Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

ΚΑΤΑΡΡΟΪΚΟΣ ΠΥΡΕΤΟΣ : Η ΦΩΚΙΔΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ !...


Αργήσαμε πολύ
και τώρα ''κουκουλώνουμε''...

   Εδώ και 2 μήνες, ίσως και περισσότερο, η ραγδαία εξάπλωση του φονικού για τα αμνοερίφια καταρροϊκού πυρετού, έχει κτυπήσει για τα καλά την ''πόρτα'' του Νομού μας.  Ο τέως Περιφερειάρχης Κλέαρχος Περγαντάς, είχε από τον μήνα Ιούλιο ειδοποιήσει με μια επιστολή του, για τον επερχόμενο κίνδυνο στην Στερεά Ελλάδα, αλλά μέχρις εκεί.
Απλώς κατεγράφη η ...έλευση της επιδημίας και οι πάντες εφησύχασαν.  Υπηρεσίες, Δήμοι και κτηνοτρόφοι.

   Ήδη όμως και πέραν της γιγαντώσεως του προβλήματος, προέκυψε και το ...ελληνικόν πρόβλημα της ασυνεννοησίας, της αναρμοδιότητος και της γραφειοκρατίας.  Με αποτέλεσμα, εκτός από το οδυνηρό γεγονός της συνεχιζόμενης απώλειας ζωϊκού κεφαλαίου, τα νεκρά πλέον ζώα να εγκαταλείπονται από τους κτηνοτρόφους, οπουδήποτε!  Από χαράδρες και ρεματιές, έως και σε κάδους απορριμάτων!...   Σύμφωνα δε με τους ''Αρμοδίους'' και τους πάσης φύσεως ερμηνευτές των αγροτικών Νόμων, δεν προέβλεπε η Νομοθεσία την περισυλλογή και τον ενταφιασμό των νεκρών  ζώων.  Έτσι, εγκαταλείποντο όπου απεβίωναν, σε κοινή θέα και βορρά των σαρκοβόρων.

   Έως και πρότινων ημερών, η Γεν. Δ/ση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, επικαλούμενη την ελλειπή στελέχωσή της, με μόνον 3  Κτηνιάτρους για ελέγχους και  συλλογή δειγμάτων στον Νομό Φωκίδος και με το Κέντρο Ελέγχου Λοιμοδών Νοσημάτων στην Αθήνα, να έχει ...φρικάρει από τον όγκο, των από όλη την Ελλάδα αιτημάτων για ελέγχους,  έκρινε λογικό να μην ανακοινώνει τα ποσοστά θνησιμότητος των ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό.
Έτσι, ενώ μόνον στην Ιτέα, την περασμένη εβδομάδα, υπήρχε βεβαιωμένη απώλεια ενός ολόκληρου ποιμνίου, άνω των 40 αρνιών, η Περιφέρεια επέμενε για 20 (είκοσι) μόνον βεβαιωμένους θανάτους σε ολόκληρη την Στερεά Ελλάδα...
Οι εικασίες περί ''πολιτικής'', για τις επιδοτήσεις των κτηνοτρόφων κατά το νέο έτος, είναι μάλλον αστείες.  Όπως αστείος είναι και ο τρόπος αντιμετώπισης της επιδημίας τώρα, με ψεκασμούς αμφιβόλων αποτελεσμάτων, αλλά με δεδομένη την στειρότητα των εύρωστων ζώων.  Αστεία πράγματα...

   Όμως, κάπου το αντελήφθησαν, ότι κάτι θα πρέπει να κάνουν με τα νεκρά ζώα και την άτακτη εγκατάλειψή τους.  Και για αυτό, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητος Φωκίδος, με έγγραφό της ενημερώνει τους Δήμους Δελφών & Δωρίδος ότι :  
Αφού ...ενημερωθούν (με δική τους πρωτοβουλία...) από την προϊσταμένη της Δ/σης Αγροτικής Οικονομίας (δηλαδή, από το διπλανό τους γραφείο!!!...) για τις εστίες μολύνσεων των περιοχών τους, να φροντίσουν για την υγειονομική ταφή των νεκρών ζώων!...
Μυστήρια πράγματα...

Εν τω μεταξύ, ο καταρροϊκός πυρετός, ''θερίζει'' στην Φωκίδα.  Ο δε Δήμος Δελφών, σε μια προσπάθεια ενημερώσεως και καθησυχάσεως των κτηνοτρόφων δημοτών του, οργάνωσε τις τελευταίες ημέρες, ενημερωτικές συναντήσεις σε πόλεις και κοινότητες του Δήμου, ανάμεσα σε ενδιαφερόμενους κτηνοτρόφους και εξειδικευμένους με το θέμα υπαλλήλους του.
Το μόνον το οποίο απομένει είναι η πληροφόρηση όλων μας, για το μέγεθος της ζημίας και για τον τρόπο αποκαταστάσεως των πληγέντων.

Υπάρχει βεβαίως και το από 25-9-2014 Δελτίο Τύπου του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πάρι Κουκουλόπουλου, του οποίου  και μόνον ο τίτλος, τα λέει όλα :

''Οι αποζημιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό θα προχωρήσουν κανονικά.  Είμαστε δίπλα στους κτηνοτρόφους όπως επιβάλλει το εθνικό συμφέρον''.

Καταλάβατε τώρα;...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου