Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ : ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ...ΑΝΑΘΕΣΕΙΣ!


Θα προλάβουν;...

   Σε αγώνα δρόμου έχουν αποδυθεί οι ''Αρμόδιοι'' και οι ''Επιβεβαρημένοι'' με την ''διευθέτηση'' των απ' ευθείας αναθέσεων στον Δήμο Δελφών.  Κυριολεκτικά τρέχουν και δεν φτάνουν!  Πρέπει να ''κλείσουν'' εκκρεμότητες και να ''τακτοποιηθούν'' χρονίζουσες υποθέσεις, πριν από την ανάληψη καθηκόντων,
της νέας Δημοτικής Αρχής.  Και τούτο γίνεται,
γιατί είναι ''υποχρεώσεις'' και ''ανοίγματα'' δικά τους και θα πρέπει να ''παραδώσουν'' τα γραφεία και τα συρτάρια τους κενά, μιας και υπάρχει το θέμα της αμφισβήτησης, ή της μη αναγνώρισης των ''δεσμεύσεων'' από την νέα Δημοτική Αρχή.
Το τι αναθέσεις αποφασίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και το πόσες ακόμη θα ακολουθήσουν έως και την λήξη της θητείας της σημερινής Δημοτικής Αρχής, είναι κάτι το οποίο δεν περιγράφεται.  Και παρ' ότι έχουμε αναφερθεί εκτενώς σε αυτές ( μέχρι και το βιβλίο Guinness έχουμε επιστρατεύσει...), εν τούτοις ο ρυθμός των αναθέσεων είναι καταιγιστικός και δεν προβλέπεται να ...ανακάμψει καθόλου.  Τουλάχιστον μέχρι τις 31 Αυγούστου 2014.

Παρελαύνουν καθημερινώς από το ''Διαύγεια'' οι απ' ευθείας αναθέσεις του Δήμου Δελφών, χωρίς κανέναν περιορισμό όσον αφορά το αντικείμενο παροχής υπηρεσιών ή της προμήθειας υλικών. Δημιουργώντας με αυτόν τον τρόπο, μια συνεχή ροή ανάληψης οικονομικών υποχρεώσεων από την πλευρά του Δήμου, της οποίας το πραγματικό ή το εικονικό κόστος εκ των πραγμάτων, θα βαρύνει το ταμείο του Δήμου για το επόμενο διάστημα.
Είναι σωστό αυτό;  Είναι πρέπον, πέραν του εάν είναι νόμιμο;

   Βεβαίως και για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, ο Δήμος Δελφών όπως και τόσοι άλλοι ''Καλλικρατικοί'' Δήμοι, αντιμετώπισε τεράστια οικονομικά προβλήματα.  Είναι γνωστά αυτά, καθώς και οι τρόποι τους οποίους χρησιμοποίησε για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.  Επίσης είναι γνωστό το ότι η αξιοπιστία του Δήμου, όσον αφορά την συνέπειά του στις πληρωμές προς τους πάσης φύσεως προμηθευτές και παρόχους εργασιών, είναι ανύπαρκτη.  Με αποτέλεσμα, σχεδόν το σύνολο από τους μέχρι πρότινος προμηθευτές και συνεργαζόμενους μαζί του επιχειρηματίες (επί ''Καπποδιστριακών'' Δήμων), να μην δέχεται να ''πιστώσει'' τον Δήμο με υλικά ή εργασίες.  Ο Δήμος Δελφών δηλαδή, σχεδόν ακροβατούσε και ακροβατεί ακόμη, ανάμεσα στο ''υπάρχω'' και στο ''κλείνω''.
Υπήρξαν όμως κάποιοι, οι οποίοι δέχθηκαν να βοηθήσουν για δικούς τους λόγους σε αυτήν την δύσκολη κατάσταση τον Δήμο και προκειμένου να ''τακτοποιηθούν'' και οι υπόλοιπες πάσης φύσεως υποχρεώσεις του Δήμου, προέκυψε το ''τρύκ''  των απ' ευθείας αναθέσεων, συν την επέκτασή τους.
  
Π.χ. : Ανατέθηκε σε έναν εργολάβο ελαιοχρωματιστή (μαζί με άλλους δύο), να βάψει τις κολώνες φωτισμού στην παραλία της Ιτέας.  Η πληρωμή η δική του (το 1/3 του έργου), έγινε σε 2 μήνες, ενώ για για την πληρωμή των άλλων δύο, του δώθηκε μετά από αρκετούς μήνες, απ' ευθείας ανάθεση για ένα άλλο έργο το οποίο είτε είχε πραγματοποιηθεί κατά το παρελθόν, είτε θα επραγματοποιείτο αργότερα με την σχετική ...προσαύξηση του κόστους (Το νέο έργο, μας είναι γνωστό).  Από το τιμολόγιο για το νέο έργο, θα γινόταν η πληρωμή των άλλων δύο, ή και κάποιου ακόμη ο οποίος περίμενε την πληρωμή του, από άλλο έργο...
Φαντασθείτε τώρα από την προχθεσινή ανάθεση για επισκευές ...στεγάστρων και στεγών σε κτήρια του Δήμου Δελφών, ποιός ή ποιοί θα περιμένουν για να πληρωθούν...

Βεβαίως, υπάρχουν και κάποιες απ' ευθείας αναθέσεις, οι οποίες ''βγάζουν'' μάτια.  Αλλά με τα όσα έχουν γραφεί από εμάς για τον ''κύκλο των χαμένων ...αναθέσεων'', θα έπρεπε και θα περιμέναμε, κάποιες αντιδράσεις.  Αν όχι υπηρεσιακές, τουλάχιστον συνειδησιακές...

Άρα, προς το παρόν, το μόνο το οποίο παραμένει ως γεγονός, είναι ο ερχομός της νέας Δημοτικής Αρχής.  Με ότι και να σημαίνει αυτό.

3 σχόλια:

  1. ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΛΕΣ ΟΝΟΜΑΤΑ?
    ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΛΛΟΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΙΧΕΣ ΚΑΤΑΚΡΑΞΕΙ!
    ΠΟΛΥ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟΣ ΕΙΣΑΙ ΕΠΙΚΟΥΡΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Λόγοι δεοντολογίας και πληθώρα ονομάτων! Έχουμε ενημερώσει όμως τους ''επερχόμενους''. Εξ άλλου, δεν είμαστε ο μηχανισμός ελέγχου νομιμότητος αυτών των πράξεων. Μην ξεχνάτε ότι ανάμεσα στους αναλαμβάνοντες έργα, είναι και επαγγελματίες, μη έχοντες σχέση με αυτήν την ''βιομηχανία'' αναθέσεων. Το ''κράξιμο'', μόνον σε κραυγαλέες περιπτώσεις.

      Διαγραφή
  2. προσεξε γιατι η Ιτεα θα δει προσεχως μαύρες ημέρες με όλους τους ασχετους και τους νυχτόβιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή