Δευτέρα 4 Μαΐου 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΕΡΓΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΦΩΚΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΠΟΥΓΑ


                                  Άμφισσα, 04.05.2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Θέμα: Τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης για την οικονομική στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και ανέργων

Η Κυβέρνηση παρατείνει την εφαρμογή μέτρων που ίσχυαν για τον Απρίλιο και παράλληλα προετοιμάζει πρόσθετα μέτρα. Συγκεκριμένα, έχει ήδη αποφασιστεί:
1. Να συνεχιστεί η αποζημίωση ειδικού σκοπού για όσους εργαζόμενους παραμείνουν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής της σύμβασής τους, σε συνάρτηση με το χρονικό διάστημα που θα διαρκέσει η αναστολή.
Οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου αυτού υποχρεούνται να μην προβούν σε μειώσεις του προσωπικού τους, ώστε να διασφαλίζεται η διατήρηση των θέσεων εργασίας και του είδους της σύμβασης εργασίας.

2. Να παραταθούν και τον Μάιο οι αναστολές βεβαιωμένων οφειλών προς την  εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία, για το σύνολο των μέχρι σήμερα πληττόμενων επιχειρήσεων.

3. Να παραταθεί και τον Μάιο η έκπτωση 40% στα ενοίκια επαγγελματικής  στέγης για τις επιχειρήσεις, πρώτης κατοικίας για τα νοικοκυριά και φοιτητικής για τα παιδιά εργαζομένων που πλήττονται από την κρίση.

4. Να προχωρήσει -ανάλογα και με τη χρονική στιγμή υλοποίησης των σχετικών ευρωπαϊκών αποφάσεων- στη θέσπιση μηχανισμού υποστήριξης της απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης της εργασίας, αξιοποιώντας πρωτίστως, το νέο ευρωπαϊκό πρόγραμμα SURE.

5. Να δρομολογήσει, μέσα στους επόμενους δύο μήνες, ένα ακόμη πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, στο οποίο μπορούν να συμμετάσχουν όλες οι επιχειρήσεις.

6. Να βάλει σε εφαρμογή, εντός του Μαΐου, στοχευμένες κλαδικές πολιτικές, σε τομείς που υφίστανται τα μεγαλύτερα οικονομικά πλήγματα, όπως είναι, ενδεικτικά, ο τουρισμός, οι μεταφορές και τμήματα του πρωτογενούς τομέα.

7. Να παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας, όπως ισχύει σήμερα, για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020, και παράλληλα να στηρίξει όλους τους δανειολήπτες, -όχι μόνον εκείνους που έχουν κόκκινα δάνεια- που πλήττονται από την υγειονομική κρίση.

8. Να επεκτείνει για ένα δίμηνο τα επιδόματα ανεργίας που έληξαν στο τέλος Απριλίου και παράλληλα να θέσει σε εφαρμογή προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, που συνολικά θα καλύψουν πάνω από 135 χιλιάδες ανέργους.
 

ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΜΠΟΥΓΑΣ
Βουλευτής Φωκίδας
Αν. Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου