Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ : ΚΕΝΤΑΕΙ...


Αραχωβίτικα Σχέδια Υφαντών
********************************

Καταγραφή των σχεδίων των παραδοσιακών υφαντών στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στο Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας η καταγραφή και τεκμηρίωση του θησαυρού των σχεδίων παλαιών υφαντών από την φημισμένη οικοτεχνική παραγωγή της Αράχωβας των αρχών και μέσων του 20ου αι.
Το κάθε σχέδιο που συλλέγεται από τις οικίες αποκτά δικό του μοναδικό αύξοντα αριθμό και δελτίο καταγραφής με όλα τα απαραίτητα στοιχεία, τεκμηριώνεται ως προς τη χρονολογία, το είδος, την προέλευση και τη χρήση του, φωτογραφίζεται σε υψηλή ανάλυση και αποθησαυρίζεται ηλεκτρονικά στην αντίστοιχη βάση δεδομένων του Μουσείου. 

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί μερικές εκατοντάδες σχεδίων, ενώ όλο και περισσότερα σχέδια προσφέρονται καθημερινά για καταγραφή. 
Αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η διάσωση ενός πραγματικού πλούτου καλλιτεχνικής δημιουργίας, πάνω στον οποίο βασίστηκε η παραγωγή των φημισμένων υφαντών της Αράχωβας, αλλά και η δημιουργία μοναδικών σε αξία αρχείου και ηλεκτρονικής βάσης δεδομένων, τα οποία σύντομα θα είναι προσβάσιμα στον κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή που μελετά τον λαϊκό πολιτισμό και την οικοτεχνική παραγωγή του τόπου μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου