Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

ΑΥΤΟ ΑΚΡΙΒΩΣ!... (επιεικώς και με "τακτ")


Ανοικτή Επιστολή
Της Γεωργίας Καπαρέλη – Καπούρου
Τοπικής Συμβούλου Κίρρας

12/8/2017
ΠΡΟΣ
τον Δήμαρχο Δελφών
Κ. Αθανάσιο Παναγιωτόπουλο

Με αφορμή μια εκδήλωση…

Κύριε Δήμαρχε,
  Έχοντας όλη την καλή διάθεση να λάβω υπ όψη ότι οι καιροί είναι ου μενετοί,  καταθέτω την έντιμη πρόθεσή μου προκειμένου να αντιληφθώ τον τρόπο που ένας αυτοδιοικητικός ταγός οφείλει και δύναται να αντιμετωπίζει τους δημότες του.
Μπορεί οι ιδέες μου να είναι παρωχημένες ή να μην προκύπτει από την αντίληψή μου η ορθή εικόνα των πραγμάτων.  Για τον λόγο αυτό θα επιθυμούσα πολύ να με διαφωτίσετε για την στάση σας απέναντι στην πόλη της Ιτέας και των περιοχών της.
 Προσωπικά κ. Δήμαρχε, θέλω να πιστεύω ότι έχετε τις καλύτερες των προθέσεων αλλά, σημασία έχουν τα γεγονότα.
Και τα γεγονότα δείχνουν ότι τα κονδύλια που διαθέτετε στην Ιτέα (Κίρρα – Τριταία) για πολιτιστικές εκδηλώσεις, στην μεγαλύτερη και πιο ενεργή πόλη του Δήμου Δελφών, είναι τα μικρότερα και δυσανάλογα της προσοχή σας προς άλλες περιοχές. Κι αυτό σ΄ ένα ευρύτερο πεδίο που δείχνει μια στάση κάπως «νωχελική» απέναντι στην αντιμετώπιση των πολλών και χρονιζόντων προβλημάτων της πόλης. Μιας Πόλης που δίνει στον Δήμο Δελφών: πρωταγωνιστική κρουαζιέρα, τουριστικό Λιμένα, μεταλλευτική βιομηχανία, διεθνή διασύνδεση, τουριστικό προϊόν, μεγάλο αναγνωρισμένο θαλάσσιο μέτωπο, την μεγαλύτερη οικιστική πυκνότητα, διεθνείς διοργανώσεις και πολλά άλλα.  Καθώς και την υψηλότερη οικονομική συνεισφορά στην συνένωση του Καλλικράτη.
 Υπάρχει κάποια άλλη Δημοτική Ενότητα (δεν αναφέρομαι στους παγκόσμιους Δελφούς, των οποίων άλλωστε αποτελεί διεθνή πύλη εισόδου μέσω του Λιμανιού) που να καθορίζει, να προσφέρει και να τροφοδοτεί με κάτι ανάλογο τον Δήμο Δελφών μέσα στα εδαφικά του όρια; Αυτό εσείς, κύριε Δήμαρχε, το έχετε αντιληφθεί;  Το έχετε έμπρακτα εκτιμήσει;
 Έχετε ασχοληθεί με τις υποδομές της περιοχής, τις ελλείψεις, τις ανάγκες, την διαβίωση των κατοίκων, την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων, την ανάπτυξή της ή στοχεύετε μόνο στις παροχές της;
 Σε ό,τι με αφορά, όντας Αμφισσιώτισσα κατά το ήμισυ(από την Μητέρα μου) μα και σύζυγος Αμφισσέα, αισθάνομαι  την ίδια αγωνία και έχω το ίδιο όραμα  για τον τόπο μου ενιαία. Κυρίως σε ό,τι αφορά την Άμφισσα και την Ιτέα.
 Ίσως δεν βλέπουν όλοι με τον ίδιο τρόπο την συνύπαρξη των δύο πόλεων. Ίσως υπάρχει αυτή η «κόντρα», η άμιλλα των δύο περιοχών… υπάρχουν οι θερμοκέφαλοι και από τις δύο πλευρές.
  Θεσμικά, ωστόσο, εσείς ως Δήμαρχος, έχετε το καθήκον να είστε ο συναινετικός, ο συνδετικός κρίκος, ο εφησυχαστικός καταλύτης μεταξύ των δύο πλευρών, επειδή δεν είστε απλά ένας Αμφισσιώτης!  Είστε επίσης και ο Δήμαρχος Δελφών, συνεπώς και Δήμαρχος της Ιτέας. Και κανείς δεν είναι σε θέση παρά μόνον εσείς να αποδείξει με ακρίβεια τις προθέσεις σας  απέναντι στην Ιτέα. Εκτός ίσως από τις πράξεις σας.
Και οι πράξεις, μας λένε ότι ο Δήμαρχος Δελφών,  διαθέτοντας ελάχιστα χρήματα για τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις της Ιτέας, αντί να ευχαριστεί τους Συλλόγους που κάνουν αυτό που ο ίδιος δεν μπορεί να κάνει, ξαφνικά ανακάλυψε την παράτυπη διαδικασία της αφισοκόλλησης  με αφορμή  την συναυλία του Αστέρα Ιτέας με τον καλλιτέχνη Μιχάλη Χαντζηγιάννη.  Και δόθηκε εντολή να κατέβουν οι αφίσες που είχαν αναρτηθεί στην Άμφισσα, πυροδοτώντας πολεμική ατμόσφαιρα με -τωρινή -αφορμή  την εκδήλωση της ομάδας.  Λέω τωρινή, γιατί τον χειμώνα ζήσαμε περιστατικά κοινωνικής ποδοσφαιροποίησης,  όπου Συνεργάτης σας και παράγοντας του Φωκικού συμμετείχε σε καταγγελίες κατά της ομάδας της Ιτέας και πυροδοτήθηκαν συγκρούσεις  ολκής… Και ποια μέτρα πήρατε εσείς για όλο αυτό; Δεν έγιναν αντιληπτά, πάντως!  
Με τέτοια δεδομένα, λοιπόν,  θα περίμενε κανείς από τον Δήμαρχό μας να είναι ο πυροσβεστικός καταλύτης και όχι να υποδαυλιστεί και να πυροδοτηθεί το κλίμα μεταξύ των δύο πόλεων με σχίσιμο αφισών, καταστροφή πανό και πολεμοχαρείς αναζωπυρώσεις ένθεν κακείθεν.  Δεν γνωρίζατε τι αποτέλεσμα θα είχε η εντολή σας;
Εάν αυτά τα έπραττε ένας οποιοσδήποτε πολίτης, μικρή σημασία θα είχαν. Αλλά, ο Δήμαρχος;! Ο Πρώτος Πολίτης που ορκίστηκε πίστη και αφοσίωση στους Δημότες του; Εκτός εάν ορκιστήκατε για μερικούς από αυτούς!
Στην περίπτωση που είμαι κατάφωρα άδικη, θα μπορούσατε πολύ εύκολα να περιγράψετε τις ενέργειες με τις οποίες υποστηρίξατε την εκδήλωση που ήταν σημαντική για την πόλη και τους επαγγελματίες της. Φροντίσατε να περιποιηθεί ο χώρος; Να καθαριστεί; Να οργανωθεί; Να ασφαλισθεί; Να διευκολύνετε τον Σύλλογο; Να προωθήσετε την εκδήλωση; Να την διαφημίσετε με τον τρόπο σας; Να συνεργαστείτε με το φιλοξενόν Λιμενικό Ταμείο για τις συνθήκες, ως ο επικεφαλής του Δήμου;…
 Κύριε Δήμαρχε,
Επιθυμώ διακαώς ως επίσης αυτοδιοικητική και αιρετός συντελεστής να έχω επικεφαλής στην Δημοτική Αρχή του τόπου μου ένα Δήμαρχο που αφ ενός να με εμπνέει, αφ ετέρου να εμπιστεύομαι τις προθέσεις του. Κάποιον που να εκτιμά τους εκλογείς του και να ισονομεύει απέναντί τους. Κάποιον που να αναγνωρίζει την αξία του τόπου και των κατοίκων του και να συμπεριφέρεται αναλόγως της θέσης του.
 Και όχι κάποιον που διαρκώς δίνει αφορμές και ενδείξεις ότι είναι «αναποφάσιστος» ακόμη και για την νόμιμη έδρα του Λιμενικού Ταμείου που ο ίδιος! διεκδικεί...
 Η εκδήλωση της ομάδας της Ιτέας στην Μαρίνα της πόλης, έδωσε ζωή και μια μικρή πνοή στον τόπο και τους συμπολίτες μας που δοκιμάζονται.
  Κάποιοι άνθρωποι θεώρησαν ότι ήταν καθήκον τους να το κάνουν αυτό.
 Προσωπικά, κύριε Δήμαρχε, θα ήθελα να σας δω ανάμεσά τους…
Μπορώ;
Με εκτίμηση
Γεωργία Καπαρέλη - Καπούρου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου