Πέμπτη 3 Αυγούστου 2017

"ΠΟΛΙΤΕΣ" : ΠΕΡΙ ΤΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
«ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ»

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Δήμου μας στις 30-6-2017, η παράταξή μας την οποία εκπροσωπεί η δημοτική σύμβουλος Γιώτα Κασούτσα, κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου.
Στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου μας κατά την συνεδρίαση της 31-07-2017, το θέμα ήρθε στην ημερήσια διάταξη και ομόφωνα έγινε αποδεκτό ότι οι ενέργειες του Δήμου Δελφών θα είναι οι ακόλουθες για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου:
  1. Η ενεργή συμμετοχή του Δήμου Δελφών στον Σύνδεσμο Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου (Σ.Π.Ο.Α.Κ.) «Ο ΑΡΙΩΝ», ως τακτικό μέλος.
  2. Αίτημα του Δήμου Δελφών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος να ενταχθεί ο Κορινθιακός Κόλπος στο σύνολο του στο δίκτυο των θαλασσών Natura.
  1. Αίτημα προς την ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας να ενισχύσει το αίτημα ενεργοποιώντας όλες τις Περιφερειακές Ενότητες που βρέχονται από τον Κορινθιακό Κόλπο και μεταφορά όλων των αιτημάτων μέσω ΚΕΔΕ στο Υπουργείο Περιβάλλοντος.
  2. Ενίσχυση του αιτήματος του Δήμου Δελφών μέσα από το Δίκτυο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Παράκτιων Ζωνών & Νήσων Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, PARACTION.
Πλέον των παραπάνω έγιναν από μέρους μας και οι ακόλουθες παρατηρήσεις, σχολιασμοί και προτάσεις:
Επειδή η υπόθεση της ανακήρυξης του Κορινθιακού Κόλπου σε προστατευόμενη περιοχή, βρίσκεται στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του από ομάδα επιστημονικών συμβούλων του Υπουργείου και άμεσα θα υπογραφεί η σχετική ΚΥΑ, είναι ευκαιρία να δούμε το θέμα αναλυτικά και ουσιαστικά και να μην εξαντληθούμε μόνο σε μια αίτηση προς την Κεντρική Διοίκηση για μια ειλημμένη απόφαση…...
Να επικεντρωθούμε δηλαδή στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Κορινθιακός κόλπος και αφορούν δραστηριότητες που διεξάγονται στο Δήμο μας και επηρεάζουν αρνητικά το ευαίσθητο αυτό οικοσύστημα. Να αποφασίσουμε την ανάληψη από τον Δήμο Δελφών συγκεκριμένων δεσμεύσεων για τη αειφόρο διαχείριση που θα έχει ως αποτέλεσμα την προστασία του Κ.Κ.., διαφορετικά αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου όπως η παραπάνω το μόνο που θα προσφέρουν είναι ένα ευήκοο μήνυμα και τίποτα περισσότερο.
Ουσιαστική παρέμβαση για το θαλάσσιο μέτωπο του Δήμου μας θα υπάρξει μόνο όταν εμείς, ως Δήμος, πάρουμε συγκεκριμένες θέσεις διαχείρισης, συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην κοινή με τους περί τον Κορινθιακό Δήμους προσπάθεια να προστατευτεί ο Κορινθιακός.

ΕΤΣΙ ΠΡΟΤΕΙΝΑΜΕ:
  1. Να εκδοθεί σχετική ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ από τον Δήμο Δελφών ότι θα διεκδικήσει όλα όσα αναφέρονται στην εισήγηση της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου της 31-07-2017 .
  2. Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, που άμεσα πρέπει να οριστεί, να πάρει θέση ο Δήμος για τα κάτωθι προβλήματα:
  • Οι βιολογικοί καθαρισμοί Ιτέας & Γαλαξιδίου με αποδέκτη τον Κορινθιακό Κόλπο. Τρόποι αντιμετώπισης της συνεχούς ρύπανσης λόγο κακής λειτουργίας τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως για τον Βιολογικό Γαλαξιδίου έχει επιβληθεί μεγάλο πρόστιμο στον Δήμο μας.
  • Τους τρόπους παρέμβασης στις ακτές και τις παραλίες λουόμενων. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως οι επεμβάσεις τα τελευταία χρόνια για την διαμόρφωση των Ακτών πριν το καλοκαίρι είναι επιεικώς απαράδεκτες, βλάπτουν το φυσικό περιβάλλον των ακτών και επηρεάζουν την ποιότητα των νερών.
  • Ο καθορισμός του ορίου αδειών για Ιχθυοκαλλιέργειες στις ακτές του Δήμου Δελφών. Να καθοριστεί ποιο θα είναι το αποδεκτό εύρος των Ιχθυοκαλλιεργειών από τον Δήμο μας.
  • Να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της επιβάρυνσης του Κορινθιακού κόλπου και του παράκτιου περιβάλλοντος, από την δράση των Μεταλλευτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται εκεί. Επίσης καθορισμός του εύρους αποδοχής αδειών εργασιών και δραστηριοτήτων σε ακτές και θάλασσα.
  • Την ενίσχυση μέτρων για την παράνομη αλιεία και μέτρα αντιμετώπισης της υπεραλίευσης.
Τέλος προτείναμε, ο Δήμος μέσω του Σ.Π.Ο.Α.Κ να καταγγείλει το γεγονός ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την με αριθμό 6719/146097/29-12-2017 (ΦΕΚ 4348 Β) Υπουργική απόφαση, στην κυριολεξία σαμποτάρει την προσπάθεια διάσωσης του Κορινθιακού Κόλπου, αφού επιχειρεί να επαναφέρει την αλίευση με το εργαλείο γρίπος που σύρεται από σκάφος ή βιντζότρατα, που τα τρία τελευταία χρόνια ήταν απαγορευμένη και μάλιστα αυτή να επιτρέπεται με μικρότερα βάθη και πλησιέστερα στις ακτές.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ.
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ Αξίζει και να Ζεις και να Αγωνίζεσαι για Αυτόν

ΟΙ ΑΞΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΡΧΕΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου