Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

ΣΤΗΝ (ιδιωτική) ΕΝΤΑΤΙΚΗ Η (δημόσια) ΥΓΕΙΑ -Δελτίον Τύπου του Υπουργείου

Κλείσθηκε η συμφωνία για 49 κρεβάτια ΜΕΘ 
σε ιδιωτικές κλινικές!

healthreport.gr  Δήμητρα Ευθυμιάδου

Επισπεύσθηκαν όπως φαίνεται οι διαδικασίες για να εξασφαλισθούνκρεβάτια εντατικής σε ιδιωτικές κλινικές μετά και την αύξηση των περιστατικών γρίπης.
Οι διαπραγματεύσεις ΕΟΠΥΥ με τις ιδιωτικές κλινικές είχαν ξεκινήσει εδώ και εβδομάδες με τις δύο πλευρές να μην μπορούν να έρθουν σε συμφωνία.

Μετά από μέρες διαπραγματεύσεων κλείσθηκε τελικά η συμφωνία μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ιδιωτικών κλινικών για κρεβάτια ΜΕΘ. Διαβάστε ΕΔΩ για τα παζάρια που προηγήθηκαν: «Άγριο παζάρι ΕΟΠΥΥ με κλινικάρχες για τα κρεβάτια εντατικής! Όλο το παρασκήνιο»

Στα 49 τα νέα κρεβάτια ΜΕΘ
Τελικώς όμως μέχρι στιγμής η συμφωνία μιλά μόνο για 49 κρεβάτια και όχι για 80 που αρχικά είχαν ζητηθεί. Άγνωστο παραμένει αν συνεχίζονται τα παζάρια με τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές που εκπροσωπούνται από άλλο Σύλλογο (ΣΕΚ) ώστε να βρεθούν άλλες 30 κλινες.

Πάντως η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) ανακοίνωσε ότι την Παρασκευή θα υπογραφεί στον ΕΟΠΥΥ Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΟΠΥΥ και των Κλινικών της ΠΕΙΚ για την διάθεση 40 κλινών ΜΕΘ στην Αττική και 9 κλινών στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό την διαχείριση του ΕΚΑΒ.
Οι δυο πλευρές κατέληξαν μόλις σήμερα στο τελικό κείμενο τουΜνημονίου Συνεργασίας το οποίο μονόγραψαν και την ερχόμενη Παρασκευή θα υπογραφεί και από τις Κλινικές που θα συμμετάσχουν, όπως επισημαίνει η ΠΕΙΚ.

Το πρόβλημα της έλλειψης κρεβατιών σε εντατικές στο ΕΣΥ είναι ιδιαιτέρως έντονο το τελευταίο διάστημα εξαιτίας και τους κύματος γρίπης. Είναι ενδεικτικό ότι το περασμένο Σαββατοκύριακο 48 συνάνθρωποι μας ήταν σε αναμονή για ένα κρεβάτι σε ΜΕΘ.

Πηγή: healthreport.gr

********************************************
Και το Δελτίον Τύπου του Υπουργού Υγείας για την συμφωνία
*******************************************

Συμφωνία Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και ΠΕΙΚ για την παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές

23/01/2020
Συμφωνία Υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια και ΠΕΙΚ για την παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές
Με στόχο την αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση των περιστατικών που χρήζουν νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συμφώνησε με την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών (ΠΕΙΚ) για την παραχώρηση 38 κλινών ΜΕΘ, και πιο συγκεκριμένα, 29 στην Αττική και 9 στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Η διάθεση των 38 κλινών ΜΕΘ έχει ήδη ξεκινήσει υπό τη διαχείριση του ΕΚΑΒ.
Η συμφωνία προβλέπει ότι κάθε κλινική θα ενημερώνει καθημερινά το ΕΚΑΒ για τη διαθεσιμότητα κλινών ΜΕΘ που θα διαθέτει, ώστε αυτές να προσφέρονται για την κάλυψη των αναγκών ασθενών του ΕΟΠΥΥ, μέσω της λίστας διαχείρισης αιτημάτων που τηρείται στο ΕΚΑΒ.
Το ΕΚΑΒ έχει την ευθύνη συντονισμού και υλοποίησης της διαδικασίας, ώστε να επιτυγχάνεται η άμεση ενημέρωσή του για τον προγραμματισμό της διακομιδής ενός περιστατικού σε ΜΕΘ συμβεβλημένης ιδιωτικής κλινικής.

Επισημαίνεται ότι οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, που διακομίζονται μέσω του ΕΚΑΒ σε κλίνες ΜΕΘ, δεν καταβάλλουν συμμετοχή στα νοσήλια και διαφορά νοσηλείας, αλλά και πως οι δαπάνες νοσηλείας για τις κλίνες ΜΕΘ αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, σύμφωνα με τα ορισθέντα στον Ενιαίο Κανονισμό Παρόχων Υγείας (ΕΚΠΥ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου