Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου 2019

ΑΠΟ ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΜΑΥΡΟΛΙΘΑΡΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΦΩΚΙΔΑ

Η Γκιώνα από το Μαυρολιθάρι - Η κορυφή της, "Πυραμίδα".
φωτογραφία 3-2-2019 

   Επραγματοποιήθη εχθές το πρωΐ, στον όμορφο ξενώνα της κοινότητος Μαυρολιθαρίου, η προγραμματισμένη από τον εξαιρετικόν σε δράσεις και σε πράξεις προστασίας και προβολής της πατρώας γης, Σύλλογο Μαυρολιθαριτών, η κοπή της πίττας, καθώς και η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μελών του, με ένα και μοναδικό θέμα προς συζήτηση : Την αντιμετώπιση της Κ.Υ.Α. της δημοσιευμένης στο ΦΕΚ αρ. 299 ΑΑΠ/14-12-2018, με την οποία το 45% του εδάφους της Φωκίδος, χωροθετείται ως "εργοτάξιο", με αποκλειστική χρήση, αυτήν της μεταλλευτικής δραστηριότητος.


  Το ενδιαφέρον για το θέμα, τεράστιο και ήδη έχουν ασχοληθεί με τους τρόπους αντιμετωπίσεως αυτής της αντι-Φωκικής ενέργειας από την πλευρά της "προοδευτικής" Κυβερνήσεως, Σύλλογοι, Ομάδες ανθρώπων και Οργανώσεις, σε ολόκληρη την "θιγόμενη" από αυτήν την εξέλιξη περιοχή, του Δήμου Δελφών.  Ασθμαίνοντας, τελευταία και κάθιδρος, ακολουθεί η Δημοτική Αρχή, η οποία φέρει το θέμα προς συζήτηση, στο σημερινό Δημοτικό Συμβούλιο.  Τα ψηφίσματα τα οποία έχουν εκδοθεί, έχουν ήδη κατατεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο και αναμένεται η έστω εκ των υστέρων αρωγή του Δήμου, σε αυτόν τον άνισο και δύσκολο αγώνα.

  Μετά από την κοπή της πίττας μέσα στον ζεστό χώρο του Ξενώνα, άρχισε η διαδικασία της Γενικής Συνελεύσεως, με το μέλος του Συλλόγου Ανδρέα Καλοθανάση ως πρώτος ομιλητής, να παραθέτει όλα τα στοιχεία του ζητήματος.
  Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, εκτός από τα μέλη του Συλλόγου, τα οποία σχεδόν μετ' ευλαβείας, παρακολουθούσαν την λεγόμενα εντός της αιθούσης, στην Συνέλευση παρευρέθησαν και οι αυτοδιοικητικοί :
- Μαίρη Ανδρεοπούλου, αντιδήμαρχος Δ.Ε. Καλλιέων, 
- Παναγιώτης Ταγκαλής επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως "Ενωτική Πορεία" και υποψήφιος Δήμαρχος, 
- Παναγιώτης Μέγκος, επικεφαλής της δημοτικής παρατάξεως "Πολίτες στο Προσκήνιο" και υποψήφιος Δήμαρχος,
- Χρήστος Χαλέτσος, πρόεδρος της Κοινότητος Μαυρολιθαρίου,
- Γιώτα Κασούτσα, δ.σ. "Πολίτες στο Προσκήνιο",
- Νίκος Σταντζούρης, δ.σ. "Πολίτες στο Προσκήνιο".

Μετά από την εισαγωγή του Ανδρέα Καλοθανάση, τον λόγο επήραν με την σειρά, οι :
Μ. Ανδρεοπούλου, Π. Ταγκαλής, Π. Μέγκος, Ν. Σταντζούρης. 
Επίσης τον λόγο επήραν στην συνέχεια οι :
Β. Πετσωτάς, Τ. Αποστολόπουλος, Γ. Καραχάλιος, Δ. Μανδρέκας.

  Υπήρξε προβληματισμός, συζήτηση, μικρές αντιπαραθέσεις (για την έως σήμερα στρατηγική του Δήμου Δελφών στο θέμα), αλλά στο τέλος, με ομοφωνία ενεκρίθη το παρακάτω δημοσιευόμενο από εμάς ψήφισμα.

  Η επισφράγιση του γεγονότος, έγινε ως είθισται (στον υπό την διαχείριση του Βαγγέλλη Πετσωτά,  Ξενώνα της Κοινότητος), με σπονδές τσίπουρου και βρασμένης κοκκινιστής αίγας, ενώ το χρονικόν μήκος του ...τελετουργικού, άγγιξε την δύση του ηλίου και την εμφάνιση των μελανών χρωμάτων στις απέναντι χιονισμένες βορεινές πλαγιές της Γκιώνας.

 Ελπίζουμε ότι σήμερα το Δημοτικό Συμβούλιο θα υιοθετήσει 
Ο Μ Ο Φ Ω Ν Α  
το ψήφισμα του Συλλόγου Μαυρολιθαριτών, το οποίον δεν θα είναι το μοναδικό για το ίδιο ζήτημα, το οποίο θα έχει καταφθάσει στον Δήμο. 
  Βεβαίως, το να ανατραπεί μια Κ.Υ.Α. δημοσιευμένη ήδη στο ΦΕΚ, δεν είναι συνηθισμένο.  Πόσο μάλλον όταν την "πολεμούν", ελάχιστοι.

Εάν φτάσουμε στο σημείο, οι επισκέπτες των αρχαιολογικών χώρων των Δελφών, θα πρέπει για να αντικρίσουν τον Ηνίοχο, να διέρχονται μέσα από λατομεία, στοές και "κόκκινα νταμάρια", τότε σίγουρα θα πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για την διαχείριση της ιστορίας μας!...




Τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου

Το ψήφισμα



1 σχόλιο:

  1. Συγχαρητήρια πρώτα απ όλα στην εξαιρετική διοργάνωση και πρωτοβουλία του Συλλόγου ο οποίος δείχνει τον δρόμο και σε άλλους συλλόγους για την πραγματική σημασία των πολιτιστικών συλλόγων στην περιοχή. Καιρός να το λάβουν το μήνυμα και να οργανωθούν ενάντια στην καταστροφή που πλησιάζει ...Αντίσταση αγώνας δικαίωση!!! δεν παραδίδουμε τις ομορφιές του τόπου μας στους επίδοξους καταπατητές και εκμεταλλευτές ... Μπράβο Έλενα μπράβο Γιάννη!!!!!!!!Φίλος του Μαυρολιθαρίου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή