Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΔΕΛΦΟΙ : ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΤΟ ''ΠΕΡΑΣΜΑ'' ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ!...


Από την αιωνιότητα, στο Μέλλον!

   Ομολογούμε πως άργησε!  Και μάλιστα, αρκετά.   Όμως πλέον, σύμφωνα με τα ''γραφόμενα'' της Προϊσταμένης της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών κυρίας Αθανασίας Ψάλτη, το ''όλον'' Δελφοί, αυτός ο ιστορικός ''Γίγαντας'', με την παγκόσμια αναγνωρισιμότητα, θα αποκτήσει το πολύ εντός ενός έτους, την δική του ιστοσελίδα στον κυβερνοχώρο.
Οι Δελφοί λοιπόν, στο διαδίκτυο!


  Έτσι πλέον, ο οποιοσδήποτε από οποιοδήποτε μέρος της Γης, θα έχει την δυνατότητα της διαδικτυακής περιήγησης, ανάμεσα στα εκθέματα και τους θησαυρούς του Μουσείου, ανάμεσα στις τοποθεσίες του αρχαιολογικού χώρου, στον Ναό, στο Θέατρο, στο Στάδιο, συλλέγοντας πληροφορίες για τον ιερό των Πανελλήνων, μέσα από τον υπολογιστή του στο σπίτι του.


   Ήταν αδιανόητο εν έτει 2014, ενώ έχουμε την δυνατότητα να περιηγηθούμε σε όλους τους χώρους και να πληροφορηθούμε ότι θέλουμε, ακόμη και να ''κλείσουμε'' μέσω του διαδικτύου, σε ένα μικρό ''Β&Β'' τεσσάρων δωματίων, σε μια μικρή πόλη της Σκωτίας,  να μην έχουμε τον τρόπο να ειδούμε  και να μάθουμε, ούτε κατά  ''που πέφτει'' αυτός ο περιώνυμος χώρος των Δελφών.
Πέρασαν, ή μάλλον για να κυριολεκτήσουμε, θα περάσουν στο ''Μέλλον'' οι πανάρχαιοι Δελφοί.

*********************************************************

'' Ψηφιακοί Δελφοί

   Σημαντική συμβολή προς την κατεύθυνση της ανάδειξης των μνημείων της Φωκίδας είναι η απόκτηση μιας σύγχρονης και δυναμικής διαδικτυακής πύλης (portal), η οποία θα προσφέρει κάθε είδους πληροφορία για τους Δελφούς, την ιστορική τους διαδρομή και τη σύγχρονη λειτουργία του αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου• ένα αισθητικά ευχάριστο και φιλικό προς τον χρήστη μέσο, το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα στην Υπηρεσία μας να επικοινωνήσει τις δράσεις και το έργο της στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας, δίνοντας παράλληλα τη δυνατότητα στον επισκέπτη να αντλήσει επικαιροποιημένες πληροφορίες για το χώρο. 
    Με την πολύμοχθη ολοκλήρωση του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού με κριτήριο κατακύρωσης την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά και την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στην Ι΄ Ε.Π.Κ.Α. και την ανάδοχο εταιρεία (ΑΔΑ: 74Η5Γ-7ΗΒ) έχει εκκινήσει η υλοποίηση του έργου "Ψηφιακοί Δελφοί", δηλαδή της δημιουργίας της διαδικτυακής πύλης, η οποία μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει ενότητες για την εξέλιξη του δελφικού τοπίου, της πόλης και του ιερού των Δελφών και της Δελφικής Αμφικτυονίας, περιήγηση στο Μουσείο και στην ιστορία των ανασκαφών, καθώς και την αναβίωση των Δελφικών Εορτών από τον Ά. Σικελιανό. 
    Επιπλέον, ο διαδικτυακός τόπος θα περιλαμβάνει πληροφορίες και για άλλους χώρους, μουσεία και μνημεία αρμοδιότητας της Ι΄ Ε.Π.Κ.Α., ιστορικές και αρχαιολογικές διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης, πρακτικές πληροφορίες για τα ωράρια, τα εισιτήρια, τις οργανωμένες επισκέψεις κλπ, καθώς και εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης. Συνδεδεμένες με τη διαδικτυακή αυτή πύλη θα είναι εφαρμογές διαδραστικών παι-χνιδιών, γεγονός που θα καταστήσει την ηλεκτρονική επίσκεψη στο χώρο επιθυμητή και από μικρότερες ηλικίες. 
   Η διαδικτυακή πύλη θα είναι τρίγλωσση (ελληνικά, αγγλικά, γαλλικά) και το σύνολο των κειμένων τεκμηρίωσης που θα περιλαμβάνει θα ανέρχονται συνολικά, και για τις τρεις γλώσσες, σε 750 σελίδες. Η ολοκλήρωση του έργου σε ένα έτος από σήμερα θα ανοίξει διάπλατα τους ορίζοντες του Μουσείου και της Εφορείας Δελφών σε ολοένα και περισσότερους ψηφιακούς και φυσικούς επισκέπτες.

Αθανασία Ψάλτη
Προϊσταμένη Ι'ΕΠΚΑ Δελφών ''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου