Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2019

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ : "Η ΖΩΗ ΜΟΥ ΟΛΗ!..." (για τις προεκλογικές ανάγκες του Δημάρχου)


ΑΜΦΙΣΣΑ, 27.02.2019
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ


ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΣΥΝΕΧΕΙΑ –
ΠΕΡΙ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ Ο ΛΟΓΟΣ

Συχνά πυκνά ασκείται κριτική από το συνδυασμό Ταγκαλή περί κακής απόδοσης της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας στον τομέα των έργων.

Πόσο δίκαιη βέβαια είναι η προσέγγιση αυτή, όταν ένας Δήμος έχει «σκουπίσει» σχεδόν όλες τις εντάξεις έργων σε κάθε χρηματοδοτική πρόσκληση που έχει εκδοθεί τα τελευταία χρόνια, μπορεί κάθε πολίτης να το εκτιμήσει μόνος του.

Κι ενώ την ίδια ώρα εκτελούμε ήδη μια σειρά μεγάλων και μικρών έργων, παρά τις απίστευτες γραφειοκρατικές δυσκολίες που γιγαντώθηκαν από το 2016 και εντεύθεν, με το Ν.4412/2016.

Έχει σημασία όμως ότι η κριτική περί κακής απόδοσής μας στα τεχνικά έργα προέρχεται συνεχώς από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, η οποία προβάλλει μάλιστα ότι δήθεν αυτή διαθέτει τεχνοκρατικό προφίλ.

Αυτή η προσπάθεια αποδόμησης της δημοτικής αρχής στον τομέα των έργων αποτελεί και το μοναδικό επιχείρημα του επικεφαλής της μειοψηφίας στην υποτυπώδη απάντηση που μου έδωσε πριν λίγες μέρες (20/02/2019), έπειτα από δική μου δημόσια παρέμβαση. Ας του θέσω λοιπόν δημόσια δύο επιπλέον σχετικά ζητήματα διαλόγου:

Ζήτημα Νο. 1: Ο αδιαμφισβήτητος υπαρχηγός του κ. Ταγκαλή, πρώην Δήμαρχος Γραβιάς Θανάσης Μανανάς, υπήρξε και «υπηρεσιακός» Δήμαρχος Δελφών από τον Απρίλιο 2014 έως και το τέλος Αυγούστου 2014.

Στο διάστημα εκείνο ο κ. Μανανάς «φρόντισε» να επιτρέψει τέσσερις μετατάξεις έμπειρων μηχανικών και γεωτεχνικών του Δήμου Δελφών, μολονότι εγώ (εκλεγμένος ήδη Δήμαρχος Δελφών από το Μάιο 2014) του είχα εκφράσει την κατηγορηματική αντίρρησή μου.

Οι μηχανικοί αυτοί διευκολύνθηκαν να μεταταχθούν στην Περιφέρεια ή σε άλλες Υπηρεσίες, μειώνοντας τον αριθμό στελεχών μας στην Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών σε μονοψήφιο.

Τι έχει να πει ο κ. Ταγκαλής για την ενέργεια αυτή του τότε Δημάρχου, που ευθέως και εν ψυχρώ υπονόμευσε την επιχειρησιακή ικανότητα της Τεχνικής μας Υπηρεσίας;

Ζήτημα Νο. 2: Κάθε καλοπροαίρετος δημοτικός σύμβουλος οφείλει να ομολογήσει ότι ένα θέμα που καθήλωσε το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο σε πολλές δεκάδες συνεδριάσεις του και αντίστοιχα απέσπασε χιλιάδες ανθρωποώρες εργασίας της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, ήταν η «κακή διαχείριση» τριών έργων του πρώην Δήμου Γραβιάς, που εκτελέστηκαν κατά το έτος 2010.

Τα έργα αυτά, που εκτέλεσε ο ίδιος εργολάβος, βαρύνονται αναμφίβολα με συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα που κανείς δεν έχει αμφισβητήσει στις αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του Δημοτικού μας Συμβουλίου από το 2016, όταν πολίτες των Καστελλίων ανέδειξαν το πρόβλημα, αλλά και απ’ όταν στο θέμα παρενέβη το Σώμα Επιθεώρησης Δημοσίων Έργων και ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Άμφισσας.

Τα ζητήματα αυτά συνοπτικά είναι τα εξής:
Α) Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα λίγων εβδομάδων περί την άνοιξη του 2010 υπεγράφησαν τρεις συμβάσεις για 3 διαφορετικά έργα με την ίδια Κοινοπραξία εργολάβων, χωρίς να υπάρχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις (πλήρης απουσία εγγυητικών επιστολών ή πολύ μικρότερες εγγυητικές επιστολές από τις εκ του νόμου προβλεπόμενες που και αυτές ωστόσο δεν ανευρίσκονται στο φάκελο ή ακόμη και παραποιημένες εγγυητικές επιστολές, μη προσκόμιση κοινοπρακτικού συμφωνητικού, μη προσκόμιση πληρεξουσίου εγγράφου από τις Κοινοπραξίες κ.λπ.). Οι προϋποθέσεις αυτές για την υπογραφή συμβάσεων έργων είναι οι απολύτως πιο βασικές και αποτελούν τα στοιχειώδη σημεία που κάθε Δήμος ελέγχει, γι’ αυτό και προξενεί τεράστια εντύπωση η ταυτόχρονη και εναρμονισμένη τόσο μεγάλη αμέλεια σε τρεις συμβάσεις της ίδιας περιόδου με τον ίδιο ανάδοχο.
Β) Εν συνεχεία τα έργα αυτά εκτελέστηκαν ελλιπέστατα και καταφανώς με μη νόμιμο τρόπο. Έχει πλέον τεκμηριωθεί πλήρως (και χωρίς καμιά αμφισβήτηση από οποιονδήποτε στα Δημοτικά μας Συμβούλια) ότι στα τρία αυτά έργα από το συμβατικό τους αντικείμενο κατά μέσο όρο δεν εκτελέστηκε ούτε το 50%, ωστόσο τους βεβαιώθηκε η ολοκληρωτική εκτέλεση και υπεγράφησαν λογαριασμοί για να πληρωθούν εξ ολοκλήρου μέσα στο 2010.

Πέραν της νομικής διερεύνησης των ευθυνών (και σεβόμενος πλήρως το τεκμήριο αθωότητας των εμπλεκομένων, ευχόμενος ταυτόχρονα να μην υπάρχουν ποινικές ευθύνες), τίθεται ένα πολύ μεγάλο ζήτημα πολιτικής ευθύνης!

Όλα αυτά έγιναν το 2010, όταν Δήμαρχος Γραβιάς ήταν ο κ. Μανανάς.

Όλα αυτά, από το 2016 και μετά που ήλθαν στο φως, παρέλυσαν την ομαλή λειτουργία της Τεχνικής μας Υπηρεσίας, η οποία αφιέρωσε άπειρο χρόνο για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του Σώματος Επιθεώρησης Δημοσίων Έργων, αλλά και για να προστατεύσει τα συμφέροντα του Δήμου.

Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει ήδη μια τεράστια οικονομική ζημία στο Δήμο Δελφών ύψους αρκετών εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, την οποία μάλιστα αδυνατεί να διεκδικήσει αποτελεσματικά από τους αναδόχους, αφού στις συμβάσεις δεν υπήρχαν οι απαιτούμενες εκ του νόμου εγγυήσεις.

Ο κ. Μανανάς δεν έχει δηλώσει απολύτως τίποτε όλο αυτό το χρονικό διάστημα.

Ο κ. Ταγκαλής έχει άποψη; Υπάρχει πολιτική ευθύνη στον κ. Μανανά για τη μεγάλη αυτήν περιπέτεια που διέρχεται σήμερα ο Δήμος μας; Γιατί τόσο καιρό δεν έχει ζητήσει από τον άμεσο συνεργάτη του με κάποιον ξεκάθαρο τρόπο να αναλάβει την πολιτική του ευθύνη, παρά μόνο αντιθέτως τον διατηρεί συνεχώς δίπλα του ως το πολιτικό «alter ego» του;

----------------------------------------------------------------------------

Ο Δήμαρχος Δελφών
Θανάσης Παναγιωτόπουλος


2 σχόλια:

  1. Ο Παναγιωτοπουλος μου θυμιζει τον Τσιπρα:ολο αγωνα κατα της διαπλοκης κανει και ολο διαπλεκεται ο ιδιος περισσοτερο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ελεος πια!! Η μια ανακοινωση μετα την αλλη, κουρασε πια με τις εμμονες του ο δημαρχος! Αλλο τροπο να κανει αγωνα δεν ξερει???

    ΑπάντησηΔιαγραφή