Κυριακή 14 Απριλίου 2013

ΑΡΙΣΤΑΡΧΟΣ Ο ΣΑΜΙΟΣ


Του Αρίσταρχου

    Σήμερα η Χριστιανική Εορτολογία, έχει συμπεριλάβει και μνημονεύει στο καλεντάρι της, τον Αρίσταρχο, έναν από τους συμμετέχοντες στην μετάφραση των 'Ο.
   Όμως ο Αρίσταρχος ο Σάμιος, ήταν ένας, ήταν Έλληνας  και τον γνωρίζει το παγκόσμιο επιστημονικό στερέωμα.  Ήταν ο εξαίρετος μαθηματικός του 3ου π.χ. αιώνα (310-230π.χ.), του οποίου τις παραδοχές για την αστρονομία εξυμνούν όλοι οι επιφανείς αστροφυσικοί του σύγχρονου και προγενέστερου ακαδημαϊκού χώρου.  Επάνω στην διατύπωσή του, μαζί με την ίδια των Πυθαγόρειων, στηρίχθηκε ο Κοπέρνικος, 2.000 χρόνια αργότερα και διατύπωσε τον ηλιοκεντρισμό στο ηλιακό μας σύστημα.  Σήμερα λοιπόν εορτάζουν όσοι έχουν την τιμή να ''κουβαλάνε'' το όνομα του τεράστιου Έλληνα.  Μαζί τους είναι και το νεόκοπο και υπερσύγχρονο αστεροσκοπείο στην κορυφή ''Νεράϊδα'' των Αροανίων (Χελμός), του οποίου οι παρατηρήσεις, ήδη έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον όλων των  περί την αστρονομία επιστημόνων ανά την υφήλιο.
   Δυστυχώς, για άλλη μιά φορά, η αυθεντική και αρχαία προτομή του έλληνα Αρίσταρχου, κοσμεί την γωνία μιάς αίθουσας του Βρεττανικού Μουσείου στο Λονδίνο.  Είναι κλεμμένη δηλαδή!.  Και όπως θα παρατηρήσετε, στις άκρες της τετράδας, βρίσκονται δύο ογκόλιθοι της παγκόσμιας διανόησης :
Ο Σωκράτης και ο Επίκουρος.  Όλοι κλεμμένοι!!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου