Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

WOODSTOCK 15-17 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 1969 : ΗΔΗ ΕΠΕΡΑΣΑΝ 48 ΕΤΗ

 Rock, Drugs and Sex
















  Ήταν αρχές του καλοκαιριού του 1969, όταν ο αγρότης Μαξ Γιασγκούρ ενοικίασε για λίγα δολάρια σε 4 αιθεροβάμονες νεαρούς, ένα τμήμα από την φάρμα του στο Μπέθελ της πολιτείας της Νέας Υόρκης των ΗΠΑ. Ήταν η εποχή των αντιπολεμικών διαδηλώσεων για τον πόλεμο στο Βιετ-Νάμ, ήταν η εποχή των Χίπις, ήταν η εποχή της ανεξέλεγκτης κυκλοφορίας των ναρκωτικών και της μεγάλης εξαπλώσεως σε ολόκληρον τον κόσμο της Rock μουσικής.
  Δεν ήταν δυνατόν να φαντασθεί τότε εκείνος ο αγρότης, ότι στην περιοχή Woodstock όπου και η φάρμα του, θα εσυνέβαινε η μεγαλύτερη μουσική συνάντηση όλων των εποχών στον πλανήτη Γη!... Ούτε βεβαίως και οι τέσσερεις νεαροί ενοικιαστές, οι οποίοι προσπαθούσαν να “στήσουν” μια υπαίθρια μουσική σκηνή για διάστημα 2 ημερών ελπίζοντας σε μια προσέλευση έως 60.000 ανθρώπων, θα ήταν δυνατόν να φαντασθούν 500.000 ανθρώπους σε 3 ημέρες, να δημιουργούν το απερίγραπτο!...

Το Woodstock ήταν ένα και μοναδικό. Και οι μετέπειτα 4 προσπάθειες αναβιώσεώς του σε διαφορετικά σημεία του πλανήτη, απέτυχαν παταγωδώς.
Η δε παγκόσμια μουσική σκηνή, κυριολεκτικά άλλαξε μετά από την εμφάνιση όλων εκείνων των μικρών και μεγάλων μουσικών αστέρων στο Woodstock.



2 σχόλια:

  1. Το Woodstock έχει ξεπεραστεί δεκάδες φορές σε μέγεθος, με κορυφαία περίπτωση στην συναυλία του Rod Stewart στην Copacabana με 3.500.000 κοινό.
    Το Woodstock έμεινε "στην ιστορία" ως απότομη έκφραση ελευθεριότητας (κι όχι ελευθερίας) σε μια ιδιαίτερα καταπιεσμένη εποχή. Πολυσυντροφικότητα, ανηθικότητα και ναρκωτικά σε μια κατά τα άλλα "αθώα" εποχή!
    Τίποτα άλλο!
    Σε όλους τους ανθρώπους κάτω των 45 ετών (δηλαδή κυριολεκτικά μεσήλικες) το Woodstock δεν λέει απολύτως τίποτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Υπερβάλετε! Στο Woodstock οι παρόντες έβλεπαν και άκουγαν τους μουσικούς και τους τραγουδιστές όχι μέσα από γιγαντο-οθόνη. Εμφανίσθηκαν πάνω από 25 καλλιτέχνες και μουσικά συγκροτήματα μέσα σε 2,5 ημέρες. Των οποίων τα τραγούδια εξακολουθούν να ακούγονται ακόμη. Υπήρξε ελευθεριότητα (κίνημα των Χίπις) αλλά δεν ήταν απότομη. Προηγήθηκαν οι μουσικές "εκρήξεις" στην Αγγλία και την Αμερική κατά τις δεκαετίες '50 και '60. Ο ψυχρός πόλεμος κυριαρχούσε, η πάλη για την ηγεμονία του πλανήτη ήταν στο αποκορύφωμά της και η εποχή δεν ήταν καθόλου αθώα. Ειδικά στην Ελλάδα, είχαμε Χούντα.
      Σίγουρα όμως για τους νέους, δεν "λέει" πολλά το Woodstock.

      Διαγραφή