Παρασκευή 12 Απριλίου 2013

ΦΩΚΙΔΑ ...ΑΠΟΔΟΜΟΥΜΕΝΗ


(Το άλλοτε ...Πολυκατάστημα) 

Η Αποδόμηση ...άρχισε!

Μετά από τόσα και τόσα, μετά από τόσες αποκαλύψεις, αντιπαραθέσεις, διαψεύσεις και πισωγυρίσματα, μετά από τόσον χαμένο χρόνο (χρόνια ολόκληρα..) με πειθήνια αφοσίωση σε αρχές και...αρχές, μετά τον ορυμαγδό της τελευταίας 4ετίας, του οποίου η απομάκρυνση δεν θεωρείται άμεση και τέλος μετά την κατάρρευση ''αξιών'' χάριν των οποίων προτιμήθηκε η ανυπαρξία ανάπτυξης στην Φωκίδα, επιτέλους, αρχίζουν να ανοίγουν πρώτα τα μυαλά και σιγά-σιγά τα στόματα!!.. Άρχισε να χάνεται η εμπιστοσύνη στους ''καπεταναίους'' οι οποίοι έταζαν τα πάντα, δέσμευαν τα πάντα, έλεγχαν τα πάντα και είχαν πείσει τους πάντες ότι η απουσία τους θα σήμαινε την πείνα, την δυστυχία και την εξαθλίωση σε ολόκληρη την Φωκίδα. Άρχισε να τρίζει το σαθρό οικοδόμημα των πολιτικάντηδων και των υποστηριζόμενων από κομματικά και εξωπολιτικά κέντρα εξουσίας και η πτώση του είναι δεδομένη. Το μόνο το οποίο απομένει είναι να διαλυθεί μιά και καλή το σύννεφο του φόβου και της αμορφωσιάς πάνω απ' τα χωριά και τις πόλεις του όμορφου και μοναδικού Νομού μας, για να ακολουθήσει η πτώση, η μεγάλη πτώση. Κι αυτή η ώρα έρχεται, είναι στην γωνία και στρίβει για να έρθει σε εμάς, έχουμε αρχίσει να την αισθανόμαστε.
Ότι έχει υποστεί ολόκληρος ο Νομός τα τελευταία χρόνια δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σύμπτωση, ατυχία, κακοδιαχείριση ή ακόμα και ανικανότητα των αρχών του, διορισμένων και αιρετών.
Δεν είναι δυνατόν να θεωρείται σύμπτωση η αγνόηση της ορεινής Φωκίδας επί σειρά ετών, από σειρά αιρετών, για σειρά προβλημάτων ακόμα και επιβίωσης των κατοίκων της. Είναι εσκεμμένη πράξη.
Δεν είναι ατυχία να αγνοείται κατ' εξακολούθηση η παραλιακή ζώνη του Νομού από όσους είχαν την δυνατότητα να την αναπτύξουν Τουριστικά με μοναδική επίκληση την απουσία κρατικού σχεδιασμού για το θέμα. Είναι εσκεμμένη πράξη.
Δεν είναι κακοδιαχείριση η μή εκμετάλλευση του τρίτου πλέον προβεβλημένου πανελληνίως αρχαιολογικού-τουριστικού προορισμού, αυτού των Δελφών, με πρόσχημα την επιβολή του Δελφικού Τοπίου, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο : αυτό να είναι ο μοχλός για την τουριστική ανάπτυξη όλης της περιοχής. Είναι εσκεμμένη πράξη.
Δεν είναι ανικανότητα των αρχών, η κατά την τελευταία 50ετία μή ύπαρξης ούτε ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον Νομό, παρά μόνον προστασία της Μεταλλείας. Είναι εσκεμμένη πράξη.

Άρχισαν όμως να λέγονται και να γράφονται πράγματα, ανήκουστα για πρίν από 1-2 χρόνια. Διαφωνίες, μουρμούρες για επιλογές και ''περιβάλλον'', προβληματισμοί για σκοπιμότητα αντιμετώπισης διαφόρων θεμάτων, ψίθυροι για ταχτοποιήσεις ημετέρων, ''δωράκια'' αναθέσεων, κάτι για παρατυπίες και νομικές εκκρεμμότητες και τέλος για αντίληψη (επιτέλους!) ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως μας τα έλεγαν κάποιοι, αλλά κάπως διαφορετικά.
Μετά τους καταγγέλοντες Δημοτικούς Συμβούλους , ήρθε και η σειρά των Τοπικών Συμβούλων. Αρχίζει και φαίνεται πλέον, ποιός είναι με ποιόν και γιατί. Και στο σημείο όπου φτάσαμε, απαγορεύεται η μή συμμετοχή. Απαγορεύεται η κομματικοποίηση και ο κοπαδισμός.
Υπάρχει βεβαίως και ο κίνδυνος της ''χρησιμοποίησης'' μιάς τέτοιας κρίσης από επιτήδειους. Όταν όμως υπάρχει η γνώση, αυτομάτως σταματά η ευδοκίμηση ''επιτήδειων''.
Έχουμε όμως αρκετόν δρόμο εμπρός μας. Υπομονή...

Το γεγονός όμως είναι ένα : Το Πολυκατάστημα ''γωνία'', έγινε περιφερόμενη κλούβα πρός άγραν πελατείας αδαών και ευκολοπίστων, θεωρώντας ότι υπάρχουν ακόμη άνθρωποι οι οποίοι ''ταχτοποιούνται'' με υποσχέσεις, καθρεπτάκια και σκεπάρνια. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου