Τρίτη 22 Ιουλίου 2014

ΕΠΩΔΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΙΤΕΩΤΗ ΚΩΣΤΑ ΖΕΜΑΔΑΝΗ


Κυριαρχία, ή
Ανακάλυψη των ορίων;

   Με πληροφόρηση αναγνώστη μας, εντοπίσαμε την ιστοσελίδα ''www.runningnews.gr'', η οποία με άρθρο στις 21-7-2014 του δημοσιογράφου Τάσου Σταθόπουλου, αναφερόταν εξυμνώντας τον, στον 3ον παγκόσμιο πρωταθλητή του αγωνίσματος (;;!!...) ''ultra-triathlon'', στον συμπατριώτη μας Κώστα Ζεμαδάνη.
Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το οποίο πραγματοποιεί κατ' επανάληψη ο Κώστας Ζεμαδάνης, είναι άθλημα, ή είναι αντιγραφή της Τιτανομαχίας από την Ελληνική Μυθολογία.  Δεν γνωρίζουμε εάν αυτό το οποίο εμείς ονομάζουμε ''παρατεταμένη καταπόνηση'' του ανθρωπίνου σώματος, έχει μέτρο, όριο και επίπεδο για αυτόν τον άνθρωπο.  Σίγουρα όμως γνωρίζουμε, έτσι όπως το περιγράφει και ο Τάσος Σταθόπουλος, ότι μάλλον πρόκειται για τον μοναδικό αγώνα αυτού του ανθρώπου για την ''Κυριαρχία'' του επάνω στις δυνάμεις και την διανόησή του, ή ακόμη καλύτερα, για την ''Ανακάλυψη'' των ορίων του.

Απολαύστε το γλαφυρό άρθρο-αφιέρωμα στον συμπατριώτη μας, του οποίου η παρουσία και μόνον ανά την υφήλιο, είναι τιμή για εμάς και για την ιδιαίτερη πατρίδα του.  Και ας μην του πρόσφερε κανείς από εμάς, τίποτε και ποτέ, σε αυτόν τον Ηράκλειο αγώνα του.

************************************************

Ο Τάσος Σταθόπουλος γράφει για τον Παγκόσμιο ultra- triathlon Κώστα Zεμαδάνη
(Κυριαρχία η ανακάλυψη ορίων)

«Το ultra- triathlon» παραμένει ένας σπάνιος χώρος όπου μπορεί ακόμα κανείς να γράψει τον προσωπικό του μύθο και με τρόπο εντελώς ανιδιοτελή, ωθούμενος μόνο από δίψα, να ανυψωθεί σε χώρο μυθικό όπου μοναχός ο άνθρωπος συναντάται με τους Θεούς>>
.
Τα παραπάνω εκφράζουν και την φιλοσοφία του 3ου παγκόσμιου πρωταθλητή Κώστα Ζεμαδάνη από την Ιτέα Φωκίδας. Που μέσα από τo καταφύγιo με τα ανεξερεύνητα άδυτα της αντοχής διαρκείας, αγωνίζεται για να φτάσει εξαντλημένος στα ατομικά του όρια για να κατακτήσει νοερά και το ύψιστο αγαθό της ελευθερίας της κίνησης σε μια κοινωνία που με το έτσι θέλω πάει να μας την στερήσει. Όλα αυτά την στιγμή που τα πάντα καταρρέουν γύρο μας και ο κόσμος όπως τον ξέραμε δεν υπάρχει πια. Εκεί λοιπόν αναμετριέται με τον εαυτό του και λέει πως δεν υπάρχει τίποτα πιο σπουδαίο από το να παλέψει!

Έχουμε λοιπόν ανάγκη περισσότερο από κάθε άλλη φορά τέτοιου είδους αθλητές ,που με την σιδερένια θέλησή τους παραμερίζουν τις δυσκολίες της ζωής και αλλάζουν την ροή των γεγονότων. Από αθλητές που να καθοδηγούνται από τη μεγαλοψυχία τους ,την μεγαλοσύνη της καρδιάς και την αποφασιστικότητα τους. Που να διαφεντεύουν το ανεξιχνίαστο των ικανοτήτων τους και να πραγματοποιούν περισσότερα από όσα υπόσχονται , αφήνοντας πάντα ελπίδες για κάτι καλλίτερο και μεγαλύτερο. Που να αποδεικνύουν πως η ανακάλυψη των ανθρωπίνων ορίων αποτελεί κυριαρχία που αποτρέπει την υποδούλωση και κατευθύνεται προς την ελευθερία. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι οι αθλητές που υπηρετούν τις υπέρ αποστάσεις , τους διακρίνει πρωτίστως η ΑΝΑΓΚΗ ΕΞΕΡΕΥΝΗΣΗΣ της πνευματικής –ψυχοσωματικής δομής τους και κάθε είδους «προπονητικά - χρονομετρικά προγράμματα» περισσεύουν.

Ο 37 χρονος συναθλητής Κώστας είναι ένας από αυτούς και όπως δηλώνει, τον αγγίζει η ΑΝΑΓΚΗ αυτή με τα υπέροχα συναισθήματα, τα οποία και τον ωθούν μέσα από τις μάχες του, να κάνει στη ζωή τα ακατόρθωτα κατορθωτά. Oι ειδήμονες της πολιτείας περί αθλητικών αξιών, πρέπει με τη σειρά τους να σεβαστούν την απύθμενη κατάθεση ψυχής του που μπολιάζει τους νέους μας με δύναμη και αισιοδοξία και ότι οι ΗΡΩΕΣ δεν είναι μοναχά αθλητές των σπόρ –παιγνιδιών διάρκειας 20 και 90 λεπτών! Επί πλέον να μη λησμονούν ότι τιμά τη χώρα μας φέροντας επάξια παγκόσμια μετάλλια χωρίς την οικονομική- υλική υποστήριξη κανενός!

Σαν ...προθέρμανση μεταξύ αρκετών αγώνων ο Κ. Ζεμαδάνης έχει τερματίσει τον ιστορικό Ευχίδα 110 χιλ και έχει κερδίσει την 3η θέση στο πανελλήνιο πρωτάθλημα 24ωρου . Αυτό που τον κάνει να ξεχωρίζει πλέον, είναι οι πρόσφατοι αγώνες του στο παγκόσμιο πρωτάθλημα Ultra-triathon στην Ουγγαρία κερδίζοντας το (χάλκινο μετάλλιο) όπου σε 25:30 ώρες κολύμπησε 7.600μ. ποδηλάτησε 360 χιλ. και έτρεξε 84χιλ.! Μεγαλύτερη ακόμα η υπέρβαση πριν δυο μήνες στην Αγγλία που κατάφερε μέσα σε 57 συνεχόμενες ώρες να κολυμπήσει 11.500μ. να ποδηλατήσει 540χιλ, και να τρέξει τα 126χιλ!! Προσπάθειες επικές που χωρίς ίχνος ενδοιασμού ανυψώνει το Ελληνικό τρίαθλο και κατατάσσει στη συνείδηση της Ελληνικής τριαθλητικής οικογένειας , ότι το 2014 ο σεμνός Κώστας Ζεμαδάνης καθιερώνεται τουλάχιστον ως ο κορυφαίος αθλητής στη χώρα μας!.

Από τη νέα σεζόν στις σχολικές αίθουσες ανά την Ελλάδα, οι μαθητές μας θα διδαχτούν και πάλι για τις νέες υπερβάσεις του μέσω των θεμάτων : «το αξιόλογο αγώνισμα του τριάθλου» «οικογενειακός αθλητισμός» «δια βίου άθληση». Όπως άλλωστε εκθειάζω επίσης τιμητικά και τους μη ( φυγόπονους ) μεγάλους αθλητές μας όπως είναι οι τυφλοί μαραθωνοδρόμοι , οι δρομείς του Φειδππίδιου άθλου και Σπαρτάθλου ,τους ultra-man και ironman . Στις 25 Ιουλίου στη Γερμανία και τον Αύγουστο στην Σλοβενία θα αγωνιστεί και πάλι σε αγώνες ultra- triathlon. Ας τον συνοδέψουν οι προσδοκίες μας ,να αποδείξει για άλλη μια φορά ,πως ό,τι του στοιχίσουν αυτοί οι αγώνες σε κόπο θα το πάρει πίσω με συγκομιδή ανωτερότητας και μεγαλοσύνης. Κώστα σε ευχαριστούμε και καλή δύναμη (πνευματική ,ψυχική ,σωματική).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου