Πέμπτη, 10 Αυγούστου 2017

ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΦΟΙΝΙΚΩΝ

     
        ΙΤΕΑ 10/8/2017
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΟΡΕΙΑ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ & ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΤ ΕΝΤΟΜΟΥ RΗYNCHOPHORUS FERRUGINEUS (Κόκκινο Σκαθάρι)


Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Αλιείας & Κτηνοτροφίας στα πλαίσια της εφαρμογής του Σχέδιου Δράσης και της λήψης μέτρων για την πρόληψη και περιορισμό της εξάπλωσης του εντόμου Rhynchophorus ferrugineus, και για το έτος 2017 , έχει λάβει μία συγκεκριμένη στρατηγική απόφαση, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα σε ένα περιβάλλον μειωμένων οικονομικών πόρων.
Οι σχετικές εργασίες εστιάζουν στην προσπάθεια προστασίας και διάσωσης των φοινίκων ευθύνης του Δήμου Δελφών .
Σε αυτούς τους συγκεκριμένους φοίνικες τηρείται ένα αυστηρό και συνεπές πρόγραμμα φυτοπροστασίας με κάθε πρόνοια προστασίας του περιβάλλοντος και των πολιτών .
Η αποτίμηση της εφαρμογής του προγράμματος που εφαρμόστηκε από το τμήμα μας (η οποία ξεκίνησε του 2016 και συνεχίζεται ), είναι ενθαρρυντική.
Οι πληθυσμοί που εντοπίζονται είναι ελάχιστοι.
Αναλυτικά, έως σήμερα 09/08/2017, ολοκληρώθηκαν τα ακόλουθα:
ΔΕ Ιτέας
Πραγματοποιήθηκαν δύο δενδροχειρουργικές επεμβάσεις
Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

ΔΕ Άμφισσας
Aπομακρύνθηκαν (σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την κείμενη νομοθεσία περί φυτοπροστασίας) δύο (2) δένδρα τα οποία είχαν προσβληθεί από το κόκκινο σκαθάρι έμπροσθεν του Ιερού ναού Ευαγγελιστρίας .
Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

ΔΕ Γαλαξειδίου
Απομακρύνθηκε ένας (1) προσβεβλημένος φοίνικας στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού Αγ. Νικολάου.
Πραγματοποιήθηκαν πέντε (5) δενδροχειρουργεία. Οι δενδροχειρουργικές επεμβάσεις σε φοίνικες στην Πλατεία Μανουσάκια και στην περιοχή «Χειρόλακας» είναι απόλυτα πετυχημένες αφού τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή σ’ όλους μας.
Ολοκληρώθηκαν τέσσερεις (4) ψεκασμοί.

Τέλος, υπενθυμίζεται για άλλη μια φορά σε όλους τους συμπολίτες μας, που διατηρούν φοίνικες και ιδιαίτερα κανάριους, ότι από τη στιγμή που διαπιστώνουν έναρξη προσβολής (ασυμμετρία, πτώση φύλλων κλπ) στο φοίνικά τους, πρέπει να αποφασίζουν εάν θα τον προστατέψουν ή θα τον καταστρέψουν. Σε κάθε περίπτωση πάντως, πρέπει να καταστραφούν τα έντομα που έχει μέσα. Κάθε προσβεβλημένος/νεκρός φοίνικας του οποίου δεν σκοτώνονται τα σκαθάρια εντός του, παράγει περίπου 400 ενήλικα και άρα αποτελεί κίνδυνο – θάνατο για τους υπόλοιπους.
Το σχέδιο δράσης του Δήμου συνεχίζεται.


Η Αντιδήμαρχος Δελφών
Αγροτικής Ανάπτυξης , Αλιείας & Κτηνοτροφίας

Τριανταφυλλιά Πιλάλα – Τσακίρη


2 σχόλια:

 1. Ενταξει,μετα απο δυο χρονια απραξιας το θυμηθηκαν κι αυτο. Υπομονη κανουμε κυριες κ κυριοι,ερχοντε οι εκλογες κ θα καταλαβετε. Ο καθε κατεργαρης στο παγκο του!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Μπορείτε να μας πείτε ,τελικά ,γιατί κόψατε "στεγνά" τους φοίνικες στην Ανατολική Είσοδο της Μητρόπολης της Άμφισσας;;
  Αυτά που γράφετε ή ότι δεν ταυτίζονταν με την "αισθητική" της Μητρόπολης ή όπως μας δήλωσε ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου ότι : "δημιουργούν προβλήματα οι ρίζες τους";;!!
  "Πήρατε μυρωδιά" κ. Αντιδήμαρχε (αρμοδίως ή αναρμοδίως) ότι κόψατε "απ΄τη ρίζα" 40 περίπου Ακακίες Κωνσταντινουπόλεως (που ήταν φυτεμένες από την εποχή του Δημάρχου Κορδώνη) και αφού γεμίσατε τα κενά τους με μαρμάρινες - πανάκριβες ψηφίδες (αλήθεια τι έγιναν αυτές;;) "ταπώσατε" τα κενά με τσιμεντένιες πλάκες;;!!
  Σκαθάρι τις προσέβαλε και αυτές ή κάποιος δημοτικός "μπούφος" είχε πρόβλημα με τις φυλλωσιές του;;
  Γι' αυτή την καταστροφή θα απολογηθεί κανείς σας;;
  Οι άλλες συναρμόδιες αρχές "δεν την είδαν";;
  Θα διωχθεί κανείς;;
  Μαζευτείτε όλοι οι "μπούφοι" ,όσο είναι καιρός.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή