Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016

ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ & ΙΤΕΑ : ΕΝΑΣ ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΙΣ ΕΝΩΝΕΙ

Αμφίκλεια τιμώσα
Ιτέα χαίρουσα


   Έχουμε την τιμή και την χαρά να γνωρίζουμε προσωπικώς τον εξ Αμφικλείας ορμώμενον ιστοριοδίφη κ. Ιωάννη Σκορδά. Γνωρίζουμε το έργο του και τους προβληματισμούς του γύρω από την αναζήτηση των πηγών της Ιστορίας, της Λαογραφίας  και των γεγονότων και θεωρούμε ότι είναι λαμπρή η πρόθεση του Γενικού Λυκείου Αμφίκλειας σε συνεργασία με τα Γενικά Αρχεία του Κράτους, να τον τιμήσει,
παρουσιάζοντας στο κοινό της γενέτειράς του, το ερευνητικό του έργο. 
Και είναι επιθυμία μας να παραβρεθούμε για αυτό το τριήμερο στην όμορφη Αμφίκλεια, όπου πέραν της ποδηλατοδρομίας την οποία οργανώνει ο ''Α.Σ. Διόνυσος'' το Σάββατο και το φεστιβάλ χορωδιών με οργανωτή τον ''Σύλλογο Γυναικών Αμφίκλειας'' την Κυριακή, θα παρακολουθήσουμε και τον φίλο μας Ιωάννη Σκορδά την Παρασκευή, να περιγράφει το έργο του. 
Ένα έργο το οποίο τρόπον τινά, μας κάνει υπερήφανους ως Ιτιώτες, μιας και ο φίλος μας είναι μόνιμος θαμών της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ιτέας και έχει εκτιμήσει δεόντως τους βιβλιο-κρυμμένους θησαυρούς της, αντλώντας από εκεί, ικανόν αριθμό στοιχείων για τις έρευνές του.

   Έχουμε όμως και την ευχαρίστηση, ένα από τα εκδοθέντα πονήματά του, το ''ΑΜΦΙΚΛΕΙΑ (ΔΑΔΙ)  Ιστορικά θέματα'', να κοσμεί την προσωπική βιβλιοθήκη μας, φέροντας στο εσώφυλλό του, την ιδιόχειρη αφιέρωσή του.

   Ο Ιωάννης Σκορδάς, είναι τα τελευταία έτη μόνιμος κάτοικος Ιτέας και η σύζυγός του η κα Δέσποινα Σκορδά, αρχαιολόγος, υπήρξε προ ετών, Προϊσταμένη της τότε Ι' ΕΠΚΑ Δελφών (νυν ΕΦ.Α. Φωκίδος).
  
Τα τελευταία έτη η κα Σκορδά, έχει αναλάβει την επίβλεψη και την οργάνωση εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, των ανασκαφών οι οποίες πραγματοποιούνται στην Κίρρα.  Είναι ίσως η πλέον ενημερωμένη αρχαιολόγος για την αρχαία Κίρρα (προ 2 ετών μας είχε ξεναγήσει στον χώρο των ανασκαφών), άρθρα της δε με θέματα τις ανασκαφές και τα ευρήματα από εκεί, έχουν δημοσιευθεί σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.  Ενώ ανακοινώσεις και ομιλίες της, έχουν συμπεριληφθεί σε πρακτικά Συνεδρίων του Υπουργείου Πολιτισμού.

Όμως, γιά το έργο της κας Σκορδά στην Κίρρα, θα επανέλθουμε, μιας κι εμείς πιστεύουμε ότι η αρχαία Κίρρα, εξακολουθεί ακόμη να είναι, μια ''θαμένη βασίλισσα''. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου