Τρίτη 15 Αυγούστου 2017

"ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ 2017" : ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΘΕΟΔΩΡΟ ΑΓΑΠΗΤΟ (Σαμούρη)


Δεκαετίες πίσω...

   Σαμούρης (κλαρίνο), Μπετόβεν (βιολί), Βίγκζας (σαντούρι) και Καλλι- τέχνης (ακορντεόν ή κιθάρα).
Η απαραίτητη τετράδα σε πανηγύρεις, χορούς, εκδηλώσεις και γλέντια στην ευρύτερη περιοχή της Ιτέας, από την 10ετία του ‘50, έως και τις αρχές της 10ετίας του ‘80. 
 Άλλες εποχές, άλλοι άνθρωποι, άλλα ήθη. Με την ταβέρνα του “Μούκα” να έχει τον πρώτον λόγο, όταν αυτή η αλησμόνητη τετράδα, ανέβαζε ανθρώπους από την “πίστα”, επάνω στα τραπέζια!..
 Σε εκείνον τον χώρο ακούστηκε για πρώτη φορά ο Σαμούρης (Θεόδωρος Αγαπητός), να τραγουδά προς χάριν του εν ευθυμία τελούντος (και προθύμου να “ασημώσει”) χορευτή, την επιτυχία του η οποία μεταξύ άλλων έλεγε : 
αν έχεις χωράφια, αμπέλια κι ελιές, 
πούλατα μικρό μου και κάντα δραχμές!...”

Σε αυτόν τον αυτοδίδακτο “βιρτουόζο” κλαρινίστα καλλιτέχνη και δημιουργό της δημοτικής μας μουσικής, ο οποίος ναι μεν έζησε στην Ιτέα αλλά είχε καταγωγή και δεσμούς με την Αγία Ευθυμία, στον Θεόδωρο Αγαπητό, ο Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών θα αφιερώσει μια από τις δράσεις του στα πλαίσια των “Σκαριμπείων 2017”.
Το γεγονός αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

αναγκαία διόρθωση : Ο Βίγκζας έπαιζε βιλί και σπανίως συνυπήρχε μαζί με τον Μπετόβεν (Παπαϊωάννου) στο ίδιο σχήμα.  Σαντούρι έπαιζε ο Βέτας.


*******************************************

Αγία Ευθυμία, Τετάρτη 16 Αυγούστου: 
Αφιέρωμα στον Θεόδωρο Αγαπητό (Σαμούρης)

Την Τετάρτη 16 Αυγούστου τα ΣΚΑΡΙΜΠΕΙΑ μεταφέρονται και πάλι στο φιλόξενο χώρο του Αγίου Ευθυμίου.
Έτσι, αφού προηγηθεί Εσπερινός στον Ιερό Ναό του Αγίου Ευθυμίου, θα ακολουθήσει, στον προαύλιο χώρο του Ναού, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ  ΕΙΣΟΔΟ, αφιέρωμα σε έναν σπουδαίο καλλιτέχνη, στον αείμνηστο Αγιαθυμιώτη κλαρινίστα Θόδωρο Αγαπητό (Σαμούρης).
Από τον ερευνητή και μουσικό Ανδρέα Νιάρχο και τους συνεργάτες του θα παρουσιαστούν στοιχεία από την ζωή του Σαμούρη και θα ακουστούν τα σημαντικότερα τραγούδια του.
Συμμετέχει ο Σταμάτης Γεωργ. Λαλλάς.


Παρακαλείσθε όπως τιμήσετε με την παρουσία σας την εκδήλωση.

Οι διοργανωτές
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας/Περιφερειακή Ενότητα Φωκίδας - Δήμος Δελφών
Τοπική Κοινότητα Αγίας Ευθυμίας - Σύλλογος Αγιοευθυμιωτών




1 σχόλιο:

  1. Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΓΑΠΗΤΟΣ ΔΕΝ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΤΗΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΤΟ 1950 ΑΛΛΑ ΤΟ 1930 ΕΠΕΙΔΗ ΕΖΗΣΑΙ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΛΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΟΥ ΑΡΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΒΡΑΒΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΡΕΙ ΣΑΝ ΜΟΥΣΙΚΣΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΑΝ ΔΕΝ ΤΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΣΑΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΩ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΚΑΩΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΠΙΤΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΦΙΛΙΚΟΤΑ Ν ΚΟΛΛΙΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή