Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ

                      (Από την Εργασία των Μαθητριών)
Περί ασυλλόγιστου ...Αιολισμού!

    Με αφορμή την δημοσίευσή μας, για την Εργασία των μαθητριών του Γυμνασίου Ιτέας και σε συνέχεια της ...''Απανταχούσας'' από την Ε.Ε. για την αλόγιστη καταστροφή του περιβάλλοντος της χώρας μας, από μια κατ' όνομα Κυβέρνηση, της οποίας οι εγκρίσεις για Αιολικά Πάρκα, έχουν
πάρει μορφή χιονοστιβάδας,
έρχεται να συμπληρωθεί το ασυλλόγιστο πάζλ των δήθεν Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, με την παρακάτω δημοσιευόμενη Ερώτηση του Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ και Περιφερειακού Συμβούλου κου Ευάγγελου Αποστόλου.
   Το εξειδικεύει βεβαίως το θέμα ο κος Αποστόλου και ερωτά μόνον για την ''κακοήθεια'' του ΥΠΕΚΑ στην Εύβοια.  Ενώ τα έγκριτα και με οικολογική συνείδηση ΜΜΕ (όπως οι Όμιλοι Αλαφούζου και Μπόμπολα), δεν έχουν διανοηθεί να αναφέρουν ακόμη, για το τι γίνεται στην Κρήτη.    Εκεί, έχουν ''ζωσθεί'' με ...αντίσταση και το ΥΠΕΚΑ, ήδη έχει ευρεθεί εκτεθειμένο.
Δυστυχώς στην Φωκίδα, μόνον οι δεσποινιδούλες ασχολήθηκαν σοβαρά με τις ανεμογεννήτριες.
Και μόνον για αυτό, τους αξίζει ο έπαινος.  Εάν δε συνδυασθεί και με διάκριση, ακόμη καλύτερα.

******************************************Αθήνα, Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014


ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον κ. Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Θέμα: Επανεξέταση αδειοδοτήσεων αιολικών πάρκων νότιας Εύβοιας
Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) με την οποία έχουν εγκριθεί με ΚΥΑ του 2011 οι περιβαλλοντικοί όροι εγκατάστασης 8 αιολικών πάρκων, 78 ανεμογεννητριών σε 333.850 στρέμματα στη νότια Εύβοια είναι σύμφωνα με την Ε.Ε. διάτρητη. Κι ο λόγος είναι ότι ενώ προβλέπει μικρής σημασίας επιπτώσεις στην περιοχή θα υπάρξουν σωρευτικές, γιατί αγνοεί ουσιαστικά ότι έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν σε περιοχή που έχει χαρακτηριστεί ως Ζώνη Υψηλής Προστασίας (Natura 2000). Μάλιστα η Επιτροπή θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες περιπτώσεις αναδεικνύουν το σημαντικό πρόβλημα απουσίας στρατηγικού σχεδιασμού για τα αιολικά πάρκα στην Ελλάδα.
Η Ε.Ε. επίσης στην σχετική επιστολή της προς το Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρεται στην ύπαρξη και άλλων αιολικών πάρκων στην ευρύτερη περιοχή, πράγμα που δεν ελήφθη ως δεδομένο στην έγκριση της συγκεκριμένης ΜΠΕ.
Επειδή
  • στη Νότια Εύβοια έχουν εγκατασταθεί και δρομολογούνται συνολικά 42 αιολικά πάρκα στα πλαίσια της συγκεκριμένης ΜΠΕ αλλά και άλλων μελετών που βρίσκονται στη διαδικασία σύνταξης ή κατάθεσης και
  • με την επιστολή της Ε.Ε. καθίσταται έωλο το ελληνικό θεσμικό πλαίσιο που διέπει την εγκατάσταση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, δηλαδή το Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΠΧΣΑΑ) για τις ΑΠΕ.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
αν θα επιβάλλει νέους περιβαλλοντικούς όρους στα εγκατασταθέντα αιολικά πάρκα και θα ακυρώσει τα δρομολογηθέντα με βάση τη συγκεκριμένη ΜΠΕ και αν θα επανεξετάσει το υπάρχον ειδικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού και αειφόρου ανάπτυξης για τις ΑΠΕ της νότιας Εύβοιας, δεδομένου ότι ήδη η περιοχή έχει κορεσθεί από την ανάπτυξή τους σε προκλητικό βαθμό.


Οι ερωτώντες βουλευτές
Αποστόλου Ευάγγελος
Αλεξόπουλος Απόστολος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου