Τρίτη 26 Ιουνίου 2018

ΜΙΑ (κατά προσέγγιση!...) ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ (εξαιρούνται τα πολιτιστικά...) - Δελτίον Τύπου

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ                      ΑΜΦΙΣΣΑ, 26.6.2018
Α.Δ.Τ.: 37/2018
             Θέμα: «Περί οικονομικών και έργων του Δήμου»

Επειδή πολλά λέγονται και γράφονται (κάποιες φορές μάλιστα από δήθεν «υπεύθυνα χείλη») περί του έργου της Δημοτικής Αρχής, ας ενημερώσουμε σήμερα τους δημότες μας για τα βασικά δεδομένα υπό τα οποία κληθήκαμε να εργαστούμε από το Σεπτέμβριο του 2014 και μέχρι σήμερα. Εστιάζουμε εδώ στα μικρομεσαία έργα και στη βασική λειτουργία του Δήμου, καθώς, ως γνωστόν, τα μεγαλύτερα έργα απαιτούν χρηματοδοτούμενα προγράμματα, για τα οποία θα μιλήσουμε σε άλλο ενημερωτικό δελτίο, διότι έχουμε πετύχει πάρα πολλά στον τομέα αυτόν.
Ας μιλήσουμε με αριθμούς κατά προσέγγιση:
 • Ο Δήμος Δελφών μέχρι το 2010 (δηλαδή οι τότε 8 Δήμοι που σήμερα έχουν συνενωθεί σε έναν) έπαιρνε για την εκτέλεση μικρών και μεσαίων έργων από τον περίφημο θεσμοθετημένο πόρο Σ.Α.Τ.Α. (Συλλογική Απόφαση Τοπικής Αυτοδιοίκησης) πολύ αξιόλογα χρήματα. Λόγου χάρη το 2010 το ποσό αυτό ανήλθε περίπου στα τριάμισι (3,5) εκατομμύρια ευρώ.
 • Ακόμη όμως και στην πρώτη τριετία του Καλλικράτη (2011 – 2013) και φυσικά όντας ήδη μέσα στο «Μνημόνιο», ο Δήμος Δελφών έλαβε από την εθνική κατανομή αξιόλογα ποσά από τον πόρο για έργα, την ανωτέρω Σ.Α.Τ.Α., δηλαδή συνολικά περίπου 4,2 εκατομμύρια ευρώ (σαφώς βέβαια λιγότερα μεσοσταθμικά ανά έτος από αυτά που έμπαιναν στο Ταμείο μέχρι το 2010).
 • Τα πράγματα όμως στη συνέχεια εξελίχτηκαν δραματικά. Την πρώτη τριετία της δικής μας δημοτικής αρχής (2015 - 2017), κατανεμήθηκαν στο Δήμο μας από τη Σ.Α.Τ.Α. συνολικά περίπου 1,9 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή λιγότερα και από τα μισά χρήματα της αντίστοιχης τριετίας της προηγούμενης θητείας.
 • Η σύγκριση γίνεται ακόμη πιο εξοργιστική αν ξαναθυμηθούμε το 2010. Η χώρα είναι ήδη ουσιαστικά το έτος αυτό υπό καθεστώς χρεωκοπίας και όμως λαμβάνουμε στην περιοχή μας για μικρά και μεσαία έργα περίπου 3.500.000 ευρώ. Σήμερα εν έτει 2018 λαμβάνουμε περίπου 600.000 ευρώ ετησίως (είμαστε περίπου στο 1/5). Μοιάζει σαν έναν νοικοκυριό που το 2010 είχε μηνιαίο εισόδημα 1.000 ευρώ και σήμερα ζει με μηνιαίο εισόδημα 200 ευρώ!!!
 • Μ’ αυτά τα χρήματα ο Δήμος Δελφών (η παρούσα δημοτική αρχή) έχει κληθεί να στηρίζει τη λειτουργία του Δήμου μας. Να φτιάχνει δρόμους και λακκούβες, να φτιάχνει τοιχία και να συντηρεί δημοτικά κτίρια, να αποκαθιστά βλάβες, να συντηρεί το αστικό πράσινο, να παρέχει οδοφωτισμό, να πραγματοποιεί συντηρήσεις και βελτιώσεις στην ύδρευση και αποχέτευση, να στηρίζει την κτιριακή και υλικοτεχνική υποδομή στα σχολεία και στους παιδικούς σταθμούς, να συντηρεί και να αναβαθμίζει αθλητικούς χώρους, να βελτιώνει τις παραλίες, να προμηθεύεται απαραίτητα είδη για τη λειτουργία του, να κάνει μικρά έργα κ.λπ., καθώς και να πληρώνει πολλές και μεγάλες εκκρεμότητες του παρελθόντος (για τις οποίες θα αναφερθούμε αναλυτικά σε νεώτερη ενημέρωσή μας).
Αγαπητοί συμπολίτες, αυτά είναι δυστυχώς τα δεδομένα με τα οποία ζούμε και καλό είναι να τα έχει υπ’ όψιν του κάθε συμπολίτης μας, ιδίως μάλιστα όσοι πιστεύουν ότι θα μπορούσαμε να πετύχουμε περισσότερα από αυτά που ήδη πράττουμε στην καθημερινότητα και στα μικρομεσαία έργα.
Σε κάθε περίπτωση, η σύγκριση της γενικής εικόνας του Δήμου μας σχετικά με πάρα πολλούς άλλους Δήμους της χώρας (και μάλιστα όταν αυτοί δεν είχαν την τραγική οικονομική κατάσταση που εμείς κληθήκαμε να διαχειριστούμε, για την οποία επίσης θα επανέλθουμε σε άλλη ενημέρωσή μας…), είναι σαφώς θετική.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν είναι δικός μας, αλλά διαπίστωση των πολλών επισκεπτών του τόπου μας, οι οποίοι σχεδόν πάντα επισημαίνουν την καλή εικόνα που παρουσιάζει ο Δήμος Δελφών στους περισσότερους τομείς.

2 σχόλια:

 1. Όλοι οι ανίκανοι όλες τις περιόδους τα ίδια λένε. "Δεν ειχαμε λεφτά τα κακόμοιρα για τον λογο αυτό δεν μπορέσαμε να κάνουμε τίποτα".Όμως για πες μας Δήμαρχε πόσα λεφτά βρήκε στα ταμείο του Δήμου Δελφών η ΕΥΔΑΠ όταν σας έκανε κατάσχεση των λογαριασμών; Ποσα λεφτά έχουν μπει στα ταμεία του Δήμου απο τις ανεμογεννήτριες της Δεσφινας, του Γαλαξιδίου και το υδροηλεκτρικό της Άμφισσας και τι εργα έχετε κάνει με αυτά; Πόσα έργα που ήταν ενταγμένα απο τους προηγούμενους χάσατε; Από το LEADER, την χρηματοδότηση για την αποχέτευση της Κιρρας και τον Βιολογικό της Ιτεας; Το έργο της Δεσφινας που ήταν απο Εθνικούς πορους δεν το χασατε οπως ισχυριζεστε γιατί ηταν απατη το πρόγραμμα της κυβερνησης Σαμαρά αλλά γιατί δεν ασχοληθήκατε και επειδή το προγραμμα ηταν απο Εθνικούς πορους τα χρήματα τα απορρόφησαν άλλα εντσγμενα έργα που οι Δήμαρχοι τους ασχολήθηκαν. Εδω και 4 ολόκληρα χρόνια πέρα από μεγαλοστομίες και δονκινχοτισμους η περιοχή μας δεν ειδε το παραμικρό από Σας.Συνεχίστε λοιπον το παραμύθι σας της αποτυχίας σας. Δεν κανουμε έργα γιατί...δεν μας δινουν λεφτά. Καλό ξημέρωμα κύριε Δημαρχε...και όνειρα γλυκά.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. μία παρατεταμενη αποτυχία σε όλα

  ΑπάντησηΔιαγραφή