Σάββατο 15 Ιουλίου 2017

ΟΙ "ΠΟΛΙΤΕΣ" (ερωτούν) Ο ΔΗΜΟΣ (απέχει) ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ (αδημονούν) ΚΑΙ Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ (αναμένεται)


                  Άμφισσα 14-7-2017
Ενημέρωση-Ερώτηση
Στο Δ.Σ. του Δήμου Δελφών                            
Της Δημοτικής Κίνησης
ΠΟΛΙΤΕΣ στο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ”
                                                    
  Προς τον 
  Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών
  Κο Χαράλαμπο Παναγιωτόπουλο

                    Ενημέρωση - Ερώτηση:  
      Κε Πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δελφών
      Ενημερώνουμε εσάς και το Δημοτικό Συμβούλιο πως από την Τρίτη 4/7/2017 στο 3μελές Πλημμελειοδικείο της Άμφισσας ξεκίνησε η πολύκροτη Δίκη για την Φωτιά που μπήκε στον Ελαιώνα της Άμφισσας στις 5/8/2013. Η φωτιά τότε εκδηλώθηκε στις 8:30 περίπου το πρωί σε σημείο του Ελαιώνα κοντά στο Σερνικάκι, όπου πραγματοποιούσε εργασίες συνεργείο της εταιρείας «ΕΛΤΕΡ ΑΤΕ» η οποία κατασκεύαζε το δίκτυο άρδευσης του ελαιώνα. Αποτέλεσμα ήταν να καούν περίπου 60.000 ελαιόδεντρα σε μια έκταση 5.000 στρεμμάτων τα οποία ανήκαν σε περισσότερους από 900 ιδιοκτήτες, στην πλειονότητά τους δημότες του Δήμου Δελφών.
       Αναφέρουμε πως η φωτιά εκδηλώθηκε στο κεντρικό σημείο του Ελαιώνα της Άμφισσας ο οποίος στο σύνολό του έχει χαρακτηριστεί Φυσικό Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής κληρονομιάς και προστατεύεται από την UNESKO. Φυσικά η αξία του αυτή πολλαπλασιάζεται από την στιγμή που βρίσκεται και εντός της ζώνης προστασίας του Δελφικού Τοπίου.
       Τότε η πολιτική ηγεσία του τόπου και η Δημοτική αρχή μαζί με όλες τις δημοτικές παρατάξεις της αντιπολίτευσης του Δήμου, δήλωναν πως η έρευνα θα φτάσει ως το τέλος και θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Αυτά μάλιστα έλαβαν χώρα δημόσια σε τακτική συνεδρίαση του Δήμου Δελφών, αποκλειστικά για το θέμα αυτό. Διαγκωνίζονταν μάλιστα ποιος από όλους ήταν εκείνος που με τον καλύτερο τρόπο συμπαραστέκεται στα συμφέροντα των αγροτών αλλά και των ιδιοκτητών των ελαιόδεντρων που κατακάηκαν, δηλώνοντας πως συμπάσχουν μαζί τους.
      Στην συνέχεια, όπως πολλά άλλα θέματα που αφορούν κοινές υποθέσεις των δημοτών του Δήμου, η συγκεκριμένη υπόθεση άρχισε να συγκαλύπτεται, οι ευθύνες να μετατοπίζονται, για να εστιάσουν στο τέλος σε έναν Αλβανό εργάτη. Ξεχνώντας ποιος είναι ο κύριος του Έργου, ποιος είναι ο Ανάδοχος, ποιος ο Επιβλέπων, τι ευθύνες απορρέουν για τον καθένα και φυσικά με ποιο τρόπο λειτούργησε η Κρατική μηχανή από την στιγμή που εκδηλώθηκε η φωτιά και μετά.
     Έπειτα από την εξέλιξη αυτή η παράταξή μας προσέφυγε στις 13/11/2013 στον Άρειο Πάγο μαζί με τον βουλευτή Γιάννη Σταθά της Βοιωτίας. Αποτέλεσμα της Μηνυτήριας Αναφοράς ήταν να αναζητηθούν νέα στοιχεία για να φωτίσουν την υπόθεση και αυτή να έρθει στο ακροατήριο.
     Μετά από αναβολές η υπόθεση ξεκίνησε να δικάζεται στις 4/7/2017 όπου και διακόπηκε για να συνεχισθεί την Δευτέρα 10/7/2017 έως και σήμερα 14/7/2017. Σήμερα πάλι σταμάτησε, για να συνεχίσει η ακροαματική διαδικασία στις 24/7/2017.         
     Τις μέρες αυτές παρακολουθήσαμε την δίκη, διαπιστώνοντας πως η Δημοτική Αρχή και οι Δημοτικές παρατάξεις ήταν απούσες πλην της παράταξης της δικής μας. Μακριά από τις προσπάθειες που έκαναν αρκετοί ιδιοκτήτες και αγρότες που έπαθαν ζημιά, και θέλησαν να υπερασπίσουν ίσως, μόνο μια ηθική ικανοποίηση. Γιατί οι υποσχέσεις που έλαβαν κατά καιρούς για κάποιες αποζημιώσεις και οι ελπίδες τους γι’ αυτές έχουν εξανεμιστεί.
     Ερωτάμε: Τι θέση παίρνει σήμερα η Δημοτική Αρχή για όσα συνέβησαν τότε και με ποιο τρόπο πιστεύει πως πρέπει να συντρέξει, πρώτα τους ιδιοκτήτες που έπαθαν την ζημιά αυτή και δεύτερον να υπερασπίσει το κοινό αίσθημα της τοπικής κοινωνίας περί απόδοσης δικαιοσύνης;
Πως θα εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για το Μνημείο αυτό, όταν απέχει και δεν παίρνει δημόσια θέση για το θέμα της καταστροφής μεγάλου αριθμού ελαιόδεντρων, που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν και πως φαντάζεται ότι θα πείσει για την ανάγκη προστασίας του Ελαιώνα σε δημόσια φόρουμ, αλλά κυρίως τις νέες γενιές του τόπου μας;      
Οι αναφέροντες - ερωτώντες
Παναγιώτης Μέγκος
Παναγιώτα Κασούτσα
Νίκος Σταντζούρης
Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμου Δελφών

1 σχόλιο:

  1. Επιτέλους κάποιος φορέας που δεν είναι ούτε Γεωργικός συνεταιρισμός,ούτε πολιτικός, ούτε ΜΜΕ, ούτε περιβαλλοντικός, ούτε πολιτιστικός, ενημερώνει και ζητά ενημέρωση από τους αρμοδίους, για ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα έπρεπε να μας απασχολούν. Εάν δεν διερευνηθούν πλήρως τα αίτια της καταστροφής,αν δεν αλλάξουν οι δομές και οι διαδικασίες που τα προκάλεσαν και εάν τέλος δεν υπάρξει τιμωρία των ενόχων (γιατί έγκλημα συντελέστηκε)και αποκατάσταση του Τοπίου και της παραγωγικής του δυναμικότητας, ας περιμένουμε ένα ακόμα πιο δυσοίωνο μέλλον για μας, τα παιδιά μας και την πολύπαθη χώρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή