Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

''ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2016'' : ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΕΝΟΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥ ΕΛΛΗΝΑ

 

Γιάννης Σκαρίμπας : 

''Το 1821 και η αλήθεια''

 

Αν ο μόνος σκοπός που αξίζει τον κόπο κανείς να γεννηθεί, είναι η λεφτεριά, και μόλις γεννηθεί του την υποθηκεύσουν τα συμφέροντα, τι άλλο του απομένει αν όχι η επανάσταση;  (ο συγγραφέας)

 

  Ετούτες τις ημέρες, γίνονται πλήθος εκδηλώσεων στην γενέθλια γή του Γιάννη Σκαρίμπα, την Αγία Ευθυμία. Από θεατρικές παραστάσεις,
μουσικές λαϊκές και δημοτικές βραδιές, έως αγώνες και ομιλίες, με καλεσμένους ανθρώπους των γραμμάτων, της πολιτικής και του αθλητισμού.
  Κι όλα αυτά, για να τιμηθεί η μνήμη του μπαρμπα-Γιάννη, ενός ανθρώπου του οποίου το στίγμα επάνω στα ελληνικά γράμματα, δεν λέει να ξεθωριάσει, παρ' όλην την πολύχρονη απουσία του από αυτόν τον κόσμο.
 
   Ώς ελάχιστον φόρο τιμής σε εκείνο το ανήσυχο και πατριωτικό πνεύμα, σε εκείνον τον ερμητικά κλεισμένον στον εαυτό του άνθρωπο, στον συγγραφέα, ποιητή και ιστοριοδίφη με καταγωγή από την Αγία Ευθυμία, παραθέτουμε μόνον μια στροφή από το δικό του ποίημα ''Σπασμένο Καράβι'', η οποία πιστεύουμε ότι αντιπροσωπεύει το ''είναι'' του, καθώς και το ''είναι'' κάθε κουρασμένου ανθρώπου, όταν προετοιμάζεται, αισθανόμενος το τέλος του ταξειδιού του.
Τους στίχους από αυτό το εξαιρετικό ποίημα εμελωποίησε ο Γιάννης Σπανός και ετραγούδησε μοναδικά ο Κώστας Κάραλης.

Στην μνήμη του Γιάννη Σκαρίμπα λοιπόν :

...Να `ν’ αφράτος ο τόπος κι η ακτή νεκρική
γύρω γύρω
με κουφάρι γειρτό και με πλώρη εκεί
που θα γείρω...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου