Τετάρτη 10 Αυγούστου 2016

ΑΡΧΑΙΑ ΚΙΡΡΑ : ΜΙΑ ''ΘΑΜΕΝΗ'' ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ!...


''Γνώθι σαυτόν''

   Θα ήταν υποτίθεται, μια από αυτές τις συμφωνημένες ενημε- ρωτικές συγκεντρώσεις λόγω του χρηματοδο- τικού προγράμματος των ανασκαφών στην Κίρρα, κατά την οποία, οι ανασκάπτοντες, θα έπρεπε να ενημερώσουν την τοπική κοινωνία, για την πορεία των ερευνών τους και για τα ευρήματα των ανασκαφών τους. Δηλαδή θα επρόκειτο για μια
διαδικαστικού χαρακτήρος συνάντηση των ερευνητών με όσους από τους κατοίκους θα ήθελαν να περάσουν μια ωρίτσα περίπου, ακούγοντάς τους να περιγράφουν το έργο τους και τα αποτελέσματά του. Και αυτό γίνεται προκειμένου η τοπική κοινωνία να ενημερωθεί για τα προκύπτοντα από τις ανασκαφές, να ενδιαφερθεί για αυτά και να ''αγκαλιάσει'' τρόπον τινά το επιτελούμενον έργο.
Έτσι θα έπρεπε να είναι, ή τουλάχιστον, έτσι ενόμιζαν όσοι ευρέθησαν εκείνο το βραδάκι στην Κίρρα.

   Αναφερόμαστε στην εκδήλωση η οποία επραγματοποιήθη την Τετάρτη 3-8-2016 στην πλατεία της Κίρρας, με διοργανωτές την Εφορία Αρχαιοτήτων Φωκίδος και την Τοπική Κοινότητα Κίρρας, εκδήλωση την οποία υπεστήριζε η Γαλλική Σχολή Αθηνών και το θέμα της οποίας ήταν ''Ανασκάπτοντας την Αρχαία Κίρρα – Τα νέα ευρήματα και οι προοπτικές ανάδειξης''.

   Οι εκπλήξεις όμως άρχισαν όταν ο πρώτος ομιλητής, αρχαιολόγος από την ΕΦ.Α. Φωκίδος  Νικόλαος Πετρόχειλος, πέραν της κατατοπιστικής εισαγωγής του για τις προηγούμενες ανασκαφές στην Κίρρα, άρχισε να απαριθμεί τα προβλήματα και τα ευρήματα από την παρακολούθηση των εκσκαφών στην Κοινότητα, λόγω της κατασκευής του αποχετευτικού της συστήματος.

Το ενδιαφέρον εμεγάλωσε και έγινε σάστισμα για τους παρακολουθούντες την παρουσίαση, όταν οι 3 (τρεις) παριστάμενοι Γάλλοι καθηγητές με ειδικότητες Αρχαιολόγων και Γεωλόγου, με άπταιστα ελληνικά (έστω και με γαλλική προφορά), παρουσίασαν σε διαφάνειες, τα μέχρι στιγμής ευρήματα από τις ανασκαφές των δύο τελευταίων ετών.

  Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος του ''κρυμμένου'' θησαυρού της Κίρρας, θα πρέπει να αναφερθεί ότι, τα νέα (εφετινά) ευρήματα προέρχονται από τις εκσκαφές για τους αύλακες του αποχετευτικού δικτύου της Κοινότητος, των οποίων οι διαστάσεις είναι 50-60 εκατοστά πλάτος, με 90-100 εκατοστά βάθος. Δηλαδή, μόνον από αυτούς τους μικρών διαστάσεων τάφρους, τους οποίους εδημιούργησε ο κατασκευαστής του δικτύου και χωρίς να γίνουν ειδικές από τους αρχαιολόγους τομές και επεκτάσεις, επροέκυψαν ευρήματα ικανά να ανασυστήσουν την αρχαία Κίρρα από την νεολιθική εποχή, έως και την Τουρκοκρατία!... Και όλα αυτά, ακολουθώντας το σκαπτικό μηχάνημα, του οποίου η ...συμπεριφορά προς το υπέδαφος, δεν έχει την λεπτότητα και την υπομονή της αρχαιολογικής σκαπάνης.

  Ο Julien Zurbach, αυτός ο φιλέλληνας Γάλλος αρχαιολόγος και επί κεφαλής της ομάδος των Γάλλων και Ελλήνων φοιτητών αρχαιολογίας, με την συνεχή προσφορά του κατά τα 6 τελευταία καλοκαίρια στην ανασκαφή της Κίρρας, μαζί με τους ελληνομαθείς Raphael Orgeolet και Antoine Chaprol, μας έπεισαν την προηγουμένη Τετάρτη το βράδυ στην πλατεία της Κίρρας, ότι εκεί υπάρχει κάτι μεγάλο. Ότι κάτω από το χώμα της σύγχρονης Κίρρας, υπάρχει ένας αμύθητος θησαυρός και ότι όσο εμείς θα ''κοιμόμαστε'' επάνω του, τόσον κι αυτός θα εξακολουθεί να βυθίζεται στην αφάνεια, στην φθορά και στην λήθη της ιστορίας μας.

Η Κίρρα όμως, η Βασίλισσα Κίρρα, είναι εκεί. Και το καταχωνιασμένο μέσα στην γη νεκροκρέβατό της, είναι ικανό εάν δει το φως του ηλίου, να αναστήσει ολόκληρη την περιοχή.
Οι Γάλλοι το θέλουν αυτό, το επιζητούν. Εξ άλλου, το έχουν αποδείξει.
Εμείς όμως; Το θέλουμε; Ή μήπως έχουμε επαναπαυθεί στο ότι ''δεν μας αφήνουν'';...

2 σχόλια:

  1. Δηλαδή ρε Επίκουρε τι προτείνεις; Μήπως ότι έγινε στο9 "Καστρί" πρίν από 130 χρόνια; Μήπως είναι αργά, πολύ αργά για κάτι τέτοιο; Τους ρώτησες τους Κιραίους αν συμφωνούν;
    Δάσκαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πάντως Δάσκαλε, δεν προτείνω να τα παραχώσουμε και να τα ανακατέψουμε (τα αρχαία) με τις σωλήνες της αποχετεύσεως. Κι αν το ενδιαφέρον σου είναι σοβαρό, βρές το τι έκαναν οι Γάλλοι για το νότιο τμήμα της χώρας τους και πώς επέτρεψαν την οικοδομική ανάπτυξη χωρίς να καταστρέψουν την κληρονομιά τους. Ρώτησε τους Εγγλέζους με ποιόν τρόπο έσωσαν το Ρωμαϊκό Londinium μέσα στην καρδιά του City. Για τους Ιταλούς θα ξέρεις βέβαια τι έκαναν στις Συρρακούσες, στον Ακράγαντα, στην Πομπηϊα και την Φλωρεντία. Υπάρχουν και οι Τούρκοι, οι απολίτιστοι με την Έφεσσο και την Τροία.
      Δεν ξέρω εάν θα σε πείραζε ένα μεγάλο Μουσείο το οποίο θα ήταν δυνατόν να συγκεντρώσει όλα τα ήδη διεσπαρμένα σε Μουσεία ευρήματα, από τις ανασκαφές τις Κίρρας. Των οποίων ευρημάτων όπως θα γνωρίζεις η χρονολόγηση, τα έχει ''στείλει'' πίσω έως και το 12.οοο π.χ.
      Αλλά πως είναι δυνατόν να αντισταθεί η ιστορία από μόνη της, όταν Δάσκαλοι σαν κι εσένα, διερωτώνται ''μήπως είναι αργά;'' για να σώσουμε την παρακαταθήκη μας; Μήπως να κάνουμε κι ένα δημοψήφισμα για να δούμε ποιός από τους Κιρραίους θέλει να αλλάξει την ζωή του, επιτρέποντας τις καταβολές του να έλθουν στο φώς με ότι αυτό συνεπάγεται; Ή μήπως θα πρέπει να πάψει να λέγεται Κιρραίος και να ξαναγίνει Ξηροπηγαδιώτης;...
      Προτάσεις; Πολλές! Αλλά όχι εδώ Δάσκαλε.

      Διαγραφή