Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2014

ΙΤΕΑ : Η ΔΗΜΟΣΙΑ (ΑΠΟΛΟΓΙΑ) ''ΠΑΡΑΔΟΣΗ''

                                    (Χάρτης Ιτέας)
''Εργοτάξιον η (τουριστική) Ιτέα''...

   Δημοσιεύουμε σήμερα το Τοπογραφικό Διάγραμμα-Χάρτη, της ευρύτερης περιοχής της Ιτέας, όπως αναλυτικά επαρουσιάσθη και ανελύθη (ανερυθρίαστα), στην ανοικτή Συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας την παρελθούσα Τρίτη 30-9-2014.

Επί του χάρτου έχουν αποτυπωθεί τα σημεία εκείνα όπου σύμφωνα με τον αναλύοντα τα καθέκαστα και τις εκκρεμότητες της αποχωρούσας Τοπικής Αιρετής Αρχής, έχει πραγματοποιηθεί έργον, έστω και υπολοιπόμενον (τρόπος του λέγειν...) του προγραμματισθέντος.  Αναλυτικά δε, έχωμεν :

-  Επάνω αριστερά, διακρίνεται το ''Μπαλόνι'' του Κλειστού Γυμναστηρίου, του οποίου το μοναδικό πρόβλημα ήταν, το ότι το ''έκοβε'' στην μέση η διαχωριστική γραμμή των Ζωνών Α' & Β' του Δελφικού Τοπίου.  Το πρόβλημα ελύθη με Υπουργική απόφαση.   Ενώ η προσβασιμότητά του, η στατικότητά του, η ασφάλειά του, η χρηστικότητά του και τέλος η αδειοδότησή του, λόγω του ότι είναι υποδεέστερα ''προβληματάκια'', θα αντιμετωπισθούν εν καιρώ, από τους αναλαμβάνοντες.

-  Δίπλα από το ''κλειστόν'' (λόγω κόστους λειτουργίας) Κολυμβητήριο (λίγο πιο δεξιά επάνω), διακρίνεται το ευρωπαϊκών προδιαγραφών βοηθητικό Γήπεδο Ποδοσφαίρου, του οποίου η γειτνίαση με το υπερπλήρες πλέον Κοιμητήριο της Ιτέας, δεν εμπόδισε τον εξωραϊσμό του.  Η σκέψη, του να επεκταθεί το ασφυκτιόν (!...) Κοιμητήριο προς Δυσμάς και να έχουμε χώρο να ταφούμε, αντί για βοηθητικό χώρο ποδοσφαίρου, απερρίφθη ασυζητητί από τον ...εργολάβο κατασκευής του χλοοτάπητα.

-  Το Δίκτυο Υδρεύσεως της Ιτέας (κάτω αριστερά στον χάρτη), για λόγους γραφειο-γραφικούς, για λόγους ανωτέρας βίας, για λόγους τοπικιστικούς και για λόγους ανικανότητος των ''αρμοδίων'' να αντιληφθούν την σοβαρότητα του προβλήματος,  απεντάχθη από το πρόγραμμα το οποίο το χρηματοδοτούσε και πλέον για τα επόμενα ...αρκετά χρόνια, θα πίνουμε το νεράκι, το διερχόμενο μέσα από τους απαγορευμένους διεθνώς αμιαντοσωλήνες...

-   Επίσης ο Σταθμός Βιολογικού Καθαρισμού Λυμάτων Ιτέας (κάτω δεξιά στον χάρτη), παρ' ότι είναι το ένα εκ των 3 υποέργων συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκ. ευρώ, κατάφερε και αυτό (από μόνο του...) να απενταχθεί από το ΕΣΠΑ όπου και είχε ενταχθεί για την χρηματοδότησή του.  Από τα άλλα 2 υποέργα, αναφέρθηκε μόνον το ...προβληματικό αποχετευτικό δίκτυο της Κίρρας, ενώ το πρώτο υποέργο, αυτό της ανάθεσης σε Τεχνικό Σύμβουλο, ήταν ωσάν να μην υπήρχε.  Βεβαίως, αυτή η ανάθεση, εταλαιπώρησε την Δημοτική Αρχή για 2 έτη περίπου, έως ότου κατοχυρωθεί στο γνωστό μας  εκ Πατρών Τεχνικό Γραφείο, ''Ανάδοχο'' της πλειάδας των Τεχνικών έργων του Νομού μας, στο Γραφείο του κου Φράγκου. Παράλειψη.

-   Επάνω δεξιά, διακρίνεται το εργοτάξιο ''Μερκούρειον'', το οποίο παραδίδεται ημιτελές, λόγω εγκατάλειψης από τον εργολάβο, λόγω ελλείψεως χρημάτων και λόγω ...συνιδιοκτησίας με τους κληρονόμους του δωρητή.  Προβλέπεται ότι τα προβλήματα θα ξεπερασθούν από τους νεοαναλαμβάνοντες, θα αξιοποιηθεί το ακίνητο (είναι ήδη ''ταμένο'' κάπου...)  και θα διαμορφωθεί εσωτερικά προκειμένου ενδεχομένως, να στεγάσει το Ιστορικό-Λαογραφικό Μουσείο της πόλεως.  Δεν καταλάβαμε όμως επαρκώς : Το Μουσείο, θα πάει εκεί, ή στο παλαιό Δημαρχείο όπου τώρα είναι το Ωδείο, το οποίο θα μεταφερθεί στο ''Μερκούρειον'';  Ήταν αλλού στραμμένη η προσοχή μας και αυτό το σημείο, δεν το εμπεδώσαμε.  Το σίγουρο είναι ότι, ήδη έχει προσληφθεί ειδική Μουσειολόγος, και όταν με το καλό υπερπηδηθούν όλα αυτά τα εμπόδια, θα τακτοποιήσει και τα εκθέματα στα ράφια...

   Σε αυτήν την χρονική στιγμή, έγινε το δεύτερο διάλειμμα για διαφημίσεις και ευχαριστίες προς την γνωστή μας μεταλλευτική εταιρεία και στην συνέχεια είχαμε :

-     Την διάνοιξη της Λεωφόρου Ηρώων (στο μέσον του κάτω μέρους στον χάρτη), η οποία ήταν προσφορά (όπως ελέχθη) γνωστής οικογενείας, η οποία οικογένεια παρεπιπτόντως, με την διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, είχε σταματήσει μερικές φορές κατά το παρελθόν την διάνοιξη του συγκεκριμένου δρόμου και την ένωσή του με την εθνική επαρχιακή οδό Λαμίας-Αντιρίου.
Εδώ η συγκινησιακή φόρτιση ήταν δεδομένη, λόγω της κατά το παρελθόν αναφοράς από διάφορα ΜΜΕ και ιστοσελίδες του γεγονότος της τοποθέτησης μεταλλικών διαχωριστικών (κοινώς ''μπάρες'') σε εκείνο το σημείο και μάλιστα κατά το δοκούν και ψευδώς, όπως ελέχθη.  Βέβαια δεν ανεφέρθη εκείνη η πονεμένη ιστορία με την μελέτη περί διασταυρώσεως  της Εθνικής οδού με την Λεωφόρο Ηρώων και ποιός είχε την ευθύνη.  Ούτε βεβαίως η επιστολή του τότε Δημάρχου Ιτέας, για το ποιός ''δωρίζει'' σε ποιόν.

-    Στον κέντρο του χάρτη, σημειώνεται το μακράς πνοής και ταλαιπωρίας έργον της απελθούσας Δημοτικής Αρχής, το περίφημο ''Καψάλειον'', του οποίου η Μελέτη, ναι μεν ολοκληρώθηκε, αλλά υπολείπεται η χρηματοδότησής της, η εγγίζουσα τα 3,5 εκ. ευρώ.  Επιφορτίζεται δε και παραινείται η νέα Δημοτική Αρχή, να εξεύρει τα χρήματα για να κατασκευασθεί το πολυ-πολιτισμικό Κέντρο σε εκείνο το ερειπιώδες ακίνητο.

Σε κάποιο σημείο της ''απολογίας'', ελέχθη ότι η χρηματοδότηση και η Μελέτη συγκεκριμένου έργου της Ιτέας, καθυστέρησε για οκτώ μήνες από τους (κακούς) ''Σαλωνίτες'', γιατί ήθελαν να εντάξουν στο ίδιο πρόγραμμα από κοινού και την αναπαλαίωση της οικίας Πανουργιά, στην Άμφισσα...  Και αυτό ελέχθη ως  δικαιολογία για την εγκατάλειψη αυτού του πολυδάπανου έργου στην Ιτέα.  Και εμείς οι παρόντες, το πιστέψαμε.
Για τον απλούστατο λόγο του ότι γνωρίζαμε, ότι εντός των σκοτεινών δωματίων, όπου οι ''κακοί'' Σαλωνίτες εξύφαιναν τα σχέδιά τους, για την απαξίωση της Ιτέας, ήσαν μόνοι τους, χωρίς κανέναν Ιτιώτη να αντισταθεί, να βάλει τις φωνές, να αντιδράσει και στο κάτω-κάτω, να κτυπήσει το χέρι του στο τραπέζι και να ειπεί : ''Εάν το κάνετε αυτό, θα έβγω να το ειπώ στους συμπατριώτες μου, γιατί αυτοί με εψήφισαν, αυτούς εκπροσωπώ και σε αυτούς θα λογοδοτήσω!...''
Και αυτό ελέχθη εντός της αιθούσης, όπου εσυνεδρίαζε το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας, την προηγούμενη Τρίτη 30-9-2014, παρουσία Ιτιωτών...

Λόγω του προκεχωρημένου της ώρας, λόγω των πιέσεων από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου και λόγω του ότι θα έπρεπε να ακουσθούν και άλλα θέματα, προτάσεις κ.λ.π.,  δεν ολοκληρώθηκε ως θα έπρεπε η ''Τελετή'' Παράδοσης-Παραλαβής εκκρεμοτήτων (''γάτα'' ο Τέντ, κατάφερε την δημοσιοποίηση και την ''αποκαθήλωση'' ...των προβλημάτων της Ιτέας μέσα από ένα αθώο ενημερωτικό Τοπικό Συμβούλιο).
Έτσι λοιπόν, δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να ακούσουμε και άλλες  ...ιστορίες, για το ''Αγιόνερο'' π.χ., για την ΒΙ.ΠΕ. για το ιπποδρόμιο, για την Μαρίνα, για τα Πολιτιστικά, για το ''Λαρνάκι'', για εκείνο, για το άλλο και για τόσα άλλα.

Η Βραδιά έκλεισε με μια πρόταση για ένα νέο σήμα, για μια νέα πολιτιστική ταυτότητα-εικόνα της Ιτέας, χωρίς όμως να αντικαταστήσει το σήμα του Δήμου Δελφών, τον Ηνίοχο, ούτε το εικαστικό σήμα της πόλεως, την Νερότρυπα.  Πρόκειται για έναν Αμφορέα (''Καραμπό'' τον απεκάλεσε ο παρακαθήμενός μου), δεξιά κι αριστερά του οποίου ζητήθηκε να τοποθετηθούν οι φωτογραφίες των Άστιγγα και Καπποδίστρια.  Μάλιστα, συστήθηκε προς το Τοπικό Συμβούλιο, να το εγκρίνει και να ζητήσει την επικύρωσή του και από το Δημοτικό Συμβούλιο...
Μεγάλε Τέντ, τι κατάφερες!...

σ.σ.  Η αντικατάσταση του Τοπογραφικού Χάρτου με την συγκεκριμένη φωτογραφία, οφείλεται σε αβλεψεία και λάθος του φίλου μας Πολιτικού Μηχανικού και Φωτογράφου, Σωτήρη Κακανά...

2 σχόλια:

  1. χαχαχα και οι περισσότερες μελέτες από μια σπουδαία αρχιτέκτονα ναστε καλά δάκρυσα από τα γέλια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φημολογείται ότι ο αντιδήμαρχος Ιτέας τα γνώριζε όλα αυτά εδώ και τρεις μήνες...έτσι εξηγείτε το σιγοντάρισμα..ΤΕΝΤ κοίτα να κάνεις το καλύτερο που μπορείς για την Ιτέα (με αϊτούς που έχεις δίπλα σου μην περιμένεις πολλά) θα έχεις τους κάτοικους δίπλα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή