Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ - ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΚΥΛΟΓΙΑΝΝΗ


Ο Σαλωνίτης

   Ο Γιώργος Σκυλογιάννης, είναι ένας γνήσιος Σαλωνίτης.  Ένα παιδί το οποίο μεγάλωσε μέσα στην ατμόσφαιρα και τα στενά του ''Μοσχοσαλωνάκου'', ένας έφηβος ο οποίος ''ποτίστηκε'' με την αναγκαιότητα ύπαρξης της νοοτροπίας του Σάλωνα κι έγινε άνδρας ''κουβαλώντας'' μέσα του, τα χρώματα, τα σχήματα και τα υλικά της περιοχής της Χάρμαινας και του Κάστρου της πόλης.  Για αυτό και με τις τόσες σπουδές του, τις τόσες διακρίσεις και τις τόσες απουσίες του, πάντα γυρνά και θα γυρνά στον Σάλωνα και πάντα θα θέλει να ''δείξει'' στους συμπατριώτες του, την δουλειά του.

  Με έναν ''Σαλωνίτικο'' εξπρεσιονισμό και μ' έναν μανιερισμό ''συγκομιδής'' να πλημμυρίζουν τα έργα του, είναι δύσκολο να μην σταθεί κανείς με ιδιαίτερη προσοχή εμπρός από τις δημιουργίες του.  Και κατά τα φαινόμενα, έχει νέα ''δουλειά'' να παρουσιάσει ο Γιώργος Σκυλογιάννης, για αυτό και όπως αναφέραμε πιο επάνω, θέλει να την ''δείξει'' στους συμπατριώτες του.  Ο δε χώρος, εντός και εκτός του Αρχαιολογικού Μουσείου των Δελφών, είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για την παρουσίασης της άποψης του δημιουργού, ''Στην καθετότητα του ίχνους''.
Ο Δήμος Δελφών, ομού με την Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, μας προσκαλούν στην έκθεση του Γιώργου Σκυλογιάννη, από 17 έως 31 Ιουλίου 2014.


************************************************************

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                                       ΑΜΦΙΣΣΑ 15.07.2014
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021


Α.Δ.Τ.: 36/2014
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Έκθεση του εικαστικού και καθηγητή της σχολής καλών τεχνών του Α.Π.Θ. κ. Γιώργου Σκυλογιάννη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών από 17/07/2014 έως 31/08/2014».

Ο Δήμος Δελφών σε συνεργασία με την Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων διοργανώνει στο Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών την έκθεση «Στην καθετότητα του ίχνους» του εικαστικού και καθηγητή της Σχολής Καλών Τεχνών Α.Π.Θ. Γιώργου Σκυλογιάννη από την Πέμπτη 17 Ιουλίου έως την Κυριακή 31 Αυγούστου 2014. Η έκθεση θα περιλαμβάνει μια ενότητα από χαρακτηριστικά ζωγραφικά έργα στον εσωτερικό χώρο του Μουσείου και μια σειρά μεγάλων γλυπτών στον προαύλιο χώρο του μουσείου.

Ημερομηνία εγκαινίων: Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014 και Ώρα 19.30
Ημέρες και ώρες λειτουργίας του Μουσείου: Καθημερινά  08:00-20:00
Πληροφορίες: 2265082312-313


Στην καθετότητα του ίχνους
Στην ακρώρεια της αρχαίας τοπό-γραφίας των Δελφών, στον χώρο του Μουσείου, ο Γιώργος Σκυλογιάννης, εκ-θέτει μια σειρά από γλυπτικά έργα μεγάλων διαστάσεων, που ούτε μιλούν, ούτε σωπαίνουν, αλλά σημαίνουν κάτι. Όπως τα ονόματα εκείνης της πηγής που έρχονταν από αλλού, απ’ αυτό το Έξω του κόσμου. Καμένοι κορμοί απ΄ τον ιστορικό ελαιώνα της Άμφισσας, που υπενθυμίζουν την πρόσφατη καταστροφή και εικονίζουν την ιδέα του θανάτου που νοηματοδοτεί απ' τους αρχαίους χρόνους την καθημερινή εμπειρία του ανθρώπου. Η καθετότητα αυτών των γλυπτών είναι απόρροια, αλλά και απορία μαζί, της ιερογλυφικής καταγωγής τους, αλλά της κατακόρυφης έλξης τους, του ιερού ίχνους που κομίζουν στον κόσμο. Στην καθετότητα του Δελφικού Τοπίου αυτά τα γλυπτικά έργα του Σκυλογιάννη είναι εγέρσεις μιας εσωτερικευμένης απορίας, αναπαραστάσεις του εαυτού τους, αφιλόδοξες αναμονές, ίχνη μιας μεσσιανικής απόσυρσης, που εκθέτει και τα κρυπτωνυμικά της σημάδια.
Στην ενότητα των ζωγραφικών του έργων, που εκτίθενται μέσα στο χώρο του αρχαιολογικού μουσείου, αναγνωρίζουμε τις χαρακτηριστικές χειρονομίες απ' τη μανιέρα της δουλειάς του. Εύθραυστες και αφηρημένες αναπαραστάσεις, που κομίζουν ένα ίχνος που είναι πριν τη γλώσσα και πάντα πέραν αυτής. Μια αντεστραμμένη γλώσσα, που δεν εκθέτει αλλά εκτίθεται, από-καλύπτοντας το ισοδύναμο της εσωτερικής και αθέατης πλευράς της. Το έργο τέχνης είναι ένας ερμητισμός που αποκαλύπτεται, αλλά όσο αποκαλύπτεται τόσο και απολύει την εξαίρεσή του.”
Αποστόλης Αρτινός


Γιώργος Σκυλογιάννης


Ο Γιώργος Σκυλογιάννης γεννήθηκε στην Άμφισσα. Πήρε δίπλωμα ζωγραφικής και σκηνογραφίας από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Το 1981 κάνει την πρώτη ατομική του έκθεση στην Αθήνα στην γκαλερί "Μέδουσα". Υπότροφος της Γαλλικής Κυβέρνησης το 1982 συνεχίζει τις σπουδές του στο Παρίσι στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης. Συναντάει τον καθηγητή Jean Laude, όπου ολοκληρώνει μαζί του την Maitrice Αισθητικής πάνω στο έργο του J. Pollock. Ακολουθεί τις σπουδές του στη Φιλοσοφία της Τέχνης με καθηγητή τον Revault D' Allones και γίνεται κάτοχος του DEA. Το 1985 συνεχίζει θεωρητικές σπουδές στις πλαστικές τέχνες στο πανεπιστήμιο Paris VIII. Πολλές διακρίσεις και βραβεία συνοδεύουν τη μέχρι τώρα καλλιτεχνική του πορεία. Από το 1996 είναι ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Δικτύου Εικαστικών Εργαστηρίων Δήμου Άμφισσας - Υπουργείου Πολιτισμού. Από το 2006 είναι καθηγητής στην Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.


Από το Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου