Πέμπτη 14 Μαΐου 2020

ΑΛΛΟ Η ΣΚΥΡΟΣ, ΑΛΛΟ Η ΦΩΚΙΔΑ;...


Χαλκίδα, 14/05/2020

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας,
κ. Φάνη Σπανό

Θέμα: «Αιολικό Πάρκο στη Σκύρο».

Πρόσφατα το Δημοτικό Συμβούλιο Σκύρου, εκφράζοντας την άποψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων, έλαβε ομόφωνη απόφαση εναντίωσης στην επιχειρούμενη εγκατάσταση, ενός τεραστίων διαστάσεων Αιολικού Πάρκου, στο Νησί.
Η απόφαση αυτή αποτελεί επανάληψη προηγούμενων ομόφωνων αποφάσεων, καθ’ ότι η απειλή αυτή διαρκεί 15 και πλέον έτη.

Πρόκειται για ένα Αιολικό πάρκο ισχύος 333 ΜW σε έκταση 36.250 στρεμμάτων που αποτελεί το 1/5 της συνολικής έκτασης του νησιού. Σε μία έκταση που αποτελεί ζώνη ειδικής προστασίας για την βιοποικιλότητα και είναι χαρακτηρισμένη περιοχή natura 2000, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το έργο αυτό, λόγω του τεράστιου μεγέθους, δεν συμβαδίζει με τη συνταγματική κατοχυρωμένη προστασία του περιβάλλοντος, δεν συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις του ειδικού πλαισίου χωροταξικού σχεδιασμού της πατρίδας μας, σύμφωνα με τον οποίο τα νησιά πρέπει να έχουν αυστηρότερα κριτήρια αδειοδότησης και η Σκύρος δεν χαρακτηρίζεται ως περιοχή αιολικής προτεραιότητας.
Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι φερόμενη κατασκευάστρια εταιρεία είναι η κοινοπραξία
ΑΕ «Αιολική Νότιας Σκύρου, Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας του Αγίου Όρους- ΕΝ. ΤΕ. ΚΑ
σε ποσοστό αντίστοιχα 98,5 % - 1,5%.

Σημειωτέον είναι επίσης ότι υπάρχει ομόφωνη αρνητική απόφαση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, ως προς την Περιβαλλοντική αδειοδότηση του συγκεκριμένου έργου, που ελήφθη στις 14 Νοεμβρίου 2011.

Αφορμή της επαναφοράς του θέματος είναι η από 18.12.2018 νέα απόφαση Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, με την οποία αδειοδοτήθηκε Αιολικό Πάρκο ισχύος 151,2 MW, στην εν λόγω περιοχή, που σύμφωνα με την ίδια απόφαση, αφορά μέρος του συνόλου των 333 MW
Αυτό, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψήφιση στην Ελληνική Βουλή του «περιβαλλοκτόνου νόμου», όπου με το ψευδεπίγραφο «εκσυγχρονισμός περιβαντολλογικής νομοθεσίας», στο όνομα της ανάπτυξης και των «επενδύσεων», ευνοούνται προκλητικά οι υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις ΑΠΕ, με μοναδικό σκοπό το μεγαλύτερο κέρδος, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν η προστασία του περιβάλλοντος, το κοινωνικό και τοπικό συμφέρον αλλά και η γνώμη της τοπικής κοινωνίας.

Σήμερα, που οι Σκυριανοί επαναδιατυπώνουν την αντίθεση τους, στη δημιουργία αυτού του πρωτοφανούς μεγέθους έργου, για νησιωτική περιοχή, ερωτάται η Περιφερειακή Αρχή:

  1. Η Περιφέρεια συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό των Σκυριανών;
  2. Θα βοηθηθεί εμπράκτως η Σκυριανή κοινωνία και με ποιους τρόπους;
  3. Τί θα πράξει η περιφερειακή αρχή σε ανάλογες περιπτώσεις, που σίγουρα θα προκύψουν στην Περιφέρειά μας, καθότι με το περιεχόμενό του συγκεκριμένου νόμου άνοιξαν «οι ασκοί του Αιόλου»;

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της «Στερεά… Υπεροχής!»
1. Αναγνωστάκης Δημήτρης
2. Ακριώτου Θεοδώρα
3. Λάμπου Σπυρίδων
4. Μελισσάρης Ιωάννης
5. Μπερμπερής Μωυσής
6. Παρασκευάς Δρόσος
7. Σκούρας Γεώργιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου