Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2020

Η (ΗΠ)ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ο Πομπέο επιθεωρεί το ''προτεκτοράτο''

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, θα ζητήσει περισσότερες ''στρατιωτικές διευκολύνσεις'' και αγορά αμερικάνικων οπλικών συστημάτων (φρεγάτες κ.ά.), λέγοντας καλά λόγια γιά την ''στρατηγική εταίρα''. Και οι πρόθυμοι ''ιθαγενείς'', εντυπωσιασμένοι από ''χάντρες'' και ''καθρεπτάκια'', θα δώσουν ότι τους ζητηθεί, όπως συνηθίζεται, χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα. Κατά τα λοιπά, οι ΗΠΑ ζητούν από την Ελλάδα ''να τα βρει με την Τουρκία'', αδιαφορώντας γιά την Κύπρο.

Μία δήλωση του γραφικού 'Ελληνα πολιτικού, αντιπρόεδρου της ''Νέας Δημοκρατίας'' και υπουργού 'Αδωνι Γεωργιάδη, στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» (27 Σεπ. '20), μας δείχνει την ελαφρότητα με την οποίαν η Ελλάδα αντιμετωπίζει ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και ιδιαίτερα τα ''ελληνοτουρκικά'':

«...Δεν ξέρω αν πολλοί συμπολίτες μας πίστευαν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μπορούσε μέσα σε λίγους μήνες να επιφέρει τόσο μεγάλα χαστούκια στον Ερντογάν. Δεν θυμάμαι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία να έχει φάει τόσα χαστούκια... Ο Πομπέο έρχεται στην Θεσσαλονίκη και στην Κρήτη και δεν πάει στην Τουρκία... Οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι για την εξωτερική μας πολιτική».

Σίγουρα ο υπουργός, με αυτήν την δήλωση, πιστεύει ότι απευθύνεται σε ηλίθιους, αλλά αυτό δεν μας αφορά.

Μα, φυσικά, πρέπει να αισθάνονται ''υπερήφανοι'' οι 'Ελληνες γιά την (ανύπαρκτη) εξωτερική πολιτική, του ''βλέποντας και κάνοντας''. 'Οπως ''υπερήφανοι'' αισθάνονται και γιά τον ''Μωϋσή'' τους, που ''αντιμετώπισε με μεγάλη επιτυχία τον κορωνα-ιό'', ως ''σύγχρονος Ηρακλής''. Σε ότι αφορά τα... ''χαστούκια'' στον Ερντογάν, ο πρόεδρος της Τουρκίας υποτίθεται τα ''τρώει'', αλλά η Ελλάδα τα αισθάνεται και ''παραπατάει''.

Είναι πολύ αφελείς όσοι νομίζουν ότι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάϊκ Πομπέο σε Θεσσαλονίκη και Κρήτη (βάση Σούδας) είναι δείγμα προτίμησης των ΗΠΑ στην Ελλάδα και ''χαστούκι'' στην Τουρκία. Δεν χρειάζεται να πάει στην Τουρκία, αφού ουσιαστικά ως... ''μεσάζοντας'' της Τουρκίας πηγαίνει στην Ελλάδα.

Η θέση των ΗΠΑ, με δεδομένη και την προσωπική σχέση Τραμπ-Ερντογάν, έχει ξεκαθαριστεί: ''Κρατάμε ίσες αποστάσεις, να τα βρείτε''. Δηλ. ''δώστε γιά να έχετε ησυχία''. Το λέει και η Ντόρα.

Γνωστή και η τακτική τους: Δημιουργούμε κρίσεις γιά να παίρνουμε αυτά που θέλουμε (βάσεις) και να γίνεται εμπόριο, δηλ. πώληση όπλων.

Και σε μιά περίοδο κρίσης στα ελληνοτουρκικά, ''εκδηλώθηκε'' το μεγάλο ''ενδιαφέρον'' Γαλλίας, ΗΠΑ, Γερμανίας κ.ά. Με... ανταγωνισμό για πώληση φρεγατών, αεροπλάνων, ελικοπτέρων κ.ά. Αν δεν είχε δημιουργηθεί ''κρίση'', θα υπήρχε τέτοιο ενδιαφέρον;;;

Η χρεοκοπημένη Ελλάδα, σερνόμενη, με ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική και έλλειψη εθνικής στρατηγικής, οδηγείται σε ''διαπραγματεύσεις'' με την Τουρκία και δίνει ότι της ζητηθεί από τους ''μεσάζοντες'', νομίζοντας ότι έτσι δημιουργεί ''συμμαχίες'' και καθίσταται... ''στρατηγικός σύμμαχος'', δηλ. ''στρατηγική εταίρα''. Δίνει βάσεις χωρίς ουσιαστικά ανταλλάγματα, δίνει χρήμα γιά αγορά όπλων και τέλος, ως πάντα υπάκουη, θα δώσει και στην Τουρκία, ''γιά να έχει την ησυχία'' της.

Εξυπακούεται ότι όλα αυτά τα ''δώσε'', θα ''βαφτιστούν'' ως ''εθνικές επιτυχίες'' από τα εξαγορασμένα ΜΜΕ, με την αντιπολίτευση ουσιαστικά απούσα.

Πίεση από τους ''μεγάλους'' (π.χ. ΗΠΑ) γιά παραχωρήσεις και συμβιβασμούς, γίνεται μόνο στους αδύναμους και πρόθυμους. Και η Τουρκία δεν είναι η αδύναμη, ούτε η πρόθυμη.

Μην ξεχνάμε ότι οι ΗΠΑ ''πιέζουν'' γιά αποστρατιωτικοποίηση νησιών στο ανατολικό Αιγαίο, ζήτημα που θέτει επιτακτικά η Τουρκία.

Από την επίσκεψη Πομπέο, ένα είναι το άγνωστο που σίγουρα θα προβληθεί από τα ΜΜΕ Ελλάδας: Το φόρεμα της Μαρέβα, στο ''φαγοπότι'' προς τιμήν του Αμερικανού υπουργού, στο σπίτι Μητσοτάκη στα Χανιά. Τα υπόλοιπα είναι συνηθισμένα και προβλέψιμα.

-https://www.kalami.us/2020/ellada/pompeo-ellada-sep20.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου