ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ ΑΜΦΙΣΣΑ, 27.12.2020
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 116/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ο Δήμος Δελφών παρουσιάζει τις δράσεις του εορτασμού των 200 ετών από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης.
Π. Ταγκαλής: «Ο πλούτος της ιστορίας του τόπου μας, παρακαταθήκη σημαντικών μηνυμάτων»
Ο Δήμος Δελφών παρουσιάζει τις εορταστικές εκδηλώσεις των 200 ετών από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης. Σε συνεργασία με τις κοινότητες, με φορείς και συλλογικότητες στόχος είναι να κάνουμε όλοι μαζί ένα ταξίδι στον χρόνο, φέρνοντας στο σήμερα γεγονότα και πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους, αποτελώντας την πλούσια πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.
Στο βίντεο που δημιουργήθηκε και μπορείτε να παρακολουθήσετε, ο Δήμαρχος Δελφών, κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, περιγράφει τη φιλοσοφία του προγράμματος, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζει και το λογότυπο των εορτασμών του Δήμου για το 2021, εμπνευσμένο από τη σημαία της επανάστασης που υψώνει ο Μητρόπουλος στο κάστρο των Σαλώνων την ημέρα του Πάσχα του 1821, όπως απεικονίζεται στη γνωστή λιθογραφία του Louis Dupré. Επίσης, εστιάζει στην κύρια δράση του Δήμου, για τον εορτασμό της Επετείου των 200 ετών, που είναι η ιστορική - τουριστική διαδρομή «Οι δρόμοι του ‘21», σκοπός της οποίας είναι η αξιοποίηση και ανάδειξη του συνόλου των στοιχείων της περιοχής που διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης.
Ακόμα, o Πρόεδρος της επιτροπής του Δήμου για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης, κ. Νικόλαος Κατσικούλης, παραθέτει τις δράσεις που έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα, οι οποίες καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα πρωτοβουλιών και περιλαμβάνουν, εκτός του καθιερωμένου επετειακού κύκλου, εκθέσεις, συνέδρια, εκδόσεις και πολιτιστικά δρώμενα.
Με αφορμή την παρουσίαση, ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, ευχαρίστησε όλους όσοι εργάζονται για την υλοποίηση του προγράμματος, σημειώνοντας: «Στο πνεύμα που αρμόζει, με σεβασμό στην ιστορία μας και τους αγωνιστές της, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, και υπό τις συνθήκες που θα μας επιτραπεί, θα λάβει χώρα σειρά εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα αναδειχθεί ο πολύ σημαντικός ρόλος του τόπου μας από την έναρξη κιόλας της Επανάστασης. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ήδη έχουν σχεδιαστεί, αλλά και εκείνων που θα προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, σας καλώ να γιορτάσουμε μαζί την επέτειο των 200 ετών. Ο πλούτος της ιστορίας του τόπου μας αποτελεί παρακαταθήκη σημαντικών μηνυμάτων που είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε, αλλά να τα επαναφέρουμε συνεχώς στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Το αύριο υπάρχει ως συνέχεια του χθες. Χρέος μας σήμερα είναι να δημιουργήσουμε τον ισχυρό συνδετικό ιστός τους. Προς τούτο εργαζόμαστε…».
Από το Γραφείο Δημάρχου
Το σχετικό video :
******************************************
Το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΗΡΥΞΗ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821
To 2021 συμπληρώνονται διακόσια χρόνια από την κήρυξη της ελληνικής Επανάστασης, μίας εκ των κορυφαίων στιγμών του έθνους μας. Ο Δήμος Δελφών, ως οφείλει και θα πράξει, δηλώνει παρών στον εορτασμό, έχοντας ήδη προγραμματίσει τον βασικό άξονα των εκδηλώσεών του. Στο πνεύμα που αρμόζει, με σεβασμό στην ιστορία μας και τους αγωνιστές της, σχεδόν σε όλη τη διάρκεια του επόμενου έτους, και υπό τις συνθήκες που θα επιτραπεί, θα λάβει χώρα σειρά εκδηλώσεων μέσω των οποίων θα αναδειχθεί ο πολύ σημαντικός ρόλος του τόπου μας, από την έναρξη κιόλας της Επανάστασης. Σε συνεργασία με τις κοινότητες, με φορείς και συλλογικότητες στόχος μας είναι να κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο, φέρνοντας στο σήμερα γεγονότα και πρόσωπα που άφησαν το στίγμα τους καθώς αποτελούν την πλούσια πολιτισμική μας κληρονομιά.
Στο λογότυπο των εορτασμών μας κυριαρχούν τρία χρώματα, το μαύρο, το λευκό και το κόκκινο. Χρώματα της σημαίας της Eπανάστασης, της σημαίας με τον Σταυρό που υψώνει ο Μητρόπουλος στο κάστρο των Σαλώνων την ημέρα του Πάσχα του 1821, όπως απεικονίζεται στη γνωστή λιθογραφία του Louis Dupré. Χρώματα με έντονους συμβολισμούς:
-
Το κόκκινο του δυναμισμού και της επιτυχίας, που φανερώνει ένταση αλλά και συγκίνηση.
-
Το λευκό που είναι το παγκόσμιο χρώμα της ειρήνης και της καθαρότητας, που θεωρείται επίσης το χρώμα της τελειότητας.
-
Το μαύρο που δηλώνει το ΟΧΙ στη γλώσσα των χρωμάτων. Συμβολίζει το σκοτάδι και τον θάνατο, συσχετίζεται όμως επίσης με τη δύναμη και την κομψότητα. Χρώμα συμβατικό και συντηρητικό, συνδέεται με το τέλος, το τέλος όμως που προμηνύει μία νέα αρχή.
Στο κέντρο του λογοτύπου υπάρχει ο Σταυρός, ο οποίος αποτελεί για τη χριστιανική πίστη κορυφαίο σύμβολο θυσίας και αγιασμού, είναι σύμβολο της νίκης, της αγάπης και της αιώνιας ζωής. Η λέξη Σταυρός προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό ρήμα ίστημι = στέκομαι όρθιος, κάτι που αντιπροσωπεύει την πορεία του Ελληνισμού στο πέρασμα των χρόνων.
Η κυματόμορφη απεικόνιση του αριθμού 21 συμβολίζει την πορεία του ελληνισμού από το παρελθόν έως σήμερα καθώς και τη συνέχειά του. Μια πορεία, με τα θετικά και τα αρνητικά της, το άσπρο και το μαύρο της, τις νίκες και τις ήττες της, αλλά πάντα με στόχο την αναγέννηση και την πρόοδο.
Το 1821, μετά την ήττα του στο Χάνι της Γραβιάς και στη μάχη της Ντρέμισσας, ο Ομέρ Βρυώνης, σύμφωνα με όσα μας διασώζει ο ιστορικός Ιωάννης Φιλήμων, προσπάθησε να εξευμενίσει τους χωρικούς της Γκιώνας και των Σαλώνων, μηνύοντάς τους ότι δεν ήθελε να πειράξει αυτούς, παρά μόνον τους αρματολούς. Οι Έλληνες όμως, έχοντας ήδη γευθεί την ελευθερία απάντησαν μέσω των αντιπροσώπων τους: «Τὸ ἔχομεν ρωμαίικο καὶ μὴ μᾶς φορτώνεσαι»! Αυτή η υπερήφανη απάντηση παραμένει διαχρονική προς όποιον επιβουλεύεται τα δίκαια της πατρίδας μας και θα αποτελέσει την προμετωπίδα των εορτασμών του Δήμου μας.
Η κύρια δράση του Δήμου Δελφών για την επέτειο των 200 ετών από το 1821 είναι η ιστορική - τουριστική διαδρομή «ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΟΥ ΄21» .
Η συγκεκριμένη θεματική διαδρομή έχει ως στόχο την τουριστική αξιοποίηση της ιδιαίτερης ιστορικής κληρονομιάς της περιοχής του Δήμου Δελφών κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης. Ένα πολιτιστικό-τουριστικό προϊόν το οποίο θα έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα, διότι θα ενισχύσει τις προσπάθειες που καταβάλει ο Δήμος για να αυξήσει την ελκυστικότητα και την ανταγωνιστικότητα του ως προορισμός. Το έργο περιλαμβάνει:
- τη χάραξη της ιστορικής διαδρομής με την καταγραφή των σημαντικότερων και ιδιαίτερων ιστορικών τόπων του 21΄ στον Δήμο μας.
- τη μετατροπή της διαδρομής σε τουριστική, μέσα από τον εμπλουτισμό της με φυσικές ομορφιές και πολιτιστικά αξιοθέατα που διαθέτει η περιοχή, με δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού, με πληροφορίες για ξενοδοχεία και εστιατόρια στη περιοχή κ.α.
- Το Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης, Οικία Πανουργιά στην Άμφισσα, θα λειτουργήσει ως Κέντρο Τεκμηρίωσης των «Δρόμων του 21», όπου ο επισκέπτης θα λαμβάνει, μέσα και από τη χρήση νέων τεχνολογιών, μια πρώτη εικόνα της ιστορίας των βασικών σημείων της διαδρομής, τα οποία εν συνεχεία θα επισκέπτεται ακολουθώντας έτσι μία βιωματική πορεία της ιστορίας του Αγώνα στην Αν. Ρούμελη. Η δράση τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Πυρήνας των εορτασμών του Δήμου Δελφών για τα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821 θα είναι οι εκδηλώσεις του επετειακού μας κύκλου, όπως πραγματοποιούνται κάθε χρόνο.
Θα τιμήσουμε με κάθε επισημότητα την κήρυξη της Επανάστασης, στην Ιερά Μονή Προφήτου Ηλιού Παρνασσίδας στις 24 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ οι φρυκτωρίες, από τα ιστορικά καταγεγραμμένα μέρη θα στείλουν το μήνυμα του ξεσηκωμού μέχρι το Μοριά. Με πολυήμερες εκδηλώσεις θα εορτασθεί η απελευθέρωση του Κάστρου των Σαλώνων, στην αποκορύφωση των οποίων έχει προσκληθεί, ήδη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Θα εορτασθεί η μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και η μάχη της Ντρέμισσας. Θα τιμηθεί στα Διάκεια, η μορφή του Αθανασίου Διάκου και θα αποτίσουμε φόρο τιμής στους πολεμιστές της Άμπλιανης, στα ταμπούρια που έστησαν με τα ίδια τους τα χέρια και σώζονται ακόμη. Πρέπον είναι να τιμηθεί η προσφορά των Γαλαξειδιωτών στον Αγώνα, ενώ θα εορτασθεί και η νίκη του Άστιγγα στη Ναυμαχία της Αγκάλης. Επίσης για πρώτη φορά, θα εορτασθεί η νικηφόρα μάχη της Σουβάλας.
Ακόμα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, μέχρι και τα επόμενα Χριστούγεννα, θα πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων και πιο συγκεκριμένα:
Εκθέσεις:
1. Στον τόπο όπου κηρύχτηκε η Επανάσταση, στην Ιστορική Μονή του Προφήτη Ηλία, θα πραγματοποιηθεί έκθεση αντικειμένων του αγώνα, από την προσωπική συλλογή του δωρητή του Δήμου μας, κ. Ηλία Δαραδήμου. Ελπίζουμε να καταστεί δυνατή η πραγματοποίησή της από την 24η Μαρτίου, διαφορετικά θα γίνει σε άλλο χρόνο.
2. Έκθεση του Ηλία Δαραδήμου, από τεκμήρια της προσωπικής του συλλογής θα πραγματοποιηθεί στη νέα πτέρυγα του ομώνυμου Μουσείου στο Χρισσό. Η ίδια έκθεση θα ταξιδεύσει και σε άλλα μέρη της Ελλάδας.
3. Έκθεση ζωγραφικής με τίτλο: ‘‘Απ’ τα σκοτάδια στο φως’’• ένας απ’ τους πιο σημαντικούς Αγιογράφους του καιρού μας, ο π. Αμφιλόχιος Καμίτσης, έχει σε εξέλιξη ένα έργο μνημείο για την ιστορία και την καλλιτεχνική έκφραση της περιοχής μας. Από επί μέρους συνθέσεις του με θεματική της τουρκοκρατίας κι Επανάστασης, θα οργανωθεί στο Μουσείο Ελληνικής Επανάστασης-Οικία Πανουργιά έκθεση ζωγραφικής και παράλληλα στον ίδιο χώρο, έκθεση αποκείμενων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Άμφισσας εγγράφων του Αγώνα και βιβλίων για την Επανάσταση, παλιές δυσεύρετες εκδόσεις και νεότερα ανθολογημένα κείμενα.
4. Το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, ανταποκρινόμενο σε πρόσκληση του Δήμου μας, θα παρουσιάσει την έκθεση «Βουλή των Ελλήνων. Οι σταθμοί μιας διαδρομής σχεδόν διακοσίων ετών». Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στην Ιτέα, πόλη σύγχρονη και σχεδόν συνομήλικη του κοινοβουλευτισμού στην πατρίδα μας.
5. Έκθεση του Δήμου Δελφών σε συνεργασία με το ίδρυμα Λασκαρίδη, με θέμα «Έργα περιηγητών στην Φωκίδα κατά την οθωμανική περίοδο». Με εικονογραφικό υλικό θα εκτεθεί ο τρόπος που έβλεπαν οι Ευρωπαίοι περιηγητές που ταξίδεψαν στη Φωκίδα κατά την οθωμανική περίοδο, τους τόπους, τους ανθρώπους και τα μνημεία της περιοχής μας. Η έκθεση, θα ξεκινήσει από το Αρχαιολογικό Μουσείο των Δελφών και εν συνεχεία θα μεταφερθεί σε μουσεία ή άλλους χώρους του Δήμου μας σε κάθε Δημοτική ενότητα.
6. Στο πλαίσιο της «Πρωτοβουλίας 1821-2021» και με την υποστήριξη ιδρυμάτων θα μεταφερθεί στο Ναυτικό και Ιστορικό μουσείο Γαλαξειδίου μέρος της κεντρικής επετειακής έκθεσης της «Πρωτοβουλίας».
Ημερίδες/Συνέδρια:
1. Συνέδριο με τη συμμετοχή πολλών και διακεκριμένων εισηγητών, για την Επανάσταση του 1821 στην Παρνασσίδα, που θα πραγματευθεί όχι μόνο τα ιστορικά γεγονότα και τα πρόσωπα, αλλά και τους θρύλους και τις παραδόσεις που αφορούν την περιοχή μας κατά την επαναστατική περίοδο. Το υλικό που θα προκύψει θα συμβάλει στην τεκμηρίωση της ιστορικής-τουριστικής διαδρομής «Οι δρόμοι του 21’».
2. Το πρόσωπο του Επισκόπου Σαλώνων Ησαΐα κατά την εποχή που αυτός έδρασε και θυσιάσθηκε, θα εξετάσει διημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στη γενέτειρα του ήρωα, Δεσφίνα, τον Ιούνιο. Οι εισηγητές, μεταξύ των οποίων πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, θα μιλήσουν μεταξύ άλλων για τη Δεσφίνα της Τουρκοκρατίας, την Επισκοπή Σαλώνων κατά την οθωμανική περίοδο και τη μορφή του Ησαΐα, όπως περιγράφεται στην τέχνη, στην ιστοριογραφία και στον τοπικό τύπο.
3. Ημερίδα που θα αφορά στην ηρωική μορφή του Αθανασίου Διάκου θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι στο ομώνυμο χωριό, από την Αδελφότητα Αθανασίου Διάκου Παρνασσίδας, σε συνεργασία με τον Δήμο μας.
4. Ο Δήμος Δελφών και το Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συνδιοργανώνουν στο Γαλαξείδι, ημερίδα με θέμα: «Κωνσταντίνος Ν. Σάθας. Ο ιστορικός, το έργο και η εποχή του». Στόχος της ημερίδας είναι η ανάδειξη του έργου και η προσφορά στα γράμματα του τιμωμένου προσώπου. Επιπλέον στόχος είναι η έκδοση των πρακτικών της ημερίδας ως προσπάθεια να γνωστοποιηθεί ευρύτερα, το έργο του Κ. Σάθα. Η Δράση τελεί υπό την αιγίδα της επιτροπής «Ελλάδα 2021».
5. Άλλη μια σπουδαία προσωπικότητα που ανέδειξε ο τόπος μας, είναι αυτή του αείμνηστου Δρόσου Κραβαρτόγιαννου, που πέραν των άλλων, συνέβαλε καθοριστικά στην ανάδειξη της συμμετοχής της περιοχής μας στην Επανάσταση του 1821. Ο Δήμος μας, από καιρού έλαβε την πρωτοβουλία να τιμήσει τη μνήμη του με τη διοργάνωση ενός συμποσίου, που θα φωτίσει την προσφορά του στην ιδιαίτερη πατρίδα του. Αυτό θα πραγματοποιηθεί στα τέλη Αυγούστου. Σε συνεργασία με την οικογένειά του, έχει προγραμματισθεί να καταγραφεί το αρχείο του, μέρος του οποίου θα δωρηθεί στη βιβλιοθήκη της Άμφισσας.
6. Η Εταιρεία Φωκικών Μελετών θα διοργανώσει ημερίδα και με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών εισηγητών, με θέματα που αφορούν την Επανάσταση του 1821 και το νεοσύστατο κράτος. Θα προβεί σε επετειακή έκδοση-παρουσίαση αρχείων (1700 - 1900) συναλλαγών στην Τουρκοκρατούμενη Ελλάδα και τη μετεπαναστατική Κεντρική Στερεά Ελλάδα καθώς επίσης σε επετειακή έκδοση δημοσιευμάτων της Εταιρείας με έμφαση σ' αυτά που αναφέρονται στο 1821
7. Ο «Σύλλογος των Απανταχού Αμφισσέων», συνδιοργανώνει με τον Δήμο Δελφών ημερίδα με θέμα: «Από το Σύνταγμα της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδας στο σημερινό Σύνταγμα». Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα με τη συμμετοχή συνταγματολόγων και θα πραγματευθεί τους σταθμούς και την εξέλιξη του συνταγματικού «γίγνεσθαι». Ο ίδιος σύλλογος, σε συνεργασία με τον Δήμο, ετοιμάζει έκδοση επετειακού τεύχους της εφημερίδας του, video για την προβολή της προσφοράς της περιοχής μας στην Επανάσταση και ψηφιακό φωτογραφικό λεύκωμα.
8. Ο Σύλλογος φρουρών της μνήμης, «Σάλωνα του 21’», κατά την επέτειο των 200 ετών από τη συνέλευση των Σαλώνων, το Νοέμβριο, θα παρουσιάσει υπό την αιγίδα του Δήμου Δελφών, το κείμενο της Νομικής Διάταξης της Ανατολικής Χέρσου Ελλάδος με διαλέξεις συνταγματολόγων, ιστορικών και ακαδημαϊκών. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει αναφορές στις ιδέες και στα πρόσωπα που συντέλεσαν στη σύνταξή του, με ταυτόχρονη αναδρομή στα Σάλωνα του ΄21, εκθέσεις και αναφορές στα όπλα, τις σημαίες, τις σφραγίδες, τις ενδυμασίες και τις μορφές του Αρείου Πάγου Σαλώνων και των αγωνιστών.
9. Ο σύλλογος Γυναικών Φωκίδας συνδιοργανώνει με το Δήμο Δελφών, διάλεξη της διακεκριμένης ιστορικού, καθηγήτριας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Μαρίας Ευθυμίου για την Επανάσταση. Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην Άμφισσα. Ο ίδιος σύλλογος, εκδίδει πόνημα που αφορά στην προσφορά των γυναικών της Φωκίδας στην Επανάσταση το οποίο και θα παρουσιάσει.
10. Εκδήλωση με σειρά ομιλιών, αφιερωμένων στους τοπικούς ήρωες, θα συνδιοργανώσουν ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γραβιάς και ο Σύλλογος Γυναικών Γραβιάς.
11. Ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών στο πλαίσιο των ετήσιων εκδηλώσεών του, τα Σκαρίμπεια, θα διοργανώσει Ημερίδα για το 1821 και τους Αγιαθυμιώτες αγωνιστές. Επίσης ετοιμάζει εκδήλωση για το βιβλίο "Η Φωκίδα της Επανάστασης" του Ευθυμίου Σταθόπουλου, αγώνα δρόμου με τίτλο "Δρόμος θυσίας Αστραπόγιαννου" και θα προβεί στην επανέκδοση του βιβλίου "Αγιαθυμιώτεςκλεφταρματολοί".
12. Ο Σύλλογος των Απανταχού Γαλαξειδιωτών το καλοκαίρι θα διοργανώσει ημερίδα με θέμα την προσφορά των γυναικών του Γαλαξειδίου στον Αγώνα.
13. Εκδήλωση με ομιλίες, αφιερωμένη στον ήρωα Κομνά Τράκα θα πραγματοποιήσει ο πολιτιστικός σύλλογος Επταλόφου.
Εκδόσεις:
1. Ο Δήμος Δελφών προέβη στη δημιουργία και έκδοση επετειακού εβδομαδιαίου ημερολογίου του 2021, το οποίο αποτελεί συλλογικό έργο όπου με ευσύνοπτο τρόπο περιγράφει τα σημαντικότερα γεγονότα της Επανάστασης στην περιοχή της Παρνασσίδας και σκιαγραφεί μορφές προσωπικοτήτων που πρωτοστάτησαν σε αυτή. Θα διανεμηθεί δωρεάν από τις Δημοτικές μας Βιβλιοθήκες.
2. Ο Δήμος Δελφών με την ευκαιρία των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821, προβαίνει στην επετειακή έκδοση του Χρονικού του Γαλαξειδίου, ενός σπουδαίου κειμένου της ελληνικής ιστοριογραφίας και φιλολογίας που καλύπτει τα γεγονότα από τον 10ο έως τον 18ο αιώνα στην ευρύτερη περιοχή του Γαλαξειδίου. Η νέα έκδοση θα περιλαμβάνει νέα εισαγωγή και εικονογράφηση και τελεί υπό την αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».
3. Ως προϊόν της προαναφερθείσας έκθεσης για τους περιηγητές, θα εκδοθεί ειδικό λεύκωμα που θα περιέχει τα σχετικά με την έκθεση, ώστε αυτό το σημαντικό κομμάτι της τοπικής μας ιστορίας να μείνει ως παρακαταθήκη στη βιβλιοθήκη κάθε σπιτιού.
4. Θα εκδοθεί η νουβέλα Τυφλή Δικαιοσύνη, γραμμένη από έναν λόγιο δικαστή, περαστικό απ’ το Πρωτοδικείο Παρνασσίδος, για ένα τριπλό δράμα που λαμβάνει χώρα κατά βάση σε Γαλαξειδι, Άμφισσα και Αγ. Ευθυμία του ύστερου 19ου αι.
5. Ο μεγάλος Γαλαξειδιώτης ιστορικός ερευνητής, Κωνσταντίνος Σάθας έχει μια πολύ σημαντική θέση στα Γράμματά μας. Με ασύλληπτο μόχθο αναζήτησε, εντόπισε και εξέδωσε κείμενα που αναδεικνύουν τον βυζαντινό Ελληνισμό. Το ξεκίνημά του είναι συνδεδεμένο συγκινητικά με τον τόπο μας στην Επανάσταση. Συγκεντρώσαμε κείμενα ανθρώπων που συνέλαβαν την αξία του έργου του, έγραψαν για αυτό και μαζί με αθησαύριστα δικά του, θα απαρτίσουν έναν τιμητικό τόμο, υπό τον τίτλο Εγκώμιον Κωνσταντίνου Σάθα.
6. Ο αείμνηστος δήμαρχος κι ευεργέτης της Άμφισσας Κωνσταντίνος Κορδώνης, στην εφημερίδα που εξέδιδε με τίτλο ‘‘Φωκικός Λαός’’, ανώνυμα έχει δημοσιεύσει για γνωστούς κι αφανείς συμπατριώτες αγωνιστές στοιχεία, που θα συγκεντρωθούν και θα επανεκδοθούν φωτίζοντας περισσότερο τα Σάλωνα των χρόνων του Ξεσηκωμού.
7. Με την επιμέλεια του αρχιμουσικού Πάνου Βασιλείου και τη συμμετοχή ντόπιων καλλιτεχνών, δημιουργείται ψηφιακός δίσκος που θα περιέχει όλα τα τραγούδια που έχουν γραφεί και μελοποιηθεί για την Άμφισσα.
Τα ανωτέρω θα πωλούνται στα υπό ίδρυση πωλητήρια των δημοτικών μας μουσείων.
Πολιτιστικές Εκδηλώσεις:
Σε συνεργασία με τους μαέστρους του Δήμου Δελφών, Στάθη Αρβανίτη, Πάνο Βασιλείου και Στέργιο Χατζή καταρτίζεται πρόγραμμα εκδηλώσεων, υπό τον τίτλο «το 21’ στις αυλές των μουσείων». Πρόκειται για μουσικοαφηγηματικές εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα σε όλες τις δημοτικές μας ενότητες, στα δημοτικά μας μουσεία, στο Χάνι της Γραβιάς και σε άλλους χώρους, όπου δεν υπάρχουν δημοτικά μουσεία. Αυτές θα γίνουν το καλοκαίρι και στις αρχές του φθινοπώρου του 2021. Θα συμμετάσχουν οι δημοτικές μας μπάντες, η δημοτική χορωδία και χορωδίες συλλόγων, τα χορευτικά μας και άλλα μουσικά σχήματα.
Μέρος του γενικότερου εορτασμού θα αποτελέσει και το Φεστιβάλ Δελφών, το «Λάλον Ύδωρ», που για φέτος το θέμα του θα συνδέεται με το 1821 αλλά και με τη μετά την πανδημία εποχή του 2021. Η θεματική του φεστιβάλ για το 2021, όπως ορίζεται από τον καλλιτεχνικό του διευθυντή Δημήτρη Μαραμή θα είναι ένας στίχος από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού: «Με λογισμό και μ’ όνειρο».
Σε συνδιοργάνωση με την Επιτροπή για την Προβολή και την Ενίσχυση της Ελληνικής Χειροτεχνίας, ο Δήμος Δελφών, το Επιμελητήριο Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας, το επόμενο Φθινόπωρο, θα πραγματοποιήσουν στη Χάρμαινα σειρά δράσεων για την ανάδειξη και τις αναπτυξιακές προοπτικές της μοναδικής αυτής παραδοσιακής συνοικίας και της τέχνης της δερματουργίας.
Την άνοιξη θα πραγματοποιηθεί στο Γαλαξείδι εκδήλωση με θέμα «Τα ρουμελιώτικα τοπικά προϊόντα και η διατροφή στην οθωμανική περίοδο», σε συνεργασία με τη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης. Αφορά στην καταγραφή των τοπικών προϊόντων και των διατροφικών συνηθειών της Ρούμελης κατά την Τουρκοκρατία. Ιδιαίτερα σημαντική θα είναι η συμμετοχή στην εκδήλωση των επαγγελματιών εστίασης, ξενοδόχων και παραγωγών παραδοσιακών τοπικών προϊόντων του Δήμου μας με στόχο να εντάξουν -έστω ένα από τα πιάτα που θα παρουσιαστούν - στις επιχειρήσεις τους ως «Ρουμελιώτικο πιάτο του 21’».
Το Μαγικό Θέατρο του Δημήτρη Αποστόλου,θα συμμετάσχει στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ανεβάζοντας στα τέλη του καλοκαιριού την κλασσική ελληνική κωμωδία του Ηλία Καπετανάκη Η Βεγγέρα, σε φιλική συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών Φωκίδας.
Η Μικτή Χορωδία Ιτέας «Θάμυρις» του Μουσικοχορευτικού και Λαογραφικού Ομίλου Ιτέας «Το Χοροστάσι», υπό τον μαέστρο Γιάννη Χατζή θα τιμήσει την επέτειο με μουσικό αφιέρωμα που ετοιμάζει.
Με ανάλογη εκδήλωση, θα συμμετάσχει στον εορτασμό ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χρισσού.
Η Κινηματογραφική Λέσχη Φωκίδας και το Πολιτιστικό Κέντρο Φωκίδας θα φροντίσουν για την προβολή των δύο ντοκιμαντέρ με θέμα αφενός την προσφορά του κλήρου στην Επανάσταση και αφετέρου τον Άρειο Πάγο Σαλώνων που γυρίσθηκαν στην περιοχή μας με τη συνέργεια του Δήμου Δελφών και του Συλλόγου φρουρών της μνήμης «Σάλωνα του 21».
Δεν θα μπορούσαν να μη συμμετάσχουν στον εορτασμό οι σχολικές μονάδες της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης, με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς μας. Σε συνεργασία με τον Δήμο, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φωκίδας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο της υλοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων θα ασχοληθούν με την Ελληνική Επανάσταση σε επίπεδο τοπικής ιστορίας και θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της έρευνάς τους με ευφάνταστο τρόπο.
Η Εταιρία Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος θα συμμετάσχει στον μείζον γεγονός του εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 με τη δημιουργία ενός μόνιμου εικαστικού έργου στην Άμφισσα με θεματολογία από το 1821, με την έμπνευση της Βούλας Δασκαλοπούλου, τη συνεργασία του Δήμου μας και εθελοντών.
Η προβολή του προγράμματος και των δράσεών μας θα ξεκινάει από τον θεματικό ιστότοπο delphi21.gr . Στο πλαίσιο της λειτουργίας αυτού του ιστότοπου καλείται κάθε ενδιαφερόμενος που το επιθυμεί, να αρθρογραφήσει με αφορμή την Επανάσταση του 1821, ώστε το άρθρο του να δημοσιευθεί στον υπερσύνδεσμο «προσεγγίσεις» του delphi21.gr
Ευχαριστίες εκφράζονται προς την πενταμελή επιτροπή του Δήμου μας που έχει επιφορτισθεί με την οργάνωση του επετειακού μας προγράμματος. Πρόκειται για τους: Δημοτικούς Συμβούλους Νίκο Κατσικούλη και Κρυσταλλία Κώνστα, τη Μάρω Τασιού-Γουργουρή, σύμβουλο Δημάρχου σε θέματα Τουρισμού, τον Λεωνίδα Καραγιάννη, πρ. Δήμαρχο Καλλιέων και την φιλόλογο Λίλα Σέββα. Ευχαριστίες εκφράζονται προς την Έφη Ζουμά που επιμελήθηκε αφιλοκερδώς το λογότυπο.
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που ήδη έχουν σχεδιαστεί, αλλά και εκείνων που θα προστεθούν το επόμενο χρονικό διάστημα, ας γιορτάσουμε μαζί την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση. Ο πλούτος της ιστορίας του τόπου μας, αποτελεί παρακαταθήκη σημαντικών μηνυμάτων που είναι χρέος μας να μην ξεχνάμε, αλλά να τα επαναφέρουμε συνεχώς στοχεύοντας σε ένα καλύτερο μέλλον. Το αύριο υπάρχει ως συνέχεια του χθες. Χρέος μας σήμερα όμως είναι να δημιουργήσουμε τον ισχυρό συνδετικό ιστός τους και προς τούτο εργαζόμαστε…
Χρόνια πολλά,
καλή και δημιουργική χρονιά!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου