Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

Ε.Ε. : ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΠΑΡΚΩΝ!!Περί ανέμων και Ενέργειας.

   Το άρθρο το οποίο εντοπίσαμε και αναδημοσιεύουμε, έχει να κάνει με μιά απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία ανατρέπει την υπάρχουσα αντίληψη περί οικολογικών παρεμβάσεων για την παραγωγή ενέργειας και την οικονομική διάσταση του θέματος αυτού.
Η απόφαση αφορά άμεσα και την περιοχή μας, μιάς και η Κοινότητα Μαυρολιθαρίου έχει αντιταχθεί σύσσωμη  στην αδειοδότηση εγκαταστάσεων αιολικών πάρκων στην περιοχή της, το δε ''Κοκκινάρι''  στην Αγία Ευθυμία, είναι το διεκδικούμενο ''φιλέτο'' για εξορύξεις και ανεμογεννήτριες.  Μετά την χειμερινή κινητοποίηση κατοίκων και Συλλόγων, ο Δήμος έχει συνδράμει στην κατάθεση προσφυγής κατά της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, ενώ στον ''ενεργειακό'' σχεδιασμό της περιοχής, πρόκειται να ενταχθεί και η Στρώμη.  Βεβαίως θα προσθέσουμε και τους ήδη εγκατεστημένους πυλώνες στην περιοχή ανάμεσα Γαλαξείδι-Βουνιχώρα-Πέντε Όρια, με τις γνωστές εξελίξεις για τα ανταποδοτικά τέλη και τη ...απασχόληση την οποία προσέφερε στους κατοίκους της περιοχής.
   Το θέμα είναι μείζον.  Και για τους γνωρίζοντες, το Ελληνικό Δημόσιο, κυριολεκτικά ''σύρεται'' πίσω από τις εξελίξεις και ενδίδει μάλιστα και στις πιέσεις εταιρειών με αντικείμενο την κατασκευή ανεμογεννητριών και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Σε δε τοπικό επίπεδο, η κατάσταση περιγράφεται με μία λέξη : Έρεβος!!..
   Έχουμε ασχοληθεί με το θέμα από το epikourositeas.blogspot.gr και θα επανέλθουμε, γιατί ο Νομός Φωκίδος και η περιοχή μας, έχει το κάτι παραπάνω :  Πολύ ικανοποιητική ηλιοφάνεια, ήπιους ανέμους και ...καλούς αιρετούς!  Ιδανικός συνδυασμός για μια τέτοια επένδυση...
Προσέξτε όμως την κατάληξη-συμπέρασμα του άρθρου : Απάτη!

******************************************************************************************

Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2013


Δεκτή από το Δικαστήριο της ΕΕ προσφυγή κατά των αιολικών. Η Κομισιόν δεν έκανε ανεξάρτητες μελέτες για τα κόστη και τα ωφέλη των αιολικών, και περιορίστηκε στο να παπαγαλίζει τους ισχυρισμούς του αιολικού λόμπυ.
http://www.epaw.org/media.php?lang=en&article=pr45

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκανε δεκτή προσφυγή της EPAW, (της οργάνωσης κατά των αιολικών),  κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θέσπισε αιολικά σαν "ενεργειακή πολιτική".

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έκανε τεχνικές μελέτες που να δείχνουν πόσα πραγματικά καύσιμα εξοικονομούνται από τις χιλιάδες αιολικά που έχουν επιβληθεί σε κατοίκους αγροτικών περιοχών. Διάφοροι ανεξάρτητοι μηχανολόγοι εκτιμούν ότι δεν υπάρχει καμία πραγματική εξοικονόμηση καυσίμων από αιολικά.

Η Συνθήκη του Aarhus απαιτεί ότι θέματα που επηρεάζουν το περιβάλλον πρέπει να αποφασίζονται με διαφάνεια και με συμμετοχή του κοινού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν
έκανε ανεξάρτητες μελέτες για τα κόστη και τα οφέλη των αιολικών, και περιορίστηκε στο να παπαγαλίζει τους ισχυρισμούς του αιολικού λόμπυ.

Η Ελληνική Βουλή, οι Ελληνικές Κυβερνήσεις, η ΡΑΕ, και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν υποπέσει σε αντίστοιχα παραπτώματα. Δέχτηκαν και δέχονται σαν "αλήθεια" μία οικονομική, ενεργειακή, και περιβαλλοντική απάτη, μόνο και μόνο επειδή την θέλουν 4-5 ντόπιοι "επιχειρηματίες", αποδεδειγμένα κρατικοδίαιτοι και παρασιτικοί, την προωθούν αγορασμένες και καθοδηγούμενες ψευτοοικολογικές οργανώσεις και την στηρίζει η πιο φαιδρή διοίκηση που έχει δει η ΔΕΗ από την ίδρυσή της (ο κ. Ζερβός έχει διατελέσει Πρόεδρος της EWEA, δηλαδή της Ευρωπαϊκής ΕΛΕΤΑΕΝ, του αιολικού λόμπυ).

Ενεργειακή απάτη:  Όπου μετρήθηκαν, τα αιολικά ή δεν εξοικονομούν συμβατικά καύσιμα, ή εξοικονομούν πολύ λιγότερα από αυτά που αντιστοιχούν στην "έγχυση" για την οποία πληρώνονται με αυξημένη, επιδοτούμενη τιμή. Αυτό ήταν και είναι προφανές σε όποιον έχει στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτροπαραγωγής και δικτύων. Το αιολικό ρεύμα είναι μεταβλητό, και τυχαίο. Δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν υπάρχουν θερμές εφεδρείες σε λειτουργία, και οι εφεδρείες είναι αυτές που πραγματικά ηλεκτροδοτούν, αλλά λόγω μεταβλητότητας, το κάνουν με μειωμένη αποδοτικότητα και επομένως αυξημένη κατανάλωση.  Το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα δεν αποθηκεύεται, πρακτικά ή οικονομικά, και όσο περισσότερα αιολικά μπαίνουν, τόσο αποσταθεροποιούν τα δίκτυα .

Οικονομική απάτη'Οπου τοποθετήθηκαν, τα αιολικά ακρίβυναν το κόστος του ρεύματος και μείωσαν αξίες γης, χωρίς κάποιο όφελος (άλλο από αυτό των κερδών σε αυτούς που τα βάζουν). Δημιουργούν πληθωρισμό, προβλήματα στην πραγματική βιομηχανία, ζημιά στον τουρισμό.

Περιβαλλοντική απάτηΜετά τόσα χρόνια αιολικών δεν έχει προκύψει καμία μείωση ρύπων, και στην Γερμανία, η μείωση ρύπων από την έμφαση σε σύγχρονες, αποτελεσματικές, μονάδες, και μονάδες αερίου, αντεστράφη από την χρήση ΑΠΕ και την επιβολή μη αποδοτικής λειτουργίας στις συμβατικές μονάδες. Οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων που έχουν εγκριθεί από την ΡΑΕ΄, ή όποιον τις εγκρίνει, είναι όλες απατηλές. Βασίζονται σε καμπύλες ισχύος που (α) δεν υφίστανται σε πραγματική λειτουργία, και (β) αγνοούν προκλητικά τις συνέπειες στο υπόλοιπο σύστημα της μεταβλητότητας του αέρα.

Οι ισχυρισμοί των κατά τόπους ΕΛΕΤΑΕΝ περί δήθεν ηλεκτροδότησης χιλιάδων σπιτιών από αιολικά είναι ψευδείς και παραπλανητικοί:   Όλα τα 1.700 αιολικά μεγαβάτα που έχουμε εγκαταστήσει, και πληρώνουμε αδρά, δεν ηλεκτροδοτούν τίποτα όταν δεν φυσάει, και, όταν φυσάει, δημιουργούν τεχνικά, οικονομικά, και περιβαλλοντικά προβλήματα στις συμβατικές μονάδες που πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν ούτως ή άλλως., και που αυτές μάς ηλεκτροδοτούν.

Ενώ τις άμεσες ευθύνες για αποδοχή της απάτης τις έχει η ΡΑΕ (αυτοί έχουν, υποτίθεται, τις τεχνικές γνώσεις), οι πολιτικοί μας δεν είναι αμέτοχοι, και το ΣτΕ κακώς κρύβεται πίσω από νομικίστικα. Η ουσία είναι ενεργειακή, οικονομική, και περιβαλλοντική, και είναι ξεκάθαρη:  Απάτη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου