες, όπως χιλιάδες επίσης είναι και οι εργαζόμενοι με μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, ωρομίσθιο, 5μηνα προγράμματα ΕΣΠΑ. Η κατάργηση της Κυριακής - αργίας είναι η εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ για την εργάσιμη βδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών που θα την εφαρμόσουν σε κάθε επιχείρηση είτε εμπορική είτε βιομηχανική (μεταλλεία, εργοστάσια, αποθήκες, γραφεία).
Ακριβώς μετά από 162 χρόνια που η Χάριετ Μπίτσερ Στόου (1852) έγραφε το παγκόσμιο αριστούργημα «Η καλύβα του Μπάρμπα Θωμά» έρχονται σήμερα, εν έτη 2014, η ΕΕ, η κυβέρνηση και όλοι οι θιασώτες αυτής της ευρωενωσιακής πολιτικής να επιβάλλουν τον εργασιακό μεσαίωνα, τη σύγχρονη δουλεία, για την υποτιθέμενη ανταγωνιστικότητα.
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΤΟ ΧΑΤΙΡΙ. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΟΥΝ ΥΠΕΥΘΥΝΑ ΠΡΟΣ ΟΦΕΛΟΣ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ ΤΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΜΙΑΣ ΧΟΥΦΤΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑΡΧΩΝ.
Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους να λειτουργήσουν αποτελεσματικά τόσο για την τήρηση του ωραρίου όσο και για τα ρεπό ή τις υπερωρίες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου