Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

ΕΝΑ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΤΟ ΓΑΛΑΞΕΙΔΙ ΔΙΕΥΡΥΝΕΙ ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΑΙ ΔΙΧΑΖΕΙ ΔΥΟ ΔΗΜΑΡ-ΧΟΥΣ - Δελτίον Τύπου ΤΑΓΚΑΛΗ (νυν) & απάντηση ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ (τέως)


                                                                                  ΑΜΦΙΣΣΑ 14.01.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Α.Δ.Τ.: 5/2020

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη η ανταλλαγή ακινήτων που θα διευρύνει το Ναυτικό- Ιστορικό Μουσείο
Μία πολύ σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι

Ένα χρόνιο αίτημα των κατοίκων του Γαλαξιδίου ικανοποιείται, καθώς το Ναυτικό και Ιστορικό Μουσείο της περιοχής αποκτά τις πλέον απαραίτητες συνθήκες ώστε να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο. Συγκεκριμένα τη Δευτέρα 13 Ιανουαρίου
2020 υπεγράφη στο συμβολαιογραφείο της κ. Β. Ζέτου στην Ερατεινή, μεταξύ του Δήμου Δελφών και της κ. Τζ. Δέδε, παρουσία του Αντιδημάρχου Δ.Ε. Γαλαξιδίου κ. Ευθυμίου Γρίβα και του Προέδρου Κοινότητας Γαλαξιδίου κ. Σπυρίδωνα Μπαρλιακού, η συμβολή των οποίων ήταν καθοριστική για την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας, η ανταλλαγή ακινήτων, με το Δήμο να αποκτά το μοναδικό γειτνιάζον ακίνητο του Μουσείου. 

Η διαδικασία ξεκίνησε το 2011, όπου και  διατυπώθηκε επίσημα η πρόθεση της κας Τζ. Δεδε να ανταλλάξει το ιδιόκτητο ακίνητό της προς όφελος της επέκτασης του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου με άλλο ακίνητο ιδιοκτησίας του Δήμου Δελφών, εντός της Κοινότητας Γαλαξιδίου. Η πρόταση του Δήμου ήταν να διαθέσει προς ανταλλαγή το ακίνητο του Κληροδοτήματος Λουΐζας Νικολοπούλου, βασιζόμενος στη θεμελιώδη αντίληψη για επωφελέστερη αξιοποίηση του ακινήτου. Τούτο, στην εν λόγω περίπτωση, μεταφράζεται στην δυνατότητα εντυπωσιακής επέκτασης του υπάρχοντος κτιρίου του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου με σημαντικούς κύριους και βοηθητικούς χώρους. Πιο συγκεκριμένα, το ακίνητο που ο Δήμος Δελφών ανταλλάσσει με εκείνο της κ. Δέδε είναι μία διώροφη οικία στην οδό Οδ. Ανδρούτσου 2 στο Γαλαξίδι, εμβαδού 52,24 τ.μ. ο όροφος και 34,00 τ.μ. βοηθητικά κτίσματα,  κτισμένη σε οικόπεδο εκτάσεως 72,76 τ.μ.

Σε συνέχεια των παραπάνω, με την υπ’ αρ. 718/2013 απόφαση το Εφετείο Αθηνών καθόρισε τον τρόπο για την πληρέστερη και επωφελέστερη ικανοποίηση της θελήσεως της διαθέτιδος, την άρση του όρου του αναπαλλοτρίωτου της οικίας και την ανταλλαγή αυτής με το οίκημα επί της οδού Στ. Νιάρχου 3, το οποίο είναι συνεχόμενο του Ναυτικού και Ιστορικού Μουσείου Γαλαξιδίου και το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του ως άνω Μουσείου.

Η υπόθεση παρέμεινε χωρίς καμία ουσιαστική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια. Η νυν Δημοτική Αρχή του Δήμου Δελφών, όμως, κρίνοντας άκρως απαραίτητη την ολοκλήρωσή της, ενήργησε άμεσα με την ανάληψη των καθηκόντων της, με αποτέλεσμα την υπογραφή της ανταλλαγής των ακινήτων μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών το πρωί της Δευτέρας. Απόρροια αυτής, μέσω των κατάλληλων παρεμβάσεων, θα είναι η επίτευξη της διεύρυνσης και του εμπλουτισμού των χώρων του Μουσείου, η καλύτερη λειτουργία του, αλλά και η ικανοποίηση της κοινής γνώμης του Γαλαξιδίου, των επισκεπτών και των φίλων του ιστορικού χώρου. 

Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του για την εξέλιξη σημείωσε πως πρόκειται για μία πολύ σημαντική ημέρα για το Γαλαξίδι, καθώς ένας από τους πλέον σπουδαίους χώρους του αποκτά ακόμα μεγαλύτερη δυναμική. «Το αίτημα για την επέκταση του Μουσείου ικανοποιείται, μέσω της διαδικασίας της ανταλλαγής ακινήτων. Ο Δήμος Δελφών κάνει πράξη την επιθυμία της τοπικής κοινωνίας και ταυτόχρονα ενισχύει τις υποδομές που αποτελούν, από τη μία πλούτο του τόπου, και από την άλλη πόλο έλξης επισκεπτών», τόνισε ο κ. Ταγκαλής, καταλήγοντας: «Η επένδυση στην ιστορία και στον πολιτισμό μας αποτελεί ασφαλή δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον. Η Δημοτική Αρχή αποδεικνύει πως έχει και την πολιτική βούληση αλλά και τον τρόπο να δίνει λύσεις σε χρονίζοντα ζητήματα».


Από το Γραφείο Δημάρχου

**************************
Η απάντηση Παναγιωτόπουλου (Ανανεωτική Δύναμη Δήμου Δελφών)
*************************

Καταντάει πλέον μονότονο (και είναι θλιβερό για τον τόπο…)

Είναι πραγματικά θλιβερό για τον τόπο να παρακολουθείς έναν δήμαρχο που δεν έχει άλλον καημό, στόχο ή όραμα για τον τόπο, παρά μόνο πώς θα μηδενίσει το έργο της προηγούμενης δημοτικής αρχής.
Ο απαράβατος κανόνας σε όλες τις ανακοινώσεις του Δήμου πλέον είναι ένα λογικό άλμα από το 2014 στο σήμερα (και οι απαξιωτικές αναφορές στην ενδιάμεση θητεία).
Περίπτωση 1η: Αντικατάσταση Δικτύου Ύδρευσης Ιτέας. Στην ανακοίνωση του Δήμου γίνεται αναφορά στην αρχική ένταξη του έργου το 2011 και μετά απευθείας στην υπογραφή σύμβασης προ ολίγων εβδομάδων. Η αλήθεια όμως είναι ότι το έργο με την νυν χρηματοδότησή του εντάχθηκε στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα ΥΜΠΕΡΑΑ από εμάς το Φεβρουάριο του 2018 και μάλιστα σε μια πολύ ανταγωνιστική πρόσκληση με πολλούς αποκλεισμούς άλλων Δήμων που ζήτησαν χρηματοδότηση. Η σύμβαση προετοιμάστηκε πλήρως από εμάς, εστάλη για προσυμβατικό έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, πέρασε επιτυχώς τον προσυμβατικό έλεγχο και ο νυν δήμαρχος απλά έθεσε την υπογραφή του σ’ αυτήν (με αρκετή μάλιστα καθυστέρηση).
Περίπτωση 2η: Ανταλλαγή ακινήτων για την απόκτηση κτιρίου δίπλα στο Ναυτικό Μουσείο Γαλαξιδίου. Όλο το συμβόλαιο είχε πλήρως προετοιμαστεί από εμάς μέχρι και την τελευταία του λεπτομέρεια. Απλά για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα οι αντισυμβαλλόμενοί μας (οικογένεια Δέδε) βρίσκονταν σε αδυναμία έκδοσης κάποιων απαραίτητων προσαρτώμενων στα συμβόλαια πιστοποιητικών (φορολογικές ενημερότητες κ.λπ.). Ο κ. δήμαρχος στην ανακοίνωσή του το παρουσιάζει ωσάν να μην είχε γίνει τίποτε ανάμεσα στο 2013 και σήμερα. Ουδέν ψευδέστερο.
Εν πάση περιπτώσει, στις δύο αυτές περιπτώσεις ας διευκρινίσει με στοιχεία η δημοτική αρχή τι συγκεκριμένα έκανε για τις συμβάσεις αυτές (ποια ειδικότερη ενέργεια πέραν του να βάλει την υπογραφή του ο κ. Ταγκαλής), αφού τόσο πολύ τις πανηγυρίζει ως δικά της έργα.
------------------------------------------------
Άμφισσα, 14 Ιανουαρίου 2020
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της
«ΑΝΑΝΕΩΤΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ»

Παναγιωτόπουλος Θανάσης
Αγγελόπουλος Άρης
Αναγνωστάκου Σοφία
Αναγνωστόπουλος Λουκάς
Ανδρεοπούλου Μαίρη
Κυριακίδης Αλέξανδρος
Κώνστα Κρυσταλλία
Μίχος Νεκτάριος
Ραβάνης Δημήτρης
Τσονάκας Θανάσης

2 σχόλια:

  1. Έχετε δυσκολία να κατανοήσετε ότι το παιχνίδι παίζεται με διαφάνεια εσείς είχατε μάθει να τα παίρνετε μόνοι σας τις αναθέσεις.καληνυχτα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κ.Παναγιωτοπουλε ειναι θλιβερο που δεν ανεχεστε να τελειωνει εργα ο κ. Ταγκαλης, που ειχαν βαλτωσει απο το 2014, σε χρονο ταχιστο. Αν ηθελαν τα εργα μονο υπογραφες, γιατι δεν τις βαζατε??

    ΑπάντησηΔιαγραφή