Κυριακή 21 Αυγούστου 2016

ΤΑ ΕΓΚΑΙΝΙΑ ΤΗΣ ...ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΥ! (περί Μικρασιατών ο λόγος)

          (έργο Κ. Βολάρη)                                          
                      Αμετροέπειες


   Επραγματοποιήθησαν την Τετάρτη 17 Αυγούστου 2016 στο κτίριο του Ωδείου Ιτέας, τα εγκαίνια της εκθέσεως των έργων του συντοπίτη μας Κώστα Βολάρη. Όπως είναι ήδη γνωστό, η διάρκεια αυτής της εκθέσεως λήγει σήμερα το βράδυ Κυριακή 21 Αυγούστου και της οποίας την επιμέλεια είχε η συντοπίτισσά μας Στέβη Λύτρα.
   Την έκθεση είχε αναγγείλει με ανακοίνωσή του από τις 6-8-2016 (δημοσιευμένη), ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας, ο οποίος Σύλλογος φέρεται ως στηρίζων αυτό το ''καλλιτεχνικό μνημόσυνο''
του εκλιπόντος από το 2012 Κώστα Βολάρη, καθ' όσον ο καλλιτέχνης, μικρασιάτης ών, έζησε μεγάλο μέρος από την ζωή του στον ανατολικό συνοικισμό της Ιτέας, όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένειά του μετά από το 1922.
   Υπό την σκέπη της επήρε την έκθεση και η Δ.Ε. Ιτέας όπως αναφέρεται και στο σχετικό Δελτίο Τύπου και εβοήθησε έστω και κατά το ελάχιστο την επιμελήτρια και οργανώτρια της εκδηλώσεως Στέβη Λύτρα.

   Εμείς, δεν θα σχολιάσουμε το πολυποίκιλο καλλιτεχνικό αποτύπωμα του Κώστα Βολάρη, ούτε βεβαίως και τις πολλές προσπάθειες της Σέβης στο να συγκεντρώσει όσον το δυνατόν περισσότερα από τα έργα του ή τα σημειώματά του.
Αλλά επιβάλλεται να σχολιάσουμε την παντελή απουσία από τα εγκαίνια της εκθέσεως, του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας. Τόσον σε επίπεδο απλών γνωστών και γειτόνων του καλλιτέχνη, Μικρασιατών στην καταγωγή, όσον (και κυρίως) την απουσία του Δ.Σ. του Συλλόγου. Ούτε ένας από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου δεν ενεφανίσθη την Τετάρτη το βράδυ στο Ωδείο Ιτέας, εκπροσωπώντας έστω και τυπικά, τον Σύλλογο, ο οποίος με την από ημερών ανακοίνωσή του, ''στήριζε'' την έκθεση του ''ασυμβίβαστου καλλιτέχνη'', Μικρασιάτη στην καταγωγή Κώστα Βολάρη.

Και το σχολιάζουμε καθ' όσον έχει επαναληφθεί το φαινόμενο : 
Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας να διοργανώνει και να καλεί σε εκδηλώσεις και ο ίδιος να απουσιάζει από αυτές.
Είναι άδικο όμως αυτό για τον τιμώμενον και την μνήμη του.
 
Απουσίαζε βεβαίως και η Δ.Ε. Ιτέας, υπό την αιγίδα της οποίας επραγματοποιείτο η έκθεση, αλλά η παρουσία του προέδρου της Τοπικής Κοινότητος Ιτέας, διόρθωσε κατά τι την κατάσταση.

  Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι, εκείνη την ώρα στο κτίριο του Ωδείου Ιτέας ευρέθησαν 10 (δέκα) άνθρωποι!... Ο Τέντ, ένας πρώην Δήμαρχος, 6 (έξι) συγγενείς του εκλιπόντος και δυο επισκέπτες. Παρούσες βεβαίως και οι επιμελήτριες Στέβη και Αλεξάνδρα Λύτρα.

   Το βράδυ της επομένης όμως, σύσσωμο το Δ.Σ. Του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας, μετέβη στους Δελφούς προκειμένου να παραστεί στην εκδήλωση εμπρός από το αρχαιολογικό Μουσείο Δελφών, όπου η ΕΦ.Α. Φωκίδος, από κοινού με τον Σύλλογο, θα ''εόρταζε'' την πανσέληνο του Αυγούστου!...
Το εάν ο μισός πληθυσμός του Δήμου Δελφών μαζί με όλους τους θερινούς επισκέπτες της Ιτέας εκείνο το βράδυ (18-8-2016), είχε κατακλείσει τις παραλίες και την παραλιακή πλατεία της Ιτέας, προκειμένου να χαρεί την όντως πανέμορφη και με την εντυπωσιακή αντανάκλασή της επάνω στην θάλασσα, πανσέληνο του Αυγούστου, μάλλον δεν ενδιέφερε τον καλό Σύλλογο. Όπως μάλλον δεν τον ενδιέφεραν και τα εγκαίνια της προηγουμένης και ας τα είχε ''υποστηρίξει''.

Ο Μικρασιατισμός είναι κιβωτός. Είναι μια κιβωτός γεμάτη με μνήμες, πολιτισμό και πόνο. Και ο σεβασμός της, είναι αξίωμα.

Να σημειώσουμε μόνον ως τέλος (και είναι προσωπική μας άποψη), ότι ένας Σύλλογος δεν υφίσταται ως οντότητα, μόνον και μόνον όταν αυτοπροβάλεται σε κοινωνικές ή προσωπικές σελίδες του διαδικτύου. Ειδικά ένας Σύλλογος Μνήμης.


1 σχόλιο: