Πέμπτη 3 Ιουλίου 2014

JAMES ''JIM'' DOUGLAS MORISSON : ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ... ''ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΔΑΙΜΟΝΑ ΤΟΥ''



8 Δεκεμβρίου 1943 -  3 Ιουλίου 1971

   Σαν σήμερα ''έφυγε'' από τον μάταιο ετούτον κόσμο, το ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα του Αμερικανού συνθέτη, τραγουδιστή και συγγραφέα James ''Jim'' Douglas Morisson.   Ιδρυτής και ψυχή του συγκροτήματος ''The Doors'', αυτός ο τόσο περίεργος και προβληματισμένος άνθρωπος, ζώντας τα γεγονότα και τις
αντιδράσεις για τον πόλεμο στο Βιετ-Νάμ, ''έφυγε'' ήσυχα στον ύπνο του, σε ένα διαμέρισμα στο Παρίσι, μια ημέρα ωσάν την σημερινή, 3 Ιουλίου 1971.
   Τον μνημονεύουμε όμως, για άλλον λόγο.  Αυτόν της φωτογραφίας.

Επάνω στον τάφο του, στο μαρμάρινο προσκέφαλό του, είναι γραμμένη με ελληνική γραφή η φράση : ''Κατά τον δαίμονα εαυτού''.  Στην αρχαία ελληνική, η λέξις ''δαίμων'', δεν είχε την σημερινή της σημασία.  Εξ άλλου οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, δεν πίστευαν σε διαόλους, δαιμόνια και Κόλαση με την σημερινή, την δική μας ερμηνεία.  Κατ' αυτούς η λέξις ''δαίμων'' εσήμαινε τον εσωτερικό κόσμο, τον ψυχισμό και την πνευματική ιδιοσυγκρασία ενός εκάστου των ανθρώπων, κάτι όπως θα περιγράφαμε σήμερα, τον άνθρωπο τον οποίον κρύβουμε όλοι μέσα μας.  
Σε ελεύθερη απόδοση δε, το νόημα θα πρέπει να είναι :  κατά το μυαλό του, κατά την συνείδησή του.
Ή ακόμη και με την αργκό διατύπωση : κατά πως καταλάβαινε, κατά πως γουστάριζε... 

Το ποιά ήταν η σχέση του Jim Morisson με την ελληνική γλώσσα, δεν γνωρίζουμε.  Το ότι όμως εκτιμούσε την ελληνική σκέψη και τον ελληνικό τρόπο διατύπωσης εννοιών, ιδεών και καταστάσεων, καταμαρτυρείται από την ίδια του την επιθυμία για την επιτάφια διακόσμησή του.
''Κατά τον Δαίμονα Εαυτού'' λοιπόν, έζησε ο Jim Morisson.  Και μάλλον θα πρέπει να ήταν ευχαριστημένος, για να το διατυμπανίζει κι όλας.  Παρ' ότι έζησε μόνον 27 χρόνους... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου