Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΔΗΜΟΙ ΔΕΛΦΩΝ-ΔΩΡΙΔΟΣ : Η ΝΥΚΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ...

                      (''Βλαχοθανάσης'', οι Δελφοί της Γκιώνας)
Όμοροι & Αταίριαστοι

    Ο τρόπος αντίληψης των τοπικών προβλημάτων και η στρατηγική για την αντιμετώπισή τους, διαφέρει κατά πολύ, ανάμεσα στις δύο Δημοτικές Αρχές του Νομού μας.  Ακόμη και τα γεωφυσικά, ιστορικά ή οικονομικά
χαρακτηριστικά των δυο Δήμων, έχουν χρησιμοποιηθεί με τελείως διαφορετικό τρόπο από τις δυο Δημοτικές Αρχές.  Και βεβαίως εννοούμε από την νοοτροπία και την άποψη ενός εκάστου των Δημάρχων, μέσω των οποίων ''παρασύρονται'' ή ακολουθούν και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
   Σχεδόν ταυτόχρονα προ δυο εβδομάδων, τα δύο Δημοτικά Συμβούλια συζήτησαν το θέμα της χορήγησης αδειών από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην εταιρεία S&B, προκειμένου σε επιφάνεια 47,5 χιλιάδων στρεμμάτων στην Γκιώνα, να προβεί σε γεωτρήσεις για εντοπισμό κοιτασμάτων βωξίτη.  Επίσης για την αδειοδότηση της εταιρείας για επιφανειακές εξορύξεις στο ίδιο βουνό, σε έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων.  Στον μέν Δήμο Δελφών το θέμα έφθασε κατόπιν κατάθεσης ερωτήματος από συνδημότες και από μια Δημοτική Παράταξη και συζητήθηκε μετά από δυο αναβολές, ενώ αντίστοιχα στον Δήμο Δωρίδος, το ενδιαφέρον και η συζήτηση προκλήθηκε από τις ίδιες τις Δημοτικές Παρατάξεις.

(Η αξιοποιημένη βόρεια πλαγιά της ''Ρεκάς'') 
 Στο δικό μας Δημοτικό Συμβούλιο, στον Δήμο Δελφών, είναι γνωστή πλέον η μνημειώδης έως και λυσσαλέα αντίσταση του Δημάρχου Νικ. Φουσέκη, σε οτιδήποτε έχει να κάνει με την κριτική, τον περιορισμό και την τιθάσευση της εταιρείας.  Έτσι και τώρα, άπαντες οι διαφωνούντες μαζί του μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο  απεκλήθησαν  ''μειοψηφία'' από αυτόν και για μια ακόμη φορά ψευδόμενος είπε ότι, έχει την εκλογική συμπάθεια των δημοτών λόγω αυτών των απόψεών του για την ανάπτυξη του Δήμου!...
Δηλαδή ότι ο κόσμος τον εψήφισε για να κάνει την Γκιώνα λατομείο!... 
Προσπαθούσε αγωνιωδώς με αυτόν τον τρόπο, να πείσει τους παρόντες, ότι ακόμη και εάν δεν είχε δεχτεί βοήθειες από ...συμπαθούντες, εάν δεν είχε δεσμευθεί για μερικές εκατοντάδες ...τακτοποιήσεις και τέλος εάν δεν τον είχε στηρίξει το συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα, πάλι θα είχε εκλεγεί Δήμαρχος!...  Ήταν δε τόσο πειστικός, ώστε μετά βίας συγκρατήθηκαν κάποιοι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Παράταξής του για να μην τον χειροκροτήσουν!

Και με αυτόν τον τρόπο, η άμοιρη Γκιώνα ''παρεδόθη'' στα γεωτρύπανα και τους εκσκαφείς...

Στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δωρίδος όμως, το απόγευμα δεν ήταν ευχάριστο για τον επίσης και εκεί παρευρισκόμενον Διευθυντή την εταιρείας S&B.  Στην Άμφισσα ο μεν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του είχε παραχωρήσει μόνιμο μικρόφωνο και ατελείωτες εάν ήθελε παρεμβάσεις, απαγορεύοντας βεβαίως το αντίστοιχο για τους ενιστάμενους δημότες (έχουν γραφεί αυτά), στο Λιδωρίκι όμως, είχε να αντιμετωπίσει την μήνιν Συμβούλων και κατοίκων και οι ωραιοποιήσεις των κατεστραμμένων τοπίων τις οποίες προσπάθησε να  επικαλεσθεί, προκάλεσαν την χλεύη αρκετών εντός της αιθούσης.

Το αποτέλεσμα είναι ότι ο Δήμος Δωρίδος απεφάσισε ομόφωνα, να προσφύγει στο Συμβούλιο Επικρατείας καταγγέλλοντας την Υπουργική απόφαση με τις αδειοδοτήσεις στην εταιρεία.

  Εδώ να σημειώσουμε ότι την Γκιώνα ''μοιράζονται'' και οι δυο Δήμοι, ενώ προ 1,5 έτους περίπου, ο Δήμος Δωρίδος με πλειοψηφία και παρά τις ενστάσεις, είχε αποδεχθεί δωρεά από τον γνωστό εργολάβο της εταιρείας για την κατασκευή πυροσβεστικού σταθμού στο Λιδωρίκι.  Οι καιροί όμως άλλαξαν και παρ' ότι από τις δραστηριότητες της εταιρείας πλήττεται μόνον το περιβάλλον και τίποτε άλλο, ο Δήμος Δωρίδος έδειξε ποιόν εκπροσωπεί και για ποιόν αναλαμβάνει την ευθύνη μέσω της ψήφου. 
Ελπίζουμε ο δυναμισμός του Δήμου Δωρίδος να σώσει ότι είναι δυνατόν να σωθεί από το πανέμορφο βουνό.  Γιατί ο Δήμος Δελφών, με την παρούσα Διοίκησή του, μόνον απαξίωση και καταστροφή είναι δυνατόν να του προσφέρει. 

2 σχόλια:

  1. Η ΩΡΑΙΟΤΕΡΗ ΦΩΤΟ ΤΗΣ ΓΚΙΩΝΑΣ ! ΤΟ ΜΟΝΟ ΑΤΑΙΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΛΙΓΑ ΔΕΝΔΡΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΠΟΜΕΙΝΕΙ ! ΧΑΛΑΝΕ ΤΟ ΝΤΕΚΟΡ !!! ΕΠΑΝΩ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΕΚΗ ΜΕ ΤΗΝ ΜΑΜΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ S&B ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΜΥΘΙΑΖΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΑΚΗ ! ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΜΑΣ ΠΟΥΝ ΟΤΙ ΕΤΕΙΜΑΖΟΥΝ ΧΙΟΝΟΔΡΟΜΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΤΙ ΝΑ ΓΕΛΑΜΕ ΜΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΥΜΒΑΙΝΟΥΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΑΙ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΕΙ Η ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ ΠΑΡΑΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΟΤΙ ΚΑΛΟ ΕΧΕΙ ΜΕΙΝΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΝ ΞΕΧΑΣΜΕΝΟ ΤΟΝ ΔΥΣΜΟΙΡΟ ΠΟΥ ΕΛΑΧΕ ΝΑ ΔΙΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΟΣΦΥΟΚΑΜΠΤΕΣ !!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αγαπητοί συμπολίτες, δεν έχω καταλάβει κάτι. Δηλ. επειδή ο Δήμος Δελφών απεφάσισε να "σκάψει" την Γκιώνα η τάδε εταιρεία, το γεγονός θεωρείται τετελεσμένο? Το δικαίωμα των αντιφωνούντων, με επιχειρήματα, δεν ισα-ακούεται? Για κινητοποιειθείτε νόμιμα και κάτι θα πετύχετε...αγαπητοί συμπολίτες... εκτός και αν συμφωνείτε...σιωπηρά και ο λόγος είναι για το"πάπλωμα".

    ΑπάντησηΔιαγραφή