Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2014

ΤΟΠΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΑΜΦΙΣΣΗΣ : ΠΕΡΙ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΩΝ... (γενικώς)




«ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΣΤΟ ΦΕΤΙΝΟ ΚΑΛΙΚΑΝΤΖΑΡΟΧΩΡΙΟ ΤΗΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ»


Τα φετινά Χριστούγεννα στην Ελλάδα είναι αλλιώτικα, φέτος έχει εξαφανιστεί το χαρούμενο εορταστικό κλίμα. Το πώς και το γιατί αυτής της εξαφάνισης δεν αποτελεί κάποιο μυστήριο, που χρήζει λύσης. Αρκεί να στρέψουμε το βλέμμα μας στις ερημιές των ανέργων, των αστέγων, των φτωχών και αθώων.

Στη Άμφισσα, τα τελευταία χρόνια διοργανώνεται το «Καλικαντζαροχωριό», που με πρωτοβουλία ιδιωτών και συλλόγων προσφέρει μια εορταστική και ζεστή ατμόσφαιρα στην πόλη μας, με στόχο να βάλλει τους πολίτες και κύρια τα παιδιά στο Πνεύμα των Χριστουγέννων ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΑΥΤΟ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ.
Το Πνεύμα των Χριστουγέννων κατά την παράδοση είναι ένα «καλό πνεύμα», που αγαπάει ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξάρτητα από την οικονομική τους κατάσταση και προσπαθεί να χαρίζει αγάπη και δώρα σε ΟΛΑ τα παιδιά, χωρίς να ζητάει αντίτιμο... Φυσικό είναι, αφού τα Χριστούγεννα είναι μία γιορτή αγάπης, αλληλεγγύης και ελπίδας, ιδιαίτερα προς τους φτωχούς. Όλοι θυμόμαστε το «κορίτσι με τα σπίρτα» του γνωστού παραμυθιού…

Η φετινή διοργάνωση του Καλικαντζαροχωριού, κατάφερε με μία άστοχη ενέργεια -η οποία αρχικά μοιάζει αθώα έως αδιάφορη- να προσβάλει το Πνεύμα των Χριστουγέννων, ενώ ταυτόχρονα του επιβάλλει μια μορφή διαφορετική από αυτή που μας έχουν διδάξει τα χριστουγεννιάτικα παραμύθια και κηρύσσει η παράδοση (χριστιανική ή μη). Το Πνεύμα των Χριστουγέννων στο φετινό Καλικαντζαροχωριό ζητάει από τους γονείς το ποσό των 2 ευρώ για κάθε βόλτα που κάνουν τα παιδιά στο καρουζέλ, το οποίο τοποθετήθηκε με άδεια του Δήμου, από ιδιώτη-επιχειρηματία στην πλατεία Κεχαγιά, δίπλα στο Καλικαντζαροχωριό, που συνοδεύεται μάλιστα από παιχνίδια σφαιριστηρίων (!!), αυτά που συναντάμε σε λούνα-παρκ, τα οποία φυσικά παίζουν μόνο με κέρμα.
Πέρα από το αντιαισθητικό κομμάτι, προκύπτουν και κάποιοι άλλοι ηθικοί προβληματισμοί. Πριν βιαστούμε να πούμε ότι το αντίτιμο για μία βόλτα με το καρουζελ είναι μικρό, ας σκεφτούμε ότι υπάρχουν οικογένειες που πραγματικά δεν διαθέτουν αυτό το ποσό, πολύ περισσότερο δε, όταν οι οικογένειες αυτές έχουν δύο ή τρία παιδιά και –λογικό σαν παιδιά που είναι- να ζητάνε και δεύτερη βόλτα. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων λοιπόν, στο φετινό Καλικαντζαροχωριό, προσφέρει βόλτες σε καρουζέλ και παιχνίδια σφαιριστηρίων έναντι αντιτίμου. Έτσι, αρκετά παιδιά θα στεναχωρηθούν φέτος, γιατί πολλοί γονείς δεν έχουν χρήματα να ικανοποιήσουν την ανάγκη των παιδιών τους για τέτοιου τύπου παιχνίδια.
Αν ο Δήμος ήθελε να λειτουργήσει μέσα στο Πνεύμα των Χριστουγέννων, θα έπρεπε να πληρώσει ο ίδιος τον επιχειρηματία, ώστε το καρουζελ να είναι προσβάσιμο από ΟΛΑ τα παιδιά, δωρεάν. Αν ήθελε δε να πράξει και αισθητικά σωστά, θα έπρεπε να αποκλείσει την τοποθέτηση σφαιριστηρίων στο Καλικαντζαροχωριό. Αλλιώς, ας μην ερχόταν τίποτα. Ποιος αλήθεια ο λόγος, πολλά παιδιά και γονείς να στεναχωρηθούν φέτος. Θεωρώ ότι αρκούσε η ζέστη ατμόσφαιρα του Καλικαντζαροχωριού.

Στην πρόσκληση του δημάρχου Δελφών κ. Παναγιωτόπουλου, πριν από ένα περίπου μήνα, προς τους πολίτες και τους τοπικούς συλλόγους που ενδιαφέρονταν να συνεισφέρουν εθελοντικά στην οργάνωση και στο στήσιμο του Καλικαντζαροχωριού, η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη. Εκεί, είχε συζητηθεί και το συγκεκριμένο περί τοποθέτησης καρουζέλ θέμα και αρκετοί συμμετέχοντες είχαν εκφράσει τις επιφυλάξεις τους, σχετικά με την ύπαρξη αντιτίμου λόγω της οικονομικής κρίσης, καθώς επίσης είχε επισημανθεί ότι αυτό προσβάλει και την έννοια του εθελοντισμού. Είναι άδικο, άτοπο και αντιαισθητικό, σε ένα Καλικαντζαροχωριό που στήνεται σε εθελοντική βάση, με συμμετοχή πολιτών και συλλόγων, να καλείται ένας επιχειρηματίας για να στήσει και στριμώξει ένα λούνα-παρκ ακριβώς δίπλα.
Ας αναρωτηθούν αυτοί, που τελικά αποφάσισαν το στήσιμο του λούνα-πάρκ, μήπως στην γενική κρίση αξιών αφαίρεσαν από τα Χριστούγεννα την παραδοσιακή τους αξία;

Για όλους τους παραπάνω λόγους το Πνεύμα των Χριστουγέννων στην Άμφισσα είναι φέτος ψευδεπίγραφο. Το γνήσιο ζει και βασιλεύει και βρίσκεται εκεί που ήταν πάντοτε: μακριά από τα αχόρταγα «εγώ», συντροφιά με τα παιδιά, εκεί όπου η προσφορά χορταίνει με την ταπεινοφροσύνη, με την προσφορά, με την συμπόνια, με το «λίγο» που όμως έρχεται από καρδιάς.

Δημήτρης Μπακαλάκος
Σύμβουλος του Τοπικού Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Άμφισσας
Πολίτες στο Προσκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου