Τετάρτη 24 Απριλίου 2013

ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΕΘΑΝΕ!.. ΖΗΤΩ Η S&B!..

Αντί μνημοσύνου
για τον ''Βλαχοθανάση'',
για την ''Αλεφάντω'',
για τον .. για την .. για τόσους άλλους,
για το ''Λαρνάκι''.

   Δημοσιοποιούμε σήμερα με θλίψη, αυτό το οποίο υποθέταμε, αλλά δεν γνωρίζαμε εγγράφως ότι είναι γεγονός υπαρκτό και αποδεκτό από το Ελληνικό Κράτος.  Δεν ήταν δυνατόν να φαντασθούμε ότι το Ελληνικό Δημόσιο εγκρίνει εξορύξεις επιφανείας σε εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων, επάνω στην Γκιώνα και τον Παρνασσό, επιτρέποντας την ανηλεή  καταστροφή των δασών τους και την ανεπανόρθωτη αλλοίωση του περιβάλλοντος, χωρίς να λαμβάνει τουλάχιστον στοιχειώδεις εγγυήσεις για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής ζημιάς.  Ήταν αδιανόητο να φαντασθούμε ότι ο πρώην βουλευτής Φωκίδος και για ελάχιστο χρόνο Υφυπουργός Ανάπτυξης Ιωάννης Μπούγας, ενέκρινε  εξορύξεις επιφανείας σε έκταση χιλιάδων στρεμμάτων δάσους στην Γκιώνα, δηλ. στην ίδια του την πατρίδα, χωρίς να προβάλλει την παραμικρή αντίσταση για το έγκλημα, όντας γνώστης της σχετικής νομοθεσίας για το θέμα, καλυπτόμενος πίσω από το γράμμα του νόμου.  Κι από την άλλη, η πρών βουλευτής Αφροδίτη Παπαθανάση, να ...μονολογεί για ξεχασμένους κωδικούς στο ΕΣΠΑ, με την ελπίδα ανεύρεσης χρημάτων, για να ...βοηθήσει την εταιρεία να κάνει αποκαταστάσεις περιβάλλοντος!
   Να καμαρώσουμε λοιπόν όλοι μας στην Φωκίδα και όχι μόνον, την εσκεμμένη ανοησία και ασυδοσία του Ελληνικού Δημοσίου, από όποιους κι αν εκφράζεται εδώ και πολλά χρόνια, όσον αφορά την αντιμετώπιση του περιβάλλοντος της μοναδικής πατρίδας μας.
  Στις 19-3-2013 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, είχαν καταθέσει ερώτηση στην Βουλή των Ελλήνων για την περιβαλλοντική καταστροφή, τις αυθαίρετες εξορυκτικές επεμβάσεις και την μη τήρηση των όρων ασφαλείας και υγείας των εργαζομένων από την εταιρεία S&B στα μεταλλεία βωξίτη στην Φωκίδα. Η ερώτηση απευθυνόταν σε 5 (πέντε) Υπουργεία. Τα 3(τρία) εξ αυτών απάντησαν ότι δεν τα αφορά το θέμα (Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Υποδομών, Οικονομικών). Το Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, δεν έχει απαντήσει ακόμη.
Προσέξτε όμως, τι απαντά το ΥΠΠΕΚΑ για το θέμα των Εγγυητικών Επιστολών όσον αφορά την  περιβαλλοντική αποκατάσταση.
   Εδώ θα πρέπει να υπενθυμήσουμε ότι από 1-1-2013 το σύνολο της δραστηριότητας βωξίτη στην Ελλάδα της εταιρείας  S&B, έχει μεταβιβασθεί μαζί με το σύνολο Ενεργητικού, Παθητικού, Προσωπικού, Εγκαταστάσεων, Παγίων, Αδειών και Υποχρεώσεών  της, στην 100% θυγατρική της και ανενεργό εταιρεία ''Γ.Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ ΑΒΕΜΕ''.  Μάλιστα σε σχετικό άρθρο μας με τίτλο ''ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΥΡΙΑΚΟΠΟΥΛΟΣ & ΦΩΚΙΔΑ''  στις 11-3-2013, είχαμε αναρωτηθεί :
''Είναι σε θέση η Γ.Λ. ΜΠΑΡΛΟΣ ΑΒΕΜΕ να προβεί στις αποκαταστάσεις περιβάλλοντος τις οποίες παρέλαβε ως υποχρεώσεις με την μεταβίβαση σε αυτήν, όλων των δραστηριοτήτων του βωξίτη;..''
Η απάντηση είναι απλή και αποκαλύπτεται σήμερα: Δεν χρειάζεται!!.
Και για να είμαστε πιό ακριβείς, νομικά είναι αδύνατον να υποχρεωθεί να αποκαταστήσει το περιβάλλον!!!.. 
Τώρα όλοι μας ησυχάσαμε!  Τώρα όλοι μας καταλάβαμε την αγωνία των αιρετών μας για την προστασία του περιβάλλοντος.  Τώρα έχει εξήγηση και νόημα η ρήση του Δημάρχου: 
''Η Ιτέα είναι από την φύση της μεταλλευτική και έτσι ...θα παραμείνει!!''  Το ήξερε!...




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου