Σάββατο 16 Μαΐου 2020

Η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΝΤΡΕΜΙΣΣΑΣ 17-5-1821


                                                                             ΑΜΦΙΣΣΑ 16.05.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 49/2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
17η Μαΐου 1821- 17 Μαΐου 2020, 199 χρόνια από την ιστορική Μάχη της Ντρέμισσας


Την Κυριακή 17 Μαΐου συμπληρώνονται 199 χρόνια από την Μάχη της Ντρέμισσας, η οποία έλαβε χώρα στις 17 Μαΐου 1821 στην Αρβανιτόραχη. Μια μάχη που έπαιξε αποφασιστικό ρόλο στην επανάσταση του 1821 και σήμανε το τέλος της εκστρατείας του Ομέρ Βρυώνη και την εγκατάλειψη του σχεδίου του για μετάβαση στην Πελοπόννησο.

Μετά τη Μάχη στο Χάνι της Γραβιάς και το έπος του Ανδρούτσου, τη Μάχη της Αλαμάνας και της Χαλκωμάτας, το έπος και την υπέρτατη θυσία του Αθανασίου Διάκου και του Ησαΐα, ο Ομέρ Βρυώνης δεν μπορούσε να προχωρήσει προς Άμφισσα και Πελοπόννησο, αν δεν εξασφάλιζε τα νώτα του. Εντόπισε τον κίνδυνο στα «Βλαχοχώρια» της Ρούμελης. Στις 17 Μαΐου 1821, επικεφαλής 3.000 Τουρκαλβανών, όρμησε προς το πλευρό της Γκιώνας. Στην Αρβανιτόραχη τον περίμεναν ο Πανουργιάς και ο Ρουμελιώτες Οπλαρχηγοί, με 700 περίπου πολεμιστές από το χωριό και τη γύρω περιοχή. Στη Μάχη που ακολούθησε, οι Τουρκαλβανοί τράπηκαν σε φυγή αφήνοντας πίσω τους 300 νεκρούς και πολλούς τραυματίες. Ο Ομέρ Βρυώνης γύρισε προς τα πίσω κι εγκατέλειψε το σχέδιό του για μετάβαση στη Πελοπόννησο. Δόθηκε η άνεση χρόνου για την κατάληψη της Τρίπολης και εδραιώθηκε η Ελληνική Επανάσταση.
Ο εορτασμός της μεγάλης μάχης της Ντρέμισσας καθιερώθηκε το 2000 με απόφαση του τότε Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλλιέων, ύστερα από προτροπή της Αδελφότητας Πανουργιωτών «Οι Άγιοι Ταξιάρχαι». Έκτοτε εορτάζεται κάθε χρόνο την τελευταία Κυριακή του Μαΐου.
Η φετινή συγκυρία δυστυχώς δεν μας επιτρέπει την απόδοση τιμής στους ήρωες που αναδείχθηκαν από την μάχη αυτή, στον Πανουργιά Πανουργιά, το Νάκο Πανουργιά, τον Γιάννη Γκούρα, τον Γιάννη Μαμούρη, τον Παπακώστα Τζαμάλα και τον Ιωάννη Ρούκη, αλλά τα διδάγματα που προκύπτουν από τη σπουδαία αυτή ιστορική πράξη και η μεγάλη τους προσφορά στην απελευθέρωση της πατρίδας μας παραμένουν αναλλοίωτα στη μνήμη όλων μας και αποτελούν παρακαταθήκη για το μέλλον.


Από το Γραφείο Δημάρχου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου