Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΚΙΡΡΑΣ : Η ΥΠΕΡΑΙΩΝΟΒΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ


Ένα παμπάλαιο έθιμο.

   Ποιός δεν θυμάται από τους παλιούς Ιτιώτες, τους Κιρραίους, τους Δεσφινιώτες , τους Χρισσαΐτες και τους Σαλωνίτες και γενικά από τους ανθρώπους της ''Γούρνας'' μας, το ''Παζάρι'' στο Ξεροπήγαδο;  Πόσοι από εμάς δεν πρωτογευθήκαμε το ''μαλλί της γριάς'' εκεί στα παραπήγματα της παλιάς πλατείας και δεν πρωτοείδαμε ζωντανά, τον ''Γύρο του Θανάτου'' στο τεράστιο βαρέλι;
Δεν ακούσαμε στο ''Juke-box'' την Μοσχολιού να τραγουδάει το ''Δεν ξέρω πόσο σ' αγαπώ'', δεν παίξαμε με τους κρίκους και τις ροδέλες  και δεν σταθήκαμε εκστατικοί εμπρός από τους πάγκους με τα τόσα παιχνίδια;

Ατελείωτες οι βραδιές με τα ''Όργανα'' στον Παπαγιανόπουλο και τον Σκαρμπολιά.  Και τον παλιό τον δρόμο με τους ευκαλύπτους, να θυμίζει λεωφόρο μέχρι αργά την νύκτα...
Εμποροπανήγυρις Κίρρας.  Ατέλειωτες αναμνήσεις.  Αμέτρητο βάθος στον χρόνο...
Κι όλα αυτά για έναν αποκεφαλισμένον άγιο.  Για το όμορφο εξωκκλήσι του Άϊ-Γιάννη στα ανατολικά του χωριού, το οποίο τιμά την μνήμη του στις 29 του Αυγούστου.

Οι καιροί όμως άλλαξαν και μαζί με αυτούς και το ''Παζάρι''. Έγινε πιο σύγχρονο, πιο εμπορικό και λιγότερο διασκεδάσιμο.  ''Μαζεύτηκε'' λίγο κι άλλαξε η φυσιογνωμία του, ακόμη και αυτή των εμπόρων, μιας κι εμφανίσθηκαν και νεαροί εμπορευόμενοι και χάθηκαν όλοι εκείνοι οι ''πλαϊνοί'' και λαθραίοι με προϊόντα αμφιλεγόμενα και με τακτικές ''αρπαχτής'', τόσον για τους αγοραστές, όσον και για την Κοινότητα.

Το βάρος της εφετεινής οργάνωσης, έπεσε λόγω των μεταβατικών ημερομηνιών (από την απερχόμενη στην νέα Δημοτική Αρχή), στους Τοπικούς Συμβούλους της Κίρρας και κυρίως στην παραμένουσα Πρόεδρο της Κοινότητος, την κα Γώγα Μαντά.  Και παρ' ότι όλα έγιναν στο ''παρα 5'', εντούτοις όλοι και όλα είχαν πάρει την θέση τους έγκαιρα και κανείς απ' τους εμπόρους δεν δυσανασχέτησε.
Σε αυτό βοήθησε πάρα πολύ το ότι για πρώτη φορά η χωροθέτηση των ξυλοκατασκευών (παράγκες), έγινε σύμφωνα με το ορθό τοπογραφικό σχεδιάγραμμα, το οποίο συνέταξε η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Δελφών και έτσι, δεν είχαμε το φαινόμενο να ''στήνει'' την παράγκα του ο κάθε έμπορος εκεί όπου ήθελε.  Για αυτό και δεν υπήρχαν εφέτος ανοίγματα και πωλήσεις, στα πεζοδρόμια επί της οδού Αγίου Ιωάννου.

   Η προσπάθεια για την διατήρηση αυτού του υπεραιωνόβιου εθίμου είναι και πρέπει να είναι μεγάλη. Εξ άλλου έχει προηγηθεί η εκτίμηση του γεγονότος από τους ίδιους τους Κιρραίους, οι οποίοι ονόμασαν τον χώρο όπου διεξάγεται το ''Παζάρι'', σε ''Πλατεία Εμποροπανήγυρης'' και είναι δημοσιευμένο και στο ΦΕΚ.

   Σύμφωνα με την κα Μαντά, τα Δημοτικά έσοδα από την εφετεινή εμποροπανήγυρη, ήσαν περισσότερα σε σύγκριση με τα της προηγούμενης χρονιάς.  Και ότι επίσης ψηφίστηκε ομόφωνα μια πρόταση στο Τοπικό Συμβούλιο Κίρρας, σύμφωνα με την οποία, μέρος αυτών των εσόδων θα διατεθεί για αποκαταστάσεις και ζημιές του χώρου της πλατείας.  Έγινε δε και συγκέντρωση παρατηρήσεων και υποδείξεων από εμπόρους και επισκέπτες, οι οποίες θα τεθούν υπ' όψιν του Τοπικού Συμβουλίου για την καλύτερη οργάνωση της εκδήλωσης στις επόμενες χρονιές.

Πέρασε και του Άϊ-Γιαννιού, τελείωσε και το εφετεινό ''Παζάρι'', φάνηκε από τα σημάδια ότι ''γύρισε'' κι ο καιρός και πάμε πλέον ολοταχώς για Φθινόπωρο.
Και του χρόνου λοιπόν!  Και ας είναι τότε όλα όπως κι εφέτος όμορφα κι ακόμη καλύτερα.


7 σχόλια:

  1. To υπεραιωνόβιο γυφτοπάζαρο (ή γυφταριό) που είναι κατάλοιπο της τουρκοκρατίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τι στήσιμο για πόζα αυτό το σόι...τους διερχόμενους βγάζουμε όχι τα οικογενειακά πρόσωπα της κ...ς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. το αρθρο συνδυάζεται με γελοία πρόσωπα μη αντιπροσωπευτικά. ΄ηταν στημένο και επομένως και γελοίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θεωρούμε ότι το σχόλιό σας είναι εμπαθές, αστήρικτο και ενδεικτικό της νοοτροπίας του ανώνυμου έλληνα.
      Δεν συνηθίζουμε να δημοσιεύουμε α-νόητα και υβριστικά σχόλια. Το κάνουμε όμως τώρα γιατί θα θέλαμε να μας αποδείξετε επωνύμως, το ''στημένο'' και το ''γελοίο'' της αναφοράς μας στην ιστορία της εμποροπανηγύρεως της Κίρρας.

      Διαγραφή
  4. το ανωνυμο μην το αναπαραγαγεται καθότι υπογράφεται συνεχώς ανώνυμα και με προκατάληψη. καλύτερες φωτογραφές από την ιστορικότητα της εμποροπανήγυρης δεν είχατε , παρά κάποια σαχλά πρόσωπα με κολλητά σορτσ. αυτό είναι το έθιμο της εμποροπανήγυρης. λίγο ψάξιμο περισσότερο για το καλύτερο στήσιμο ενός άρθρου δεν βλάπτει. Αλλιώς καταντά λαϊκισμός και κοροιδία προς τον αναγνώστη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενταξει αφου το ειπε η Μαντα οτι τα εσοδα φετος ηταν περισσοτερα μενουμε ησυχει....ΕΛΕΟΣ ρε..γεματο γυφτους ηταν κ βρωμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή