Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου 2014

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΝΑΥΜΑΧΙΑΣ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ


Εορτασμός 443ης επετείου Ναυμαχίας Ναυπάκτου

POSTER

 Στον απόηχο της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

Η Ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571) μεταξύ των συνασπισμένων δυνάμεων της Δύσης και των Οθωμανών, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της πρώιμης νεώτερης ιστορίας, «…ήταν η πιο μεγαλόπρεπη στιγμή που γνώρισαν οι περασμένοι ή τούτοι οι σημερινοί καιροί, ή που θα δούνε οι μελλούμενοι…» έγραψε ο συγγραφέας του «Δον Κιχώτη» Μιγκέλ ντε Θερβάντες.


Ο Δήμος Ναυπακτίας διοργανώνει την 443η επέτειο από τη Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, με αφετηρία το βίωμα της ιστορίας μέσα από τη συλλογική μνήμη.
Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 5/10/2014 με την πολυφωνική ορχήστρα Πατρών. Οι τοτεμικές μορφές του γλύπτη Θεόδω-ρου Παπαγιάννη στις 6/10 στο Φετιχιέ Τζαμί αποτελούν προσκύνημα στη θυσία όσων χάθηκαν στα κύματα του Ιονίου.
Στην επέτειο των 400 χρόνων από τον θάνατο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco) είναι αφιερωμένο το έτος 2014. Το βίο του «Έλληνα Οδυσσέα» που ξεκινάει από τη βενετο-κρατούμενη Κρήτη, πάει στη Βενετία, μετά στη Ρώμη, καταλήγει σε ένα μακρινό μέρος και καταφέρνει να γίνει ο μεγαλύτερος ζωγράφος της Ισπανίας παρακολουθούμε μέσα από την ομώνυμη ταινία του Γιάννη Σμαραγδή στην Παπαχαραλάμπειο Αίθουσα. Η ημερίδα «Στον απόηχο της Ναυμαχίας» που διοργανώνεται στις 8/10/2014 προβάλλει τη σχέση των ση-μερινών Ναυπακτίων με την ιστορικότητα του τόπου τους και την τέχνη, στο πλαίσιο μιας ευρωπαϊκής προοπτικής, πώς βιώνουν την ιστορική μνήμη ως σήμερα αλλά και πώς οι ε-πισκέπτες προσλαμβάνουν τη σχέση αυτή.

Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Παρασκευή 10/10 με τη συναυλία και το gala όπε-ρας της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας της NΕΡΙΤ. Στο ενετικό λιμάνι εβδομήντα δια-κεκριμένοι μουσικοί θα ερμηνεύσουν έργα των: L. V. Βeethoven, J. Massenet, W. A. Mozart, G.Verdi. Σολίστ ο Γιάννης Χριστόπουλος και Διεύθυνση Ορχήστρας ο Νίκος Αθηναίος.

Πρωτότυπη και διαφορετική η φετινή Αναπαράσταση της Ναυμαχίας ζωντανεύει μέ-σα από τη λογοτεχνική ματιά του Μιγκέλ ντε Θερβάντες το Σάββατο, 12 Οκτωβρίου το βράδυ και ώρα 20.30 στο ενετικό λιμάνι της Ναυπάκτου. Οι εορτασμοί ολοκληρώνονται την Κυριακή 12 Οκτωβρίου με την εντυπωσιακή κωδωνοκρουσία, την αρχιερατική λειτουργία και την καθιερωμένη πομπή από τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Δημητρίου στο ιστορικό λιμάνι της Ναυπάκτου.

Κωστή Ιωάννα
Τμήμα: Πολιτισμού & Τουρισμού Δήμου Ναυπακτίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου