Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΣΦΙΝΑΣ "Η ΠΡΟΟΔΟΣ" - Περί ανεμογενητριών και περιβάλλοντος ο λόγος


Η έκκληση ενός Συλλόγου

  Η Δεσφίνα άρχισε να "γεύεται" τους καρπούς του έρωτος της Δημοτικής Αρχής, με την εταιρεία "VECTOR AE", η οποία εταιρεία "επενδύει" κατασκευάζοντας αιολικά πάρκα, νοτίως της Κοινότητος. Και εκτός από ενοικιάσεις εκτάσεων και αδειοδοτήσεις για διανοίξεις αγροτικών οδών, ακόμη και σε ιδιωτικές εκτάσεις, ο Δήμος Δελφών υπερασπίζεται και την "επένδυση", διότι είναι μέτοχος στις δυο εταιρείες της VECTOR, την "Αιολική Δεσφίνας" και την "Αιολική Νότιας Δεσφίνας".
Ακόμη όμως, είμεθα στην αρχή και τα καλύτερα έπονται.  Και η Δεσφίνα τότε, θα είναι μόνη της.
  Επί του παρόντος, δημοσιεύουμε την επιστολή διαμαρτυρίας - Ανακοίνωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Δεσφίνας, υπενθυμίζοντας την συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών της 2ας Μαΐου 2018, το οποίον τελικά είχεν εγκριθεί κατά πλειοψηφία :

 ****************************************

Ανακοίνωση Πολιτιστικού Συλλόγου Δεσφίνας "Η Πρόοδος" σχετικά με τη κοπή δέντρων και συγκεκριμένα πευκοδάσους στη παραλία Πευκιάς της Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Την 28/11/2018 με έγγραφο μας προς τον Δήμο Δελφών, την Διεύθυνση Δασών νομού Φωκίδας και την εταιρεία “ VECTOR AIΟΛΙΚΗ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε”, αιτηθήκαμε ενημέρωση σχετικά με την φημολογούμενη κοπή δέντρων που θα πραγματοποιούνταν στην περιοχή του Πευκιά Δημοτικής Ενότητας Δεσφίνας, για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών και την χάραξη δρόμων, για λογαριασμό της ανωτέρω εταιρείας. Δυστυχώς ως και σήμερα παρόλο το ως άνω έγγραφο μας και τις λοιπές παρεμβάσεις μας, δεν λάβαμε ποτέ απάντηση από τον Δήμο και την εταιρεία. 
Η μόνη απάντηση που λάβαμε ήταν από την Διεύθυνση Δασών Φωκίδας με το υπ’αριθ.1285/203044 έγγραφο της, με το οποίο μας γνωστοποιεί ότι σύμφωνα με την υπ’αριθ.1913/75463/27-04-2016 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας-Στ.Ελλάδας όπως τροποποιήθηκε και ισχύει σήμερα, εγκρίθηκαν οι Περιβαλλοντικοί όροι αιολικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της VECTOR ΑΙΟΛΙΚΗ ΝΟΤΙΑΣ ΔΕΣΦΙΝΑΣ Α.Ε. στη θέση “Σκοτωμένοι-Βαθειά Γωνιά” Δ.Κ Δεσφίνας και η ως άνω απόφαση επέχει και θέση έγκρισης επέμβασης στις δασικές εκτάσεις κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας. 
Επίσης παρόλο που είχαμε εκφράσει την αντίθεση μας μέσω τηλεφωνικών επικοινωνιών και κατ’δίαν συναντήσεων με τους ως άνω φορείς και τους είχαμε ζητήσει να εξεταστεί η δυνατότητα τροποποιήσεων της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων ώστε να επιτευχθεί η λιγότερη δυνατή παρέμβαση εντός του πευκοδάσους, μιας και ήταν αδύνατη σύμφωνα με τα λεγόμενα τους να εξαιρεθεί πλήρως η κοπή των δέντρων, με έκπληξή μας σήμερα διαπιστώσαμε ότι η εταιρεία έχει προβεί σε υλοτόμηση δέντρων στην συγκεκριμένη περιοχή. 
Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να προβούν άμεσα σε ενημέρωση προς την τοπική κοινωνία. 
Επιφυλασσόμαστε για όποιες ενέργειες μας, για τις οποίες θα ενημερωθείτε σύντομα. 

ΤΟ Δ.Σ του Συλλόγου

1 σχόλιο:

  1. ΟΠΩΣ ΠΑΡΑΔΕΧΕΣΤΕ, Η ΕΤΑΙΡΕΊΑ ΚΙΝΕΙΤΑΙ ΑΠΟΛΎΤΩΣ ΝΟΜΙΜΑ, ΜΕ ΜΕΛΕΤΕΣ, ΚΛΠ
    ΕΣΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΙΔΙΟΤΗΤΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙΤΕ ΤΙΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΠΟΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΥΠΌΒΑΘΡΟ ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ "ΚΑΛΥΤΕΡΗ" ΛΥΣΗ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή